Trys paprasti receptai padės sustiprinti imunitetą

Imunitetą susilpninti gali daugybė kartais mums nepavaldžių veiksnių, tačiau sustiprinti jį galime rinkdamiesi visavertį, subalansuotą maistą, kuriame gausu reikalingų vitaminų bei mineralų. 

 Žaliasis kokteilis.<br>123rf nuotr.
 Žaliasis kokteilis.<br>123rf nuotr.
 Trinta morkų sriuba.<br>123rf nuotr.
 Trinta morkų sriuba.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 29, 2020, 7:47 AM

Neretai savo sveikata susirūpiname jau susirgę, tačiau imunitetu reikia rūpintis ištisus metus.

Tad lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė dalijasi receptais, kurie padės išlikti sveikais.

„Ekspertai dalijasi ilgiausiais sąrašais, kokie produktai yra naudingi mūsų sveikatai: tai  medus, kiti bičių produktai, bičių duonelė, spanguolės, špinatai, jūros dumbliai.

Visgi pardavimai rodo, kad tautiečiai daugiausiai perka jau klasikiniais tapusius imbierus, česnaką ir citrinas”, – dalijasi „Maximos“ komercijos vadovė Vilma Drulienė.

Svarbu žinoti ne tik, ką valgyti, bet ir ko reikėtų vengti. 

Imunitetui kenkia sunkus, skrandį apkraunantis maistas, rūkymas, piktnaudžiavimas alkoholiu. 

O norintiems išvengti ligų reikia suvalgyti bent 300-400 g daržovių per dieną: į racioną įtraukite vaisius, daržoves, baltymus.

Trinta morkų ir imbiero sriuba

Reikės:

  • 6 morkų;
  • 2 svogūnų;
  • 2 česnako skiltelių;
  • 1 valgomojo šaukšto smulkinto imbiero;
  • 2 valgomųjų šaukštų alyvuogių aliejaus;
  • 1 l naminio sultinio;
  • žiupsnelio tarkuotos apelsinų žievelės;
  • druskos ir pipirų pagal skonį.

Kaip gaminti 

Kelias minutes pakepinkite svogūnus, tuomet įdėkite smulkintą česnaką ir imbierą. Po dar kelių minučių suberkite supjaustytas morkas bei apelsinų žievelę. Pakepinę ir pamaišę įpilkite naminio sultinio ir virkite apie pusvalandį. Sriubą sutrinkite bei pagardinkite druska bei pipirais. 

Žaliasis kokteilis

Reikės:

  • 1 banano;
  • lapinio kopūsto (angl. kale) lapų;
  • saujos špinatų;
  • avokado;
  • saujos įvairių riešutų ir razinų;
  • džiovintų datulės;
  • 1 stiklinės augalinio pieno.

Kaip gaminti 

Visus produktus kruopščiai nuplaukite, avokadą ir bananą nulupkite, susmulkinkite kopūsto lapus. Viską sudėkite į kokteilių plaktuvą ir užpilkite augaliniu pienu. Plakite iki vientisos masės.

Sumuštinis su špinatais

Reikės:

  • 4 riekelių visagrūdės duonos;
  • 150 g sojų varškės;
  • trečdalio agurko;
  • 30 g špinatų;
  • brokolių arba moliūgų sėklų užtepėlės;
  • pagardinti – druskos, pipirų, šlakelio alyvuogių aliejaus.

Kaip gaminti 

Ant duonos riekelės užtepkite savo mėgiamą užtepėlę. Ant jos išdėliokite agurkus, apšlakstykite aliejumi ir pabarstykite druska bei pipirais. Išdėliokite gabalėliais pjaustytą tofu, patepkite užtepėle ir vėl dėkite agurkų bei špinatų sluoksnius. Sumuštinį uženkite kita duonos riekele.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.