D. Praspaliauskas siūlo išbandyti Azijos virtuvę: 4 receptai, kurie pavyks visiems

Ko gero vienas paprasčiausių būdų ištrūkti iš įprastos kasdienybės – leistis į kulinarines keliones savo virtuvėje ir bent akimirkai nusikelti į tolimuosius kraštus. 

 D.Praspaliauskas.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 D.Praspaliauskas.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Indiškas karis su jautiena.<br> 123rf nuotr.
 Indiškas karis su jautiena.<br> 123rf nuotr.
 Tailandietiškas „wok“ su krevetėmis ir makaronais.<br> 123rf nuotr.
 Tailandietiškas „wok“ su krevetėmis ir makaronais.<br> 123rf nuotr.
Kiniškai kepti ryžiai su kiaušiniu ir vištienos filė.<br> 123rf nuotr.
Kiniškai kepti ryžiai su kiaušiniu ir vištienos filė.<br> 123rf nuotr.
 Japoniška miso sriuba.<br> 123rf nuotr.
 Japoniška miso sriuba.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2020-05-04 16:14

Restorano „Amandus“ savininkas ir virtuvės šefas Deivydas Praspaliauskas dalijasi įžvalgomis apie egzotiškąją Azijos virtuvę ir siūlo keturis skirtingus rytietiškus receptus.

D.Praspaliauskas pasakoja, kad Azijos šalyse yra itin populiarus greitas gatvės maistas, todėl visų didžiausio kontinento valstybių virtuvėse galima rasti labai daug sąlyčio taškų – jose naudojami panašūs ingredientai, maisto ruošimo technika ir prieskoniai. 

„Nei viena iš rytietiškų virtuvių neapsieina be ryžių, skirtų pagrindinių patiekalų gamybai arba garnyrui, sezamų sėklų, šviežių žolelių, kokosų pieno ir gausybės prieskonių, paverčiančių šio žemyno patiekalus išskirtiniais. Būtent didelis naudojamų prieskonių arsenalas išskiria Azijos virtuvę iš kitų ir tuo pat metu vienija žemyno kulinarines tradicijas“, – sako restorano „Amandus“ šeimininkas.

Anot jo, didžiausio planetos kontinento gyventojai patiekaluose naudoja gausybę skirtingų prieskonių, pavyzdžiui, ciberžoles, aitriąsias paprikas, cinamoną, karį ir kitus.

Keliaukite į Aziją iš savo virtuvės

Labiausiai garsėja keturių Azijos gastronominių milžinų virtuvės – Japonijos, Kinijos, Tailando ir Indijos. Ir nors šios virtuvės turi ganėtinai daug panašumų, kiekvieną iš jų nesunkiai galima atpažinti pagal gerai visiems žinomus patiekalus.

„Nepaisant visų Azijos virtuvės bendrų jungčių, išgirdus atskirų valstybių pavadinimus, prieš akis iškyla tik toms šalims būdingos kulinarinės asociacijos. 

Japonija garsėja savo sušiais, Tailandas neatsiejamas nuo „wok“ patiekalų, Kinija yra džiūvėsiais apibarstyto ir gruzdintuvėje kepto maisto veidas, o Indija neįsivaizduojama be molinėje krosnyje kepamos duonos ir kvapnių karių“, – vardija pašnekovas.

Nors ir negalime apsilankyti šiose valstybėse karantino metu, virtuvės šefo rekomenduojami receptai bent trumpam padės nusikelti į egzotiškus Azijos kraštus.

„Nuo gegužės 4 d. egzotiško maisto entuziastai į tolimiausius kraštus keliauti galės būdami savo namuose, nes į visas „Lidl“ parduotuves sugrįžta ištikimiausių mūsų klientų jau pamėgtas asortimentas, kuris ir vėl džiugins Tailando, Indijos, Japonijos ir Kinijos virtuvių gerbėjus. 

Rytietiško maisto gurmanai galės įsigyti ne tik būtiniausių produktų, reikalingų azijietiškų patiekalų gamybai, bet ir įvairiausių užkandžių, saldumynų ir jau paruoštų valgių“, – sako „Lidl Lietuva“ pardavimų skatinimo vadovas Linas Baltušis.

Japoniška miso sriuba

Miso sriuba – ko gero, populiariausia Japonijos sriuba, pasižyminti plačia skonių palete – sūrumu, saldumu ir rūgštumu, kurios autentišką skonį galima išgauti ir namuose. 

„Iš pradžių užvirkite vištienos sultinį ir jame išvirkite grikinius („soba“) makaronus. Tuo pat metu svieste lengvai apkepkite česnaką, morką ir pievagrybius, kartu iškepkite ir vištieną. 

Į sultinį sudėkite iškeptą vištieną su daržovėmis, marinuotus kopūstus, aitriąsias paprikas ir smulkintus pavasarinius svogūnus. Galiausiai paskaninkite druska ir pipirais bei mėgaukitės tradicine japoniška sriuba“, – receptu dalijasi D.Praspaliauskas.

Kiniškai kepti ryžiai su kiaušiniu ir vištienos filė

Kepti ryžiai su kiaušiniu ir vištienos filė puikiai atspindi vieną iš daugelio kinų virtuvės veidų.

„Valgis yra gaminamas toje pačioje keptuvėje, todėl labai svarbi yra eiga, kuria į keptuvę dėsime ingredientus. Pirmiausia pakepkite vištieną ir atsidėkite ją į šoną, po to apkepkite „wok“ daržovių mišinį, kurį taip pat naudosime vėliau. 

Tuščioje keptuvėje iškepkite kiaušinienę ir į ją sudėkite virtus ryžius, vištieną, keptas daržoves, bambukų ūglius ir pupuolių daigus. Pabaigoje užpilkite truputį sojų padažo bei keletą minučių viską pakepkite, gerai išmaišykite ir tiekite su šviežiomis žolelėmis“, – patiekalo gaminimo eigą pasakoja virtuvės šefas.  

Tailandietiškas „wok“ su krevetėmis ir makaronais

Trečiasis patiekalas – atkeliavęs iš Tailando ir skirtas jūros gėrybių mėgėjams. Tai gilioje keptuvėje „wok“ ruošiamos krevetės su makaronais. Jį pasigaminsite per mažiau nei 20 minučių.

„Gilioje keptuvėje apkepkite daržoves su baltakojėmis blyškiosiomis krevetėmis – po to sudėkite smulkintą aitriąją papriką, česnaką, medų, cukrų, įpilkite sojų padažo ir įdėkite riešutų sviesto bei smulkintų paskrudintų anakardžių arba žemės riešutų. Viską gerai išmaišykite, sudėkite greitai paruošiamus makaronus ir paskaninę druska, pipirais bei žolelėmis viską išmaišykite ir patroškinkite dar 1–2 minutes“, – receptu pasidalijo šefas.

Indiškas karis su jautiena

Paskutinis D.Praspaliausko siūlomas receptas – indiškas karis su jautiena – vienas geriausiu būdų paruošti burnoje tirpstančią jautieną: „Alyvuogių aliejuje paskrudinkite jautieną kartu su mėgstamais prieskoniais, česnaku ir svogūnu. Sudėkite pomidorus, citrinos žievelę bei rudąjį cukrų ir viską pakepkite keletą minučių. 

Tuomet užpilkite jautienos sultinį, kario padažą ir uždengę patroškinkite apie 45–55 minutes. Patiekite su virtais basmati ryžiais ir paskaninkite viską šviežiomis petražolėmis.“

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.