Pamenu, mano bendraklasis, kilęs iš Graikijos, visad suplakdavo tokią kavą stiklainėlyje: įdėdavo ledukų, tirpiosios kavos, cukraus, vandens ir įnirtingai kratydavo į visas puses, kol gėrimas tapdavo tirštas kreminis.
Šios kavos esmė – klampi tekstūra.
Plaktai kavai paruošti prireiks labai paprastų ingredientų: tirpiosios kavos, cukraus arba saldiklio, šlakelio vandens, plaktuvo ir pieno, ledukų (nebūtinai) patiekti.
Šiai kavai galima naudoti bet kokį pieną – karvių arba bet kokį augalinį pakaitalą. Galima paruošti ir be pieno ir plaktą kavą valgyti šaukšteliu. Nors man per intensyvus skonis.
Norėdami karštos kavos pieną pašildykite. Ir, žinoma, nenaudokite ledukų.
Kavai pagardinti puikiai tiks ir žiupsnelis cinamono ar kardamono, keli lašeliai vanilės prieš plakimą.
O kaip ją gerti patogiausia? Kavai išmaišyti naudoju kinišką valgymo lazdelę. Galima naudoti šaukštelį ilgu kotu ar paprastą sriubinį šaukštą. O gerti ją reikėtų pro šiaudelį.
Plakta kava
Reikės:
- 2 a. š. tirpiosios kavos
- 2 a. š. cukraus ar saldiklio
- 2 v. š. verdančio vandens
- pieno
- ledukų (nebūtinai)
Kaip gaminti
Tirpiąją kavą, cukrų ar saldiklį ir vandenį sumaišykite giliame inde.
Plaktuvu plakite apie 2 minutes, kol masė taps klampiu šviesiu kremu.
Rekomenduoju judinti plaktuvą į skirtingas puses nuo vieno indo krašto į kitą, tada ratu ir vis keisti kryptį.
Į stiklinę dėkite ledukų, supilkite pieną (galite nenaudoti ledukų, o tiesiog supilti karštą pieną).
Ant viršaus šaukštu sukrėskite išplaktą kavą.
Skanaus!