Šoninė su traškia plutele taps tikru vasaros hitu: šefas atskleidė receptą

Kaip paprastą šoninės gabalą restorano vertu patiekalu? Prireiks šiek tiek laiko, tikslumo, ir mėgausitės nuostabiu skoniu. 

 Šoninė su traškia plutele.<br> TV3 nuotr.
 Šoninė su traškia plutele.<br> TV3 nuotr.
 Šoninė su traškia plutele ir greitai marinuotais agurkais.<br> TV3 nuotr.
 Šoninė su traškia plutele ir greitai marinuotais agurkais.<br> TV3 nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 6, 2020, 8:04 PM, atnaujinta Jun 8, 2022, 5:02 PM

„Skaniai ir paprastai“ laidoje šefas Gediminas parodė, kaip grilyje iškepti sultingą šoninę su ypač traškia plutele. Kartą paragavę, lauksite savaitgalio, kol vėl galėsite kepti ir mėgautis skaniais ir traškiais kąsneliais.

Taip pat šefas pamokė, kaip greitai užmarinuoti agurkėlius.

Kiaulienos šoninė su traškia plutele

Reikės:

  • maždaug 3 kg kiaulienos šoninės
  • 1-2 šaukštų prieskonių mišinio keptai mėsai
  • ypač tyro alyvuogių aliejaus
  • druskos

Marinatui:

  • 1 stiklinės obuolių sulčių
  • ½ stiklinės jautienos arba vištienos sultinio
  • 3-4 šaukštų klevų sirupo
  • 3-4 šaukštų obuolių sidro acto
  • 3-4 šaukštų tyro alyvuogių aliejaus
  • 1-1½ šaukšto druskos

Greitai marinuotiems agurkėliams:

  • 0,5 l vandens
  • 100 ml 9% acto rūgšties
  • 1 šaukštelio kuminų
  • 1 šaukštelio geltonųjų garstyčių grūdelių
  • 1 šaukštelio juodųjų garstyčių grūdelių
  • 4-5 šaukštų rudojo cukraus
  • 1 šaukšto druskos
  • 4-5 skiltelių česnako
  • 1 aitriosios paprikos
  • 2 didelių agurkų
  • 1 mėlynojo svogūno

Kaip gaminti 

Pirmiausia švariai nuvalyti, nuplauti ir nusausinti kiaulienos šoninę ir odoje padaryti įpjovas maždaug kas 1 cm.

Mėsos marinatui paruošti sumaišyti visus jo ingredientus ir maistiniu švirkštu sušvirkšti į mėsą kas keletą centimetrų. Dalį marinato palikite mėsai patepti kepimo metu. Mėsą prieš kepimą įtrinti keptos mėsos prieskonių mišiniu.

Šoninę dėti ant kepimo popieriaus oda žemyn ir dėti į skardą ant pakeltų grotelių, kad aplink mėsą galėtų cirkuliuoti oras. Kadangi netiesioginė kaitra yra iš viršaus, grotelės yra būtinos, kad kepimas būtų tolygus. 

Skardelę su mėsa dėti į kepsninę (ar orkaitę), uždėti padėklą su iš anksto įkurtais medžio anglies briketais ir kepti maždaug 170 C temperatūroje apie 40 minučių. Vėliau reikia mėsą apversti oda aukštyn, nusausinti, visą odos paviršių apibarstyti plonu druskos sluoksniu ir toliau kepti iki 200-220C temperatūroje 10-15 minučių, kol odelė apskrus, taps traški.

Prie šios šoninės rekomenduojama pasigaminti greitai marinuotų agurkų salotų. 

Į prikaistuvį supilti vandenį, actą, suberti prieskonius, cukrų, druską bei pjaustytą česnaką, aitriąją papriką ir užvirinti. Užvirusį marinatą užpilti ant plonais griežinėliais pjaustytų agurkų ir svogūno. Marinatui atvėsus galima ragauti. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: VSD pranešėjo komisijos išvados toliau kelia aistras