„Marinatas yra vienas svarbiausių dalykų norint paruošti gardžią grilyje keptą mėsą. Būdų ir receptų, kaip marinuoti mėsą, žuvį ar jūros gėrybes, yra begalės.
Vasara – puikus metas eksperimentuoti, ieškoti naujų skonių derinių ir atrasti savo slaptąjį ingredientą“, – sako prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento direktorė Brigita Baratinskaitė, dalindamasi keliais egzotiškais mėsos marinavimo receptais.
Turkiškas marinatas su natūraliu jogurtu
Reikalingi produkai:
- 1 stiklinė natūralaus jogurto,
- 1 vidutinio dydžio svogūnas,
- 6 valgomieji šaukštai itin kokybiško pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus,
- 1 citrinos sulčių,
- 1 valgomasis šaukštas saldžiųjų paprikų,
- 1 arbatinis šaukštelis cinamono,
- ½ arbatinio šaukštelio maltų kuminų,
- 4 skiltelės česnako,
- žiupsnelis druskos ir pipirų.
„Svogūną ir česnaką sutarkuokite ir sumaišykite su prieskoniais, alyvuogių aliejumi ir natūraliu jogurtu. Užpilkite mėsą marinatu ir šaldytuve laikykite parą“, – pažymi B.Baratinskaitė.
Japoniškas „Yakitori“ marinatas
Reikalingi produktai:
- ¼ stiklinės sojų padažo,
- ¼ stiklinės sakės,
- 3 valgomieji šaukštai cukraus,
- 2 valgomieji šaukštai malto šviežio imbiero,
- 2 skiltelės malto šviežio česnako
„Yakitori“ yra vienas populiariausių mėsos kepimo būdų Japonijoje. Tai smulkiai supjaustyti mėsos gabaliukai (dažniausiai vištiena), kurie sumauti ant medinio iešmelio ir glazūruoti saldžiarūgščiu marinatu.
Šį marinatą pasigaminsite sumaišę sojų padažą, sakę, cukrų ir tarkuotą šviežią imbierą bei česnaką. Mišinį užvirkite ir virkite, kol sutirštės, tuomet ataušinkite ir sudėkite vištienos gabalėlius. Palikite marinuotis šaldytuve mažiausiai 1 valandai. Kepdami vištienos vėrinukus aptepkite likusiu marinatu“, – receptu dalijasi B.Baratinskaitė.
Tailandietiškas marinatas su kokosų pienu
Reikalingi produktai:
- 1 citrinžolės stiebas,
- 200 ml kokosų pieno,
- 1 arbatinis šaukštelis malto šviežio imbiero,
- 1-2 aitriųjų paprikų,
- 4 skiltelės česnako,
- 3 valgomieji šaukštai žuvies padažo,
- 1 žaliosios citrinos (laimo) sulčių,
- 1 valgomasis šaukštas cukraus,
- šviežių kalendrų.
„Citrinžolę, aitriąsias paprikas, česnaką bei ryšelį šviežių kalendrų smulkiai supjaustykite ir sumaišykite su likusiais ingredientais. Šiame marinate liesą mėsą ir vištieną reiktų marinuoti iki 24 valandų, o žuviai ar jūros gerybėms marinuotis pakanka ir 30 minučių“, – teigia maisto gamybos ekspertė B.Baratinskaitė.
Meksikietiškas citrusinis marinatas
Reikalingi produktai:
- 1 stiklinė šviežiai spaustų apelsinų sulčių,
- 1 žaliosios citrinos (laimo) sulčių,
- 1 valgomasis šaukštas smulkintų konservuotų „Chipotle“ paprikų „Adobo“ padaže,
- 1 arbatinis šaukštelis druskos,
- 1 šaukštelis džiovintų raudonėlių,
- šviežių kalendrų.
„Džiovintus raudonėlius ir šviežias kalendras susmulkinkite ir užpilkite apelsino bei žaliosios citrinos sultimis. Ryškų meksikietišką skonį marinatui suteiks aštriosios „Chipotle“ paprikos. Šis marinatas puikiai tinka jautienai, kiaulienai, vištienai. Šiame marinate mėsą laikykite šaldytuve pernakt arba parą“, – pažymi B.Baratinskaitė.
Itališkas žolelių marinatas
Reikalingi produktai:
- 1/3 stiklinės itin kokybiško pirmo spaudimo alyvuogių aliejaus,
- 2-3 skiltelės česnako,
- po 1 valgomąjį šaukštą smulkintų šviežių raudonėlių, čiobrelių, bazilikų ir šalavijų,
- 1 citrinos sulčių,
- druskos.
„Sukapotus žalumynus sumaišykite su alyvuogių aliejumi ir citrinos sultimis. Šis marinatas tinka ir mėsai, ir žuviai bei jūros gėrybėms. Mėgaukitės Viduržemio jūros žolelių aromatu!“ – sako B.Baratinskaitė.