Grilio meistrė pasakė, kokią klaidą darome kepdami šašlykus Trys ant žarijų ruošiamų patiekalų receptai

Ilgiausią metų dieną lietuviai yra įpratę vainikuoti gamtoje, o čia dažniausiai neapsieinama grilyje keptų patiekalų – šašlykų, dešrelių, vištienos kepsnelių, daržovių ir įvairiausių desertų. 

H.Bovševič teigimu, viena dažniausių klaidų kepant šašlykus – ant jų pilamas vanduo ar kiti skysčiai. <br> 123rf ir pranešimo autorių nuotr.
H.Bovševič teigimu, viena dažniausių klaidų kepant šašlykus – ant jų pilamas vanduo ar kiti skysčiai. <br> 123rf ir pranešimo autorių nuotr.
Kepti ananasai.<br>123rf.com nuotr.
Kepti ananasai.<br>123rf.com nuotr.
 Šašlykai.<br>123rf nuotr.
 Šašlykai.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 23, 2020, 10:58 AM

Joninių nakčiai grilio meistrė ir Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos prezidentė Halina Bovševič kartu su „Lidl“ siūlo paparčio žiedo ieškoti  paragavus trijų grilyje keptų patiekalų ir dalijasi patarimais, praversiančiais ir labiausiai užkietėjusiems grilio fanams.

„Šašlykų kepimas labai priklauso nuo paties grilio – jei turime paprastą šašlykinę, tuomet labai svarbu yra juos vartyti laiku bei gerai iškūrenti anglis. Jeigu tai yra uždara kepsninė – kepimas tampa paprastesnis, tereikia uždaryti dangtį ir leisti šašlykui išsitroškinti kaitroje“, – sako H.Bovševič.

Jos teigimu, viena dažniausių klaidų kepant šašlykus – ant jų pilamas vanduo ar kiti skysčiai: „Pildami ant mėsos vandenį tik prislopinate ugnį ir nuplaunate nuo mėsos marinatą ir visą skonį. Jei žarijos užsidega, šašlyką reikėtų patraukti į šoną arba ugnį pabarstyti druska – tai  padeda nuslopinti liepsną. 

Verdami šašlyką ant iešmo atkreipkite dėmesį į gabalėlių dydį – jeigu tai yra didesni gabaliukai, juos rekomenduojama palikti laisvesnius, nes jie kepa ilgiau, o mažesnius gabalėlius galima sudėti tankiau, kad mėsa neišdžiūtų ir liktų sultinga.“

Lietuvos barbekiu kepėjų asociacijos prezidentė akcentuoja, kad šiuo sezono metu, kuomet oro temperatūra yra labai aukšta, itin svarbu nepamiršti pasirūpinti tinkamu mėsos transportavimu: „Reikia prisiminti, kad mėsa gali lengvai sugesti, todėl važiuojant į iškylavimo vietą, ją yra būtina laikyti vėsioje vietoje – termodėžėje arba šaltkrepšyje. Jei šių daiktų neturite, šalia mėsos padėkite keletą užšaldytų vandens buteliukų.“

Atsivalgiusiems šašlykų – vištiena ir daržovės

Ji pratęsia, kad Joninės yra puiki proga šašlykus pakeisti ir išbandyti grilyje keptą vištieną ar daržoves. 

H.Bovševič atkreipia dėmesį, kad kepant vištieną svarbiausia yra jos neperkepti. Kitaip ji išsausėja ir pasidaro sunkiai kramtoma: „Vienas pagrindinių vištienos pliusų – greitas jos marinavimas. Į paukštieną marinatas įsigeria itin sparčiai, todėl tai yra tobula mėsa skaičiuojantiems kiekvieną minutę. O dar labiau branginantys savo laiką, gali rinktis jau kepti paruoštą paukštieną, pavyzdžiui, vištienos krūtinėlių filė kepsnelius marinate ar marinuotus kalakutų krūtinėlių kepsnelius. 

Taip pat svarbu prisiminti, kad vištieną su kaulu reikėtų kepti ilgiau, o po riebalinį sluoksnį turinčia vištiena – šlaunelėmis, sparneliais ar blauzdelėmis – rekomenduočiau padėti mažą vandens dubenėlį, kad ant žarijų lašantys riebalai nedegtų.“

Pasak grilio meistrės, daržovės yra būtinas grilio atributas – jas galima mauti ant iešmelio, statyti ant virš grilio esančios keptuvės, arba pjauti per pusę ir dėti ant grotelių: „Tokios daržovės kaip baklažanas arba cukinija reikalauja ilgesnio kepimo, todėl jas apkepus papildomai suvyniokite į aliuminio foliją ir palaikykite žarijose.“

Joninių desertui – kepti sūriai ir vaisiai

Joninių vakaro metu nevalia pamiršti ir įvairiausių desertų: sūrių, zefyrų ar vaisių. 

„Siūlyčiau rinktis specialius kepti pritaikytus arba saldžius varškės sūrius – juos galima kepti suvyniojus į foliją arba supjaustyti gabalėliais ir dėti ant grotelių, be to, rekomenduočiau rinktis riebesnį – bent 22 proc. sūrį“, – patarė grilio meistrė.

Jos teigimu, grilyje kepti galima ir įvairiausius vaisius – ananasus, arbūzus, kriaušes, obuolius, persikus. Smulkesnius vaisius, tokius, kaip kriaušes ar obuolius, H.Bovševič rekomenduoja kepti specialiuose grilio kepimo kilimėliuose, o stambesnius – ananasą ar arbūzą – dėti ant grotelių.

„Keptas arbūzas – lietuviams vis dar neatrastas patiekalas, kurio skonį ir saldumą puikiai išryškina grilis. Jį reikėtų pjaustyti kuo storesniais gabalėliais, taip pat svarbu atkreipti dėmesį, kad vaisius būtų kuo saldesnis ir kuo mažiau vandeningesnis“, – pasakoja pašnekovė.

H.Bovševič dalijasi trimis receptais, kurie puikiai tiks ne tik Joninių vakarui. 

Kiaulienos sprandinės šašlykas su svogūnais ir žalumynais

Reikės: 

  • 2 kg kiaulienos sprandinės šašlyko tradiciniame marinate; 
  • 5 didelių svogūnų; 
  • 50 g bazilikų; 
  • 50 g petražolių; 
  • 50 g krapų; 
  • druskos.

Kaip gaminti 

Veriame mėsos gabalėlius ant iešmo prispausdami juos vieną prie kito, kad būtų beveik vientisa masė – taip iškepta mėsa bus sultingesnė. Dedame iešmus virš žarijų ir kepame, apversdami kas kelias minutes. Kepame apie 20-30 min. 

Kol šašlykas kepa, supjaustome likusius svogūnus šiaudeliais, pasūdome. Sukapojame žalumynus ir gerai sutriname su svogūnais. 

Mėsą galime patikrinti įpjovę gabalėlius, esančius viduryje ir abiejuose galuose – jei mėsa vienodos, ne rausvos, spalvos, galime ją dėti į dubenį ar puodą su svogūnais ir gerai viską sumaišyti. 

Uždengiame dangtį ir paliekame pastovėti, kad mėsa prisigertų svogūnų skonio. 

Salotos kaukazietiškai

Reikės: 

  • 2 baklažanų; 
  • 3 didelių pomidorų; 
  • 3 raudonųjų paprikų; 
  • 1 česnako galvutės; 
  • druskos; 
  • juodųjų pipirų; 
  • petražolių; 
  • bazilikų.

Kaip gaminti

baklažanus, papriką ir pomidorus apkepiname grilyje, kad odelė gerai apskrustų, o vidus liktų minkštas, bet ne ištižęs. Tai galite padaryti daržoves užmovę ant iešmų, padėję jas ant grotelių arba dėti jas ant karštų žarijų ir dažnai daržoves vartyti, kad apdegtų tik odelės.

Apkepusias iki juodos spalvos daržoves nulupame ir smulkiai sukapojame arba supjaustome kubeliais ir viską sumaišome. Daržoves paskaniname druska, pipirais, smulkiai kapotu česnaku, kitais prieskoniais. Galima pagardinti alyvuogių aliejumi. Tinka tiek kaip karštas patiekalas, tiek kaip atvėsęs garnyras prie mėsos. Sukapojus itin smulkiai, galima naudoti kaip padažą.

Vištienos krūtinėlės kepsniukai su vanilės marinatu

Reikės: 

  • 600 g vištienos krūtinėlės krūtinėlės be odelės; 
  • vanilinio cukraus; 
  • 50 ml alyvuogių aliejaus; 
  • 80 g saldžiarūgščio padažo.

Kaip gaminti

Vištieną supjaustome juostelėmis, vanilinį cukrų sumaišome su aliejumi ir saldžiarūgščiu padažu, marinuojame 1-3 val. Sumauname mėsą ant iešmelių ir kepame grilyje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.