Lengvai paruošiama itališka užkandžių duona: gailiuosi, kad neišbandžiau anksčiau

Ilgai planavau išsikepti fokačijos, bet vis neprisiruošdavau. Tikrai gailiuosi, kad anksčiau jos nekepdavau, nes ją pagaminti nesudėtinga, o skonis nuostabus! 

 Fokačija.<br>Nuotr. iš „Skanauk su Aušra“. 
 Fokačija.<br>Nuotr. iš „Skanauk su Aušra“. 
Daugiau nuotraukų (1)

„Skanauk su Aušra“

2020-06-26 07:59, atnaujinta 2023-06-26 10:25

Šią itališką užkandžių duoną tinka valgyti kaip užkandį, su salotomis ar sriuba. Paragusi fokačijos pasijutau kaip Italijoje!

Ši duona yra plokščia, todėl ją reiktų kepti didesnėje kepimo formoje žemais šonais. Iškepęs fokačijos viršus turi būti kiek traškus, o vidus minkštas.

Iš pradžių lengvai pakepinau alyvuogių aliejų, česnaką, rozmariną, čiobrelius ir prieskonius. Namai prisipildė nuostabaus aromato!

Prieskonius naudojau džiovintus. Naudojant šviežius, juos reikėtų smulkiai supjaustyti ir naudoti kiek daugiau nei džiovintų.

Česnakas tikrai jautėsi duonoje, bet aš specialiai to norėjau. Jo galima naudoti ir mažiau.

Fokačija

Paruošimo laikas – 1 val. 30 min., gaminimo laikas – 22 min. 

Reikės:

  • 2 1/2 stiklinės (310 g) kvietinių miltų;
  • 1 stiklinės (220 ml) šilto vandens;
  • pusės pakelio sausų mielių (gali būti apie 6 ar 4 g);
  • 1/3 stiklinės (50 ml) alyvuogių aliejaus;
  • 2 valg. š. vandens;
  • 2-3 skiltelės česnako, sugrūsto ar smulkiai sutarkuoto (aš naudojau 3 skilteles. Česnakas tikrai jautėsi. Naudokite jo mažiau, jei norite švelnesnio skonio);
  • 1 valg. š. cukraus;
  • 1 arbat. š. džiovintų rozmarinų;
  • 1 arbat. š. džiovintų čiobrelių;
  • žiupsnelio juodųjų pipirų;
  • žiupsnelio druskos;
  • saujos žalių alyvuogių, perpjautų per pusę (nebūtinai).

Gaminimas

Indelyje sumaišyti mieles, šaukštą cukraus, 1 arbat. š. miltų. Užpilti stikline šilto vandens. Išmaišyti, uždengti rankšluostėliu ir palikti pastovėti apie 10 min. Mielės turi lengvai suputoti.

Tuo metu į keptuvę supilti alyvuogių aliejų, 2 valg. š. vandens, česnaką, rozmariną, čiobrelius, pipirus. Kaitinti ant žemos temp. apie 5-7 min., kol pasklis česnakų ir prieskonių kvapas. Česnakai neturi paruduoti.

Į didelį dubenį supilti vandenį su mielėmis, 2 valg. š. alyvuogių aliejaus ir česnakų mišinio., druską. Išmaišyti ir per du kartus supilti miltus.

Iš pradžių maišyti mentele, o kai tešla sulips, išimti iš indo ir minkyti apie 6-8 min. Tešla turi būti minkšta ir elastingą.

Suformuoti rutulį. Aliejumi ištepti indą ir jame palikti tešlą, uždengti. Laikyti apie 1 val. Tešla turi padvigubėti.

Pakilusią tešlą lengvai paminkyti. Kepimo formą (34×22 cm) ištepti alyvuogių aliejaus ir česnakų mišiniu.

Kepimo formoje rankomis ištampyti tešlą (kantrybės!) iki kraštų. Paviršių įspausti pirštais. Apšlakstyti likusiu aliejaus mišiniu (jeigu jo trūksta, užpilkite paprasto alyvuogių aliejaus). Įspausti alyvuoges. Palikti pastovėti apie 20 min.

Orkaitę įkaitinti iki 200 laipsnių temp. Kepti apie 20-24 min. ar kol viršus taps auksinės spalvos.

Atvėsusią duoną supjaustyti kvadratiniais ar pailgais gabaliukais.

„Skanauk su Aušra“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.