5 skanėstai be cukraus sužavės ir sveikuolius, ir smaližius

Svajojate apie gardų desertą, tačiau vengiate pridėtinio cukraus? Visai nebūtina pamiršti saldžių kepinių. 

Bananų duona.<br> 123rf nuotr.
Bananų duona.<br> 123rf nuotr.
Bananų duona.<br> 123rf nuotr.
Bananų duona.<br> 123rf nuotr.
 Kriaušių pyragas.<br> 123rf nuotr.
 Kriaušių pyragas.<br> 123rf nuotr.
Morkų keksiukai su sūrio kremo glaistu.<br> 123rf nuotr.
Morkų keksiukai su sūrio kremo glaistu.<br> 123rf nuotr.
Morkų keksiukai.<br> 123rf nuotr.
Morkų keksiukai.<br> 123rf nuotr.
 Datulių rutuliukai.<br> 123rf nuotr.
 Datulių rutuliukai.<br> 123rf nuotr.
 Burokėlių keksas.<br> 123rf nuotr.
 Burokėlių keksas.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (7)

Lrytas.lt

Jun 28, 2020, 11:23 PM, atnaujinta Jun 27, 2022, 5:13 PM

„Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė siūlo puikią tradicinių kepinių ir saldainių alternatyvą – desertus iš daržovių ir vaisių, kurie bus ne tik saldūs, bet ir praturtins organizmą naudingomis medžiagomis. 

Bananai

Bananai – vienas geriausiai žinomų cukraus pakaitalų. Iš Pietryčių Azijos kilę vaisiai papildo organizmą kaliu, stiprinančiu širdį, gerinančiu nervų sistemos veiklą bei padedančiu neutralizuoti raumenyse susikaupusią pieno rūgštį, todėl ypač praverčia sportuojantiems.

Dėl šios priežasties mėgstamiausiu sportininkų desertu dažnai tampa ne kas kitas, o bananų duona. 

„Bananų duonos tėvyne laikoma Šiaurės Amerika. Šiame žemyne ji kepama kaip kasdienis užkandis arba ypatingomis progomis, nes puikiai tinka ir ant vaišių stalo.

Bananai suteikia duonai natūralaus saldumo ir malonaus aromato, todėl šis kepinys gali tapti puikia pradžia tiems, kurie nori sumažinti vartojamo cukraus kiekį“, – sako V.Juodkazienė.

Bananų duona

Reikės: 

  • 3 sunokusių bananų
  • 2 kiaušinių
  • 60 g sviesto
  • 250 g maltų avižinių dribsnių
  • 1 a. š. kepimo miltelių
  • 1 a. š. cinamono
  • 1 a. š. druskos

Paruošimas

Išplakite kiaušinius, sutrinkite bananus, suberkite cinamoną, kepimo miltelius, druską ir viską gerai išmaišykite. Masę sumaišykite su ištirpintu sviestu ir miltais. Tešlą supilkite į kepimo formą ir kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje 35–40 minučių.  

Kriaušės

Kriaušės nuo seno vertinamos Rytų šalių medicinoje, nes švieži ir jauni jų lapai pasižymi gydomosiomis, priešgrybelinėmis savybėmis, o kriaušių vaisiai padeda greičiau atgauti jėgas – juos valgant organizmas pasisavina gliukozę ir paverčia ją energija. 

„Kriaušės pasižymi gana dideliu skaidulų kiekiu – viename vaisiuje yra maždaug 25 procentai dienos skaidulų normos. Šios medžiagos teigiamai veikia virškinimo traktą ir mažina skrandžio vėžio riziką, todėl iš jų gaminami kepiniai ir desertai būna ne tik natūraliai saldūs, bet ir lengvai virškinami“, – sako V.Juodkazienė.

Kriaušių pyragas

Reikės:

  • 1 kg gerai prinokusių kriaušių
  • 3 kiaušinių
  • 250 g miltų
  • 250 g manų kruopų
  • 250 g sviesto
  • 300 ml pieno

Paruošimas

Sviestą palaikykite šaldiklyje apie 1 valandą. Atšaldžius stambiai jį sutarkuokite ir sumaišykite kartu su pienu, miltais, manų kruopomis ir kiaušiniais. Kriaušes stambiai supjaustykite ir suberkite į sviestu išteptą kepimo formą. Ant jų užpilkite tešlą ir kepkite apie 50 minučių 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. 

Morkos

Morkos naudojamos daugelio šalių virtuvėse. Jos ne tik papildo įvairius daržovių ir mėsos patiekalus, bet ir pagardina desertus, suteikdamos jiems natūralaus saldumo. Pavyzdžiui, Indijoje iš šių daržovių gaminama išskirtinio skonio chalva, o Portugalijoje ruošiamas ypatingas morkų ir apelsinų džemas.

„Morkos yra ypač saldžios daržovės, todėl kepiniuose puikiai pakeičia cukrų. Kepinyje cukrų pakeitę pora stiklinių tarkuotų morkų, sumažinsite jame cukraus kiekį perpus, o pačiam desertui suteiksite išskirtinės spalvos ir aromato. Ruošdami keksiukus ar įvairius pyragus taip pat galite naudoti ir morkų sultis, kurios papildys jūsų kepinius vitaminu A, kaliu ir naudingomis skaidulomis“, – sako V.Juodkazienė. 

Morkų keksiukai

Reikės (10-12 keksiukų):

  • 3 stiklinių tarkuotų morkų
  • 400 g miltų
  • 440 ml aliejaus
  • 5 kiaušinių
  • 2 v. š. skysto medaus
  • vanilės, cinamono

Paruošimas

Išplakite kiaušinius su medumi, supilkite aliejų, dar kartą išplakite. Pagardinkite vanile, cinamonu ir dar kartą išmaišykite. Dėkite masę į riebalais pateptas keksiukų formeles, kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje apie 45 minutes.

Datulės

Datulių medžiai nuo seno auginami daugelyje pasaulio šalių. Šie kultūriniai augalai jau prieš kelis šimtus metų augo Irane ir Pakistane, o arabai iki šiol datules laiko pagrindiniu valgiu, pakeičiančiu netgi duoną. Tačiau datulių vaisiai valgomi ne tik vieni, bet ir derinami įvairiuose patiekaluose ar desertuose. 

„Šių vaisių minkštimą sudaro net apie 70 procentų cukraus, todėl jų nerekomenduojama valgyti kasdien, tačiau kartais pasilepinti tikrai galima. Juolab, kad iš jų pagaminti saldainiai papildys mūsų organizmą tokiomis medžiagomis kaip baltymai, kalio druska, magnis ir geležis“, – sako V.Juodkazienė.

Datulių saldainiai su kokoso drožlėmis

Reikės (15 saldainių):

  • 120 g datulių
  • 160 g kokoso drožlių
  • vandens 

Paruošimas

Išimkite datulių kauliukus, sudėkite jas į elektrinį trintuvą ir įpilkite šiek tiek vandens. Datules sutrinkite iki vientisos masės. Šią masę sumaišykite su kokoso drožlėmis ir gaminkite mažus rutuliukus. Gautus saldainius apvoliokite kokoso drožlėse ir kelioms minutėms palikite šaldytuve. 

Burokėliai

Burokėliai pradėti auginti dar Romos imperijos laikais. Nors pirmiausia buvo valgoma geltonoji jų rūšis, dabar ypač populiarūs raudonieji burokėliai, kurie pasižymi išskirtinėmis savybėmis, padedančiomis žmonėms, kovojantiems su žemu hemoglobino kiekiu. Be to, šios daržovės valo inkstus, mažina mūsų organizmo rūgštingumą ir padeda iš kepenų pašalinti toksinus.  

„Burokėliai kepiniuose puikiai dera su juoduoju šokoladu. Sumaišius šiuos du skonius, sunku suprasti, jog valgomas desertas pagamintas iš daržovių, todėl patiks net vaikams, kurie dažnai šios daržovės vengia. Taip pat, burokėliai kepiniams suteikia drėgnumo, todėl neverta baimintis, kad iškeptas keksas ar kiti desertai bus sausi ir beskoniai“, – sako V.Juodkazienė.  

Šokoladinis burokėlių keksas

Reikės: 

  • 500 g burokėlių
  • 150 g migdolų miltų
  • 3 kiaušinių
  • 100 g sviesto
  • 1 stiklinės vandens
  • 200 g juodojo šokolado
  • 150 ml skysto medaus
  • 1 a. š. kakavos miltelių
  • 250 g graikinių riešutų

Paruošimas

Burokėlius stambiai supjaustykite, sudėkite į didelį indą, užpilkite vandeniu, uždenkite plėvele ir įdėkite į mikrobangų krosnelę 12 minučių, kad burokėliai suminkštėtų. 

Ištraukite juos ir įdėkite į trintuvą kartu su stambiai supjaustytu sviestu, šokoladu, kiaušiniais ir medumi. Į masę berkite miltus, pagardinkite kakavos milteliais, graikiniais riešutais ir gerai išmaišykite. 

Tešlą supilkite į kepimo formą ir kepkite 30 minučių 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.