Fachitos (fajita) yra Teksaso-Meksikos patiekalas, kurį sudaro tortilijos, kepta mėsa, keptos arba šviežios daržovės, įvairūs padažai ir kiti priedai. Kitaip tariant, patiekalas labai universalus, galima puikiai pritaikyti savo skoniui.
Smagiausias procesas – pačiam surinkti fachitą. Visus ingredientus sudėkite ant stalo, kad kiekvienas valgytojas ant tortilijos užsidėtų tiek ingredientų ir tokių, kokie jam patinka.
Vištienos fachitos
Maždaug 10 fachitų reikės:
- 1 kg vištienos krūtinėlės
- 10 vidutinio dydžio tortilijų
- šviežių kalendrų šakelių
- grietinės
- aštraus padažo
- citrinos/žaliosios citrinos skiltelių
Keptoms daržovėms paruošti reikės:
- 1 vidutinio dydžio raudonosios paprikos
- 1 vidutinio dydžio geltonosios paprikos
- 1 vidutinio dydžio žaliosios paprikos
- 1 didelio mėlynojo svogūno
- 3 valg. š. aliejaus
- druskos, juodųjų pipirų
Marinatui:
- 3 valg. š. citrinos sulčių
- 2,5 valg. š. alyvuogių aliejaus
- 2 arb. š. druskos
- 2 arb. š. aitriųjų paprikų miltelių
- 1 arb. š. kario miltelių
- 1 arb. š. česnakų miltelių
- ½ arb. š. cinamono
- 1/3 arb. š. kuminų miltelių
Gaminimas
Marinatui skirtus ingredientus sumaišome viename indelyje.
Jei vištienos krūtinėlės labai storos, jas perpjauname perpus. Storis per plačiausią vietą turėtų būti apie 2,5-3,5 cm. Vištieną ištriname prieskoniais, dedame į indą, užpilame citrinos sultimis ir alyvuogių aliejumi, dar kartą ištriname marinatu.
Indą uždengiame maistine plėvele ir dedame į šaldytuvą. Paliekame vištieną marinuotis kelias valandas arba pernakt. Vištieną galite palikti marinuotis kambario temperatūroje, kol iškepsite daržoves.
Po to keptuvėje įkaitiname kelis valgomus šaukštus aliejaus, kepame vištienos krūtinėles iš abiejų pusių po 5-7 min ant vidutinės ugnies, kol iškepa vidus. Iškeptą vištieną laikome sandariame inde, kad neatvėstų.
Keptos daržovės: paprikas ir svogūną supjaustome juostelėmis. Keptuvėje įkaitiname aliejų ant vidutinės ugnies, sudedame daržoves ir kepiname, kol šiek tiek suminkštėja. Daržovių nereikia perkepti. Iškeptas daržoves dedame į sandarų indą, kad neatvėstų.
Tortilijas pašildome mikrobangėje.
Vištieną supjaustome juostelėmis.
Fachitos: ant tortilijos per vidurį dedame šiek tiek vištienos juostelių, keptų daržovių, kelias kalendrų šakeles, uždedame šiek tiek grietinės, aštraus padažo ir išspaudžiame citrinos skiltelę. Taip paruošiame kiekvieną fachitą. Fachitas reikėtų ruošti iškart prieš patiekiant. Skanaus!