Trys receptai, kurie patiks meksikietiškos virtuvės gerbėjams

Tolimoji Meksika traukia lankytojus ne tik įspūdingo grožio paplūdimiais ar stulbinančiu kultūriniu paveldu, bet ir abejingų nepaliekančiais virtuvės atradimais. 

 Fachitos.<br> 123rf nuotr.
 Fachitos.<br> 123rf nuotr.
Meksikietiški patiekalai iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti netvarkingi, tačiau jie yra labai skanūs ir nesudėtingai paruošiami.<br> 123rf nuotr.
Meksikietiški patiekalai iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti netvarkingi, tačiau jie yra labai skanūs ir nesudėtingai paruošiami.<br> 123rf nuotr.
 M.Janavičius.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 M.Janavičius.<br> Pranešimo autorių nuotr.
dabartinei Meksikos virtuvei daug įtakos turėjo Šiaurės Amerikos pietuose gyvenusios majų ir actekų civilizacijos bei vėliau žemyną kolonizavę europiečiai.<br> Pranešimo autorių nuotr.
dabartinei Meksikos virtuvei daug įtakos turėjo Šiaurės Amerikos pietuose gyvenusios majų ir actekų civilizacijos bei vėliau žemyną kolonizavę europiečiai.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 14, 2020, 10:43 AM, atnaujinta Jul 14, 2020, 10:49 AM

Maisto ekspertas ir tinklaraščio „Maisto kelionės“ autorius Marius Janavičius pasakoja apie meksikietiškų kulinarinių tradicijų ypatumus ir šios virtuvės savybes bei dalijasi trimis egzotiškais receptais.

„Šią savaitę aštraus maisto mėgėjų lauks kruopščiai atrinktas, į spalvingąją Meksiką nukelsiantis, vos antrąjį kartą pasirodysiantis „El Tequito“ asortimentas.

Nuo pirmadienio, liepos 13 d., netradicinių skonių išsiilgusius mūsų pirkėjus stebinsime plačiu Meksikos virtuvės įkvėptu produktų pasirinkimu – tarp pasiūlymų bus galima rasti aitriųjų paprikų troškinį su kiauliena, kvietinių miltų tortilijų, gvakamolės – avokadų pagardo ar ekologišką agavų sirupą“, – sako „Lidl Lietuva“ Pardavimų skatinimo departamento vadovas Linas Baltušis.

Turtinga gastronominė istorija

Pasak M.Janavičius, dabartinei Meksikos virtuvei daug įtakos turėjo Šiaurės Amerikos pietuose gyvenusios majų ir actekų civilizacijos bei vėliau žemyną kolonizavę europiečiai.

„Tūkstančius metų šiose teritorijose gyvenę majai daugiausia augino kukurūzus ir pupas – daržovės buvo pagrindinis jų energijos šaltinis, o actekų racionas buvo kiek platesnis – jie naudojo ir druską, pipirus, ir šokoladą ar laukinių paukščių mėsą.

Situaciją iš esmės pakeitė žemyno kolonizacija – Ameriką užkariavę ispanų konkistadorai su savimi atgabeno daugybę prieskonių, receptų ir idėjų iš kitų žemynų – Afrikos ar Azijos“, – sako tinklaraštininkas.

Meksikos autentiška ir „Tex-Mex“ virtuvės – ne tas pats

Anot jo, šiandien, kalbant apie meksikietišką maistą, reikėtų atskirti šios šalies autentišką ir visame pasaulyje populiarią „Tex-Mex“ virtuves, kuri yra Teksaso ir Meksikos virtuvės mišinys: „Meksikos virtuvė yra kiek įdomesnė – mėsa čia dažniau kepama ant atviros ugnies arba suvyniojama į bananų, kaktusų lapus ir dedama į duobę, pripildytą karštų žarijų. Taip gaminami dideli kiekiai sultingos mėsos, pasotinantys gausų būrį žmonių.“

M.Janavičiaus teigimu, „Tex-Mex“ patiekalai dažnai yra spalvingesni ir įvairesni ingredientų kiekiu. Jeigu tradicinėje Meksikos virtuvėje dominuoja kiauliena, vištiena, dideli kiekiai padažo ir vos vienas kitas gabalėlis Chalapos paprikos ar svogūno, „Tex-Mex“ receptuose atsiranda ir jautiena, sūris, pomidorai, kukurūzai, pupelės ar kitos daržovės.

Neapsieina be prieskonių ir aitriųjų paprikų

Tinklaraščio „Maisto kelionės“ įkūrėjas tvirtina, kad abi šios virtuvės yra neįsivaizduojamos be gausaus kiekio prieskonių – raudonėlių, kalendrų, kuminų, pipirų, petražolių, gvazdikų bei įvairiausių aitriųjų paprikų.

„Gamindamas meksikietiškus patiekalus visuomet naudoju šiuos prieskonius arba jų mišinį. Šalia galybės prieskonių Meksikoje galima rasti šimtus skirtingų rūšių aitriųjų paprikų, kurios pasižymi įvairiais skoniais ir aromatais. Visos šios paprikos yra naudojamos gaminant tiek padažus, tiek patiekalus“, – sako pašnekovas.

Patarimai mėgstantiems aštrumą

Jis priduria: pjaustant aitriąsias paprikas itin svarbu yra nepamiršti vienos taisyklės, o jeigu jūsų gaminamas meksikietiškos virtuvės patiekalas gavosi per aštrus, jo skonį nesunkiai galite pataisyti: „Palietus ar supjausčius aitriąją papriką būtinai kruopščiai nusiplaukite rankas, prieš liesdami veidą – akis, nosį ar burną. O jeigu ragaudami troškinį ar meksikietiško patiekalo įdarą jaučiate, kad jūsų burna dega, paprikos aštrumą „nugesins“ į valgį įdėtas šaukštas grietinės, gvakamolės ar šlakelis žaliosios citrinos.“

M.Janavičius pabrėžia, kad meksikietiški patiekalai iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti netvarkingi, tačiau jie yra labai skanūs ir nesudėtingai paruošiami, todėl tinklaraštininkas siūlo tris šios virtuvės receptus, nukelsiančius jus į egzotiškąją Meksiką.

Fachita su vištiena ir daržovėmis

Reikės: 

  • 2 raudonųjų paprikų; 
  • 2 svogūnų; 
  • „El Tequito“ prieskonių mišinio; 
  • 500 g vištienos; 
  • tortilijų; 
  • aštraus pomidorų padažo; 
  • gvakamolės; 
  • sūrio.

Gaminimo eiga

Keptuvėje su šlakeliu aliejaus ant aukštos kaitros apkepame šiaudeliais pjaustytas paprikas ir svogūnus. Pabarstome 1 šaukštu prieskonių mišinio. Išimame iš keptuvės. Į tą pačią keptuvę suberiame juostelėmis supjaustytą vištienos krūtinėlę. Užbarstome dar 1 šaukštą prieskonių mišinio. Kepame 5-7 minutes, kol vištiena iškeps. Paukštieną sumaišome su paprikomis ir svogūnais.

Tuomet imame tortilijas, jas pakaitiname keptuvėje, orkaitėje ar mikrobangų krosnelėje, kol suminkštės. Į jų centrą dedame kelis šaukštus keptos vištienos ir daržovių mišinio, pilame aštraus padažo, tarkuojame sūrio ar dedame gvakamolės. Tortiliją susukame ir ragaujame.

Kalakutienos troškinys su moliūgu ir šokoladu

Reikės: 

  • 500-700 g moliūgo; 
  • 2-3 nedidelių svogūnų; 
  • 1 žaliosios paprikos; 
  • 1 raudonosios paprikos; 
  • skardinės konservuotų raudonųjų pupelių paprikų padaže; 
  • 500 g kalakutienos faršo; 
  • 1 skardinės konservuotų pomidorų; 
  • 3 skiltelių česnako; 
  • 1 šaukšto rūkytos paprikos miltelių; 
  • 1 šaukštelio petražolių; 
  • 1 šaukštelio maltų kuminų; 
  • 1 šaukštelio džiovintų raudonėlių; 
  • druskos ir pipirų; 
  • 1 šaukštelio cukraus; 
  • 30 g juodojo šokolado; 
  • 1 vištienos sultinio kubelio; 
  • alyvuogių aliejaus; 
  • svogūnų laiškų; 
  • šviežių petražolių; 
  • sūrio; 
  • grietinės.

Gaminimo eiga

Pirmiausia pasiruošiame moliūgą. Jį nulupame, išpjauname sėklas ir supjaustome 1 cm dydžio kubeliais. Sudedame į kepimo popieriumi išklotą skardą, apšlakstome alyvuogių aliejumi, pabarstome druska, pipirais ir dedame kepti į iki 220 laipsnių įkaitintą orkaitę 15 minučių.

Tada dideliame puode įkaitiname šlakelį alyvuogių aliejaus ir suberiame smulkintą svogūną, česnaką, žaliąją ir raudonąją paprikas. Kepame ant vidutinės kaitros 10 minučių. Kuomet daržovės suminkštėja, suberiame kalakutienos faršą, pabarstome druska, pipirais ir pakepame dar 10 minučių, kol mėsa apskrus.

Po to į tą patį puodą suberiame konservuotus pomidorus, konservuotas pupeles, sultinio kubelį, 2 stiklines vandens ir visus minėtus prieskonius bei cukrų. Tuo pat metu ištraukiame iš orkaitės moliūgo kubelius ir suverčiame į puodą. Kuomet troškinys užverda, sumažiname kaitrą ir paliekame troškintis bent 1 valandai. Įpusėjus virimui, naudodami bulvių grūstuvę, troškinį šiek tiek patriname, kad jis taptų tirštesnis. Po valandos įberiame šiek tiek druskos, pipirų ir sudedame laužytą juodąjį šokoladą.

Patiekiame su smulkintais svogūnų laiškais, šviežiomis petražolėmis, tarkuotu sūriu ir grietine.

Pusryčių buritas su plėšyta kiauliena

Reikės:

  • pusės svogūno; 
  • 2 šaukštų virtos plėšytos kiaulienos; 
  • kelių smulkių marinuotų ar šviežių aitriųjų paprikų; 
  • 2 kiaušinių; 
  • grietinėlės; 
  • druskos ir pipirų; 
  • kvietinių miltų tortilijų; 
  • čederio sūrio; 
  • aštraus pomidorų padažo; 
  • grietinės; 
  • gvakamolės.

Gaminimo eiga

Keptuvėje pakepiname svogūną, plėšytą kiaulieną ir kelias smulkintas marinuotas ar šviežias aitriąsias paprikas. Inde išplakame kiaušinius su šlakeliu grietinėlės, pagardiname druska ir pipirais. Supilame kiaušinį į keptuvę su kitais ingredientais. Kepame, kol kiaušinis iškeps. 

Kvietinių miltų tortiliją pašildome 30 sekundžių keptuvėje, mikrobangų krosnelėje ar orkaitėje, kol suminkštės. Į jos centrą dedame keptus kiaušinius su kiauliena, svogūnais ir paprikomis, ant viršaus barstome tarkuoto čederio sūrio, pilame šiek tiek aštraus padažo. 

Tortiliją susukame ir galime valgyti iškart, arba jei norisi šiek tiek traškumo – susuktą tortiliją apkepame keptuvėje arba orkaitėje. Patiekiame su grietine ir gvakamolės padažu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.