Tris dienas rauginti kopūstai tapo tikru vasaros atradimu

Galiausiai pildau pernykštį pažadą aprašyti naujausią fermentacijos (ar kitaip – rauginimo) atradimą – 3 dienas raugintus kopūstus.

 3 dienas rauginti kopūstai.<br>Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
 3 dienas rauginti kopūstai.<br>Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
 3 dienas rauginti kopūstai.<br>Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
 3 dienas rauginti kopūstai.<br>Nuotr. iš „Kūmutės virtuvė“.
Daugiau nuotraukų (2)

Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė“

Jul 15, 2020, 11:17 AM, atnaujinta Jul 9, 2023, 5:01 PM

Mintis gimė ne šiaip sau – juk tradiciniais raugintais kopūstais galime mėgautis ne ištisus metus. Prekybos centre jų turbūt galima rasti visada, bet gaminantys namuose žino, kad rauginti tinka tik žieminiai kopūstai: kieti, balti ir derantys vėlų rudenį. 

Šiltuoju sezonu, kai karaliauja vasariniai kopūstai, dažnai pasvajodavau apie raugintų kopūstų sultis ir tą nenusakomai skanią rūgštelę.

Vieną vasarą, sausai raugdama agurkus ir pomidorus, pati sau pamaniau – juk kopūstai ir žiemai raugiami sausai, be vandens, tik savo sultyse. O ir vasarinė gūžė nusišypsojo ir daržovių krepšio, po valandėlės puode su prieskoniais ir druska jau maišėsi kopūsto gabalai.

Taip ir prasidėjo eksperimentas, pradžioje visiškai nenudžiuginęs, tad apleistas, bet pernai vasarą vėl prisimintas ir baigtas tobulinti, dabar jau galiu drąsiai siūlyti ir jums pasigaminti šviežiai raugtų vasarinių kopūstų.

Lygiai kaip ir šviežiai paraugti agurkai, kopūstai būna gaivūs, kvapnūs ir traškūs.

Man asmeniškai skaniausi su virtomis šviežiomis bulvėmis ir varškės padažu, taip pat ant sumuštinio. 

O kiti valgytojai be ginčų valgė su šašlykais, kepsniais.

Proporcijos 1 kg kopūsto svorio:

  • 1 šaukštas rupios druskos (30 g)
  • 6 – 8 skiltelės česnako 
  • žiupsnelis kmynų
  • sauja krapų žiedynų
  • saują juodųjų serbentų lapų
  • sauja vyšnių lapų 
  • keli krienų lapai (nebūtinai)
  • 1 citrinos sultys

Kaip gaminti

Pasiruošiu didesnį stiklinį indą su dangčiu ar puodą.

Kopūstą pjaustau stambesniais kvadratais, juos sudedu į patogų indą, beriu druską ir gniaužau, minkau, kol kopūstai išleidžia sultis ir ištirpsta druska. Taip kruopščiai, kaip ruošiant žieminius kopūstus, minkyti nebūtina, tad užtrunku vos kelias minutes.

Baigus minkymą, sudedu griežinėliais pjaustytus česnakus, nuplautus ir juostelėmis supjaustytus lapus, krapų žiedynus ir kmynus. Viską šaukštu permaišau, išlyginu paviršių, indą uždengiu dangčiu ir dedu į pačią šilčiausią namų vietą. Po trijų dienų ragauju – jei kopūstai jau įsisūdę ir parūgę, supilu citrinos sultis, vėl gerai sumaišau ir kopūstus laikau šaldytuve.

Citrinos sultys ir buvo tas viską į gera pakeitęs ingredientas. Kol nesumaniau jomis parūgštinti kopūstus, jie gaudavosi truputį prėski, greitai tamsėdavo. Citrinos rūgštis ne tik suteikė naują poskonį, bet dar ir padėjo kaip konservantas bei spalvos puoselėtojas.

Dažniausiai ruošiu po vieną kilogramą, ir kai jau šaldytuve sparčiai sumažėja paruoštų kopūstų, gaminu naują partiją.

Pabandykite!

„Kūmutės virtuvė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.