Dešrainiai su šonine, sūriu ir avokadais įtiks net išrankiausiems

Vasarą maisto mylėtojai, norėdami išvengti ilgo gaminimo proceso, ieško būdų paįvairinti įprastą valgiaraštį, tad dažnai prisimena tokius visame pasaulyje populiarius greitai paruošiamus patiekalus, kaip dešrainiai. 

 Dešrainis su šonine, čederiu ir avokadais.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Dešrainis su šonine, čederiu ir avokadais.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Dešrainis su šonine, čederiu ir avokadais.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Dešrainis su šonine, čederiu ir avokadais.<br> Pranešimo autorių nuotr.
A.Černė.<br> Pranešimo autorių nuotr.
A.Černė.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Dešrainis su šonine, čederiu ir avokadais.<br> Pranešimo autorių nuotr.
 Dešrainis su šonine, čederiu ir avokadais.<br> Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 23, 2020, 3:00 PM

Šis patiekalas, atsiradęs prieš daugiau nei 100 metų, taip sužavėjo greitojo maisto mėgėjus, kad liepos 23-oji pradėta minėti kaip Tarptautinė dešrainių diena. 

Šiltojo sezono atributas

Pirmasis dešrainis, vokiečio mėsininko atvežtas į Jungtines Amerikos Valstijas, nė iš tolo nepriminė to patiekalo, kuris dabar patiekiamas greitojo maisto restoranuose. Tuomet dešrainiu buvo vadinama dešrelė, įdėta tarp dviejų duonos riekelių – bandelės pakeitė duoną tik po 30 metų. Dabar dešrainis yra vienas populiariausių greitai paruošiamų patiekalų, o jo skonį papildo įvairūs daržovių ingredientai bei mėgstami padažai. 

Lietuviškų pagardų gamintojo UAB „Daumantai LT“ prekės ženklo vadovas Domas Grinkevičius pastebi, jog keičiasi ir lietuvių požiūris į greitą maistą – jis ypač populiarus šiltuoju sezonu, kai ilgą patiekalų gaminimo laiką norisi paskirti poilsiui gryname ore.

„Vartotojai bėgant laikui supranta, kad greitas maistas gali būti ne mažiau gardus ir kokybiškas, tereikia pasirinkti mėgstamus aukščiausios kokybės ingredientus. Dešrainiai jau nebėra tik pakelės maistas – šviežia bandelė, aukščiausios kokybės dešrelė, daržovės bei sodraus skonio padažas šį patiekalą gali paversti tikra iškylos pažiba“, – sako D.Grinkevičius. 

Augantis greitai paruošiamų patiekalų populiarumas skatina neatsilikti ir gamintojus. Parduotuvių lentynose gausu įvairiausių padažų, suteikiančių dešrainiams išskirtinį skonį. Įprasti skoniai yra pagardinami tokiais ingredientais, kaip saulėje džiovinti pomidorai, Kaukazo žolelės, marinuotų agurkų gabalėliai, puikiai papildančiais populiarius vasaros patiekalus. 

Gardžiam patiekalui – tik mėgstami produktai

Meilę maistui savo tinklaraštyje „Saulėta virtuvė“ nuolat išreiškianti Asta Černė prisipažįsta, kad greitasis maistas nėra dažnas svečias jos virtuvėje. Visgi savo skaitytojus ji visuomet skatina nebijoti eksperimentų bei naujų skonių kūrimo, todėl įkvėpta Čikagoje paragautų dešrainių nusprendė sukurti tokį receptą, kuris praverstų net ir vaišinant didžiausius greitojo maisto gerbėjus. 

A.Černė prisipažįsta, kad dešrainiai jai asocijuojasi su vasara, valgymu lauke ir grilio aromatu. Jos lengvai paruošiamas dešrainių su šonine, čederiu bei avokadais receptas būtent tai ir primena. Pasak maisto tinklaraštininkės, pačios gaminti patiekalai visuomet būna artimiausi širdžiai, tačiau visada reikia naudotis viena taisykle – naudoti tik tuos produktus, kurie nepalieka vietos abejonėms.

„Kad ir kuriame pasaulio krašte dešrainius valgytumėte, taisyklė, tikiu, yra labai paprasta – rinkitės tuos produktus, kuriuos tikrai mėgstate: gardžiausias dešreles, mėgstamiausius padažus, skaniausią sūrį, šviežiausias daržoves. 

Minkštas ir kvapnias bandeles, beje, galite išsikepti ir patys, tik tuomet greitas maistas jau nebebus toks greitas“, – patarimu dalijasi A.Černė ir priduria, kad norintiems Tarptautinę dešrainių dieną paminėti skaniai, šis receptas taps puikios vasaros dienos dalimi.

„Saulėtos virtuvės“ dešrainiai su šonine, čederiu ir avokadais

Porcijos: 4 dešrainiai. Paruošimas: 25 min.

Reikės:

  • 4 dešrainių bandelių (naminių ar pirktinių), 
  • 4 pieniškų arba grilyje skirtų kepti dešrelių, 
  • 4 riekelių šoninės, 
  • 4 valg. š. pomidorų padažo su saulėje džiovintais pomidorais, 
  • 4 arb. š. Dižono garstyčių, 
  • 8 salotos lapų, 
  • 2 avokadų, 
  • 50 g čederio sūrio, 
  • ¼ nedidelio raudono svogūno, 
  • skrudintos šoninės kubelių, 
  • šviežių petražolių.

Patiekti:  

  • keptų bulvyčių, mėgstamo padažo (pvz., majonezo-grietinės).

Gaminimas

Pieniškas arba grilio dešreles apsukite šoninės juostelėmis. Sutvirtinkite dantų krapštukais, kad kepdama šoninė nenukristų. 

Dešrainių bandeles ir šonine apsuktas dešreles dėkite ant grotelių virš įkaitusių žarijų ir kepkite, kartkartėmis apversdami, kol bandelės sušils, o dešrelės su šonine – gražiai apskrus. Jei neturite galimybės naudotis kepsnine, bandeles ir dešreles paskrudinti galite iki 210 laipnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje: dešreles kepkite apie 15 minučių, o bandelėms pašildyti užteks vos poros minučių.

Pašildytas dešrainių bandeles išilgai įpjaukite tiek, kad galėtumėte patogiai sudėti įdarą.

Bandelių vidų ištepkite pomidorų padažu ir garstyčiomis. Į kiekvieną bandelę dėkite po porą salotų lapų, po pusę plonomis riekelėmis supjaustyto avokado. Įdėkite paskrudintą dešrelę su šonine. Viršų apibarstykite tarkuotu čederio sūriu (užbertas ant karštos dešrelės jis šiek tiek išsilydys), smulkiai kapotu raudonuoju svogūnu, skrudintos šoninės kubeliais ir šviežiomis kapotomis petražolėmis.

Patiekite su keptomis bulvytėmis ir mėgstamu padažu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.