Neseniai Vilniaus senamiestyje atidaryto restorano „Gypsy Lounge and Grill“ valgiaraštyje galima rasti daugiau nei dvi dešimtis romų patiekalų.
„Gal romų virtuvė ir nėra labai prabangi, bet norime sukurti tokius patiekalus, kad jie būtų skanūs, estetiškai pateikti ir kad klientui būtų malonu čia ateiti ne vieną kartą“, – tikino romų kulinarinio paveldo restoraną su bičiuliu Veslavu Dudzinskiu įkūręs Ištvanas Kvikas.
Ištvanas yra pagrindinis ansamblio „Sare Roma“ atlikėjas, 2016 metais išmėginęs jėgas nacionalinėje „Eurovizijos“ atrankoje.
Užsisakius tradicinių romų balandėlių, lėkštėje išvysite tirštame daržovių padaže pūpsančius kopūstlapių suktinukus. Šio romų patiekalo sudėtis truputį artima lietuviškam valgiui: malta jautienos ir kiaulienos mėsa, tradicinis romų padažas su keptomis ant laužo daržovėmis.
Balandėliai patiekiami su virtomis bulvėmis bei linkėjimu lengvo kelio ir palankaus vėjo.
Išbandykite tradicinius romų balandėlius ir jūs – I.Kvikas pasidalijo receptu.
Tradiciniai romų balandėliai
Reikės:
- kopūsto
- jautienos ir kiaulienos faršo
- kario pastos
- 2 didelių morkų
- 2 didelių svogūnų
- pomidorų pastos
- įvairiaspalvių paprikų
Kaip gaminti
Garuose pavirkite kopūstų lapus. Pakepinkite pjaustytą morką ir svogūną, kol suminkštės.
Daržoves sudėkite į faršą. Įberkite pipirų, druskos ir suminkykite. Įdarą vyniokite į kopūsto lapus. Sudėkite balandėlius į puodą, užpilkite vandens ir ant mažos ugnies virkite 3,5 valandos.
Baigiant virti paruoškite padažą.
Pakepinkite pjaustytą svogūną, smulkintą morką. Pagal skonį berkite druskos, pipirų. Kai baigiamos troškinti daržovės, sudėkite pjaustytas įvairių spalvų paprikas. Joms suminkštėjus į troškinį įdėkite kario ir pomidorų pastos.
Balandėlius sudėkite į lėkštę ir užpilkite daržovių padažo. Patiekite su virtomis arba apkepintomis bulvėmis.