Braškinis pyragas su žele – vasara be jo neįsivaizduojama

Gaivus, skanus, ne per saldus ir labai braškinis – vasaros metu tik ir valgyti tokius lengvus desertus.

Braškinis želės pyragas.<br>Nuotr. iš „Lithuanian in the USA“.
Braškinis želės pyragas.<br>Nuotr. iš „Lithuanian in the USA“.
Braškinis želės pyragas.<br>Nuotr. iš „Lithuanian in the USA“.
Braškinis želės pyragas.<br>Nuotr. iš „Lithuanian in the USA“.
Daugiau nuotraukų (2)

„Lithuanian in the USA“

Jul 25, 2020, 3:35 PM, atnaujinta Jul 26, 2023, 8:18 AM

Svarbiausia, kad pyragą pagaminti nesudėtinga ir neužtrunka taip ilgai, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio, perskaičius receptą. 

Kol kepa biskvitas, gaminame kremą. Kol kremas stingsta, gaminame želę, o laukti, kol desertas sustings, ilgai nereikia, kadangi deserto sluoksniai nėra stori. 

Desertu vaišinant daugiau žmonių, siūlau dvigubinti porciją ir gaminti arba vienoje didelėje formoje, arba dviejose vienodo dydžio formose.

Vietoje braškių galite naudoti bet kokias kitas uogas.

Braškinę želę galite pakeisti bet kokia kita mėgstama žele.

Braškinis želės pyragas

8 porcijoms reikės (stiklinė 250 ml)

Biskvitui:

  • 2 kiaušinių
  • 50 g cukraus
  • 50 g miltų
  • 1 arb. š. vanilės ekstrakto arba vanilinio cukraus
  • 1 žiupsnio druskos

Braškiniam grietinėlės sluoksniui:

  • 85 g braškinės želės
  • 125 g plakamosios grietinėlės (šaltos)
  • 3 valg. š. cukraus pudros
  • 1 arb. š. vanilės ekstrakto arba vanilinio cukraus

Sirupui:

  • 50 ml šilto vandens
  • 1 valg. š. cukraus
  • 1 arb. š. citrinos sulčių

Viršutiniam želės sluoksniui:

  • 45 g braškinės želės
  • 1 saujos braškių

Gaminimas

Į didelį dubenį supilame 85 g braškinės želės, sumaišome su 1 stikline verdančio vandens. Maišome, kol želė ištirpsta, tada supilame 0,5 stiklinės šalto vandens, išmaišome ir paliekame kambario temperatūroje atvėsti ir vos vos sutirštėti.

Biskvitas. Įkaitiname orkaitę iki 180 C. Viename dubenyje elektriniu plaktuvu plakame kiaušinius apie 1 min. Tada supilame cukrų, vanilės ekstraktą, įdedame žiupsnį druskos ir plakame dar apie 6 min., kol gauname balsvą, gan tirštoką masę. Po truputį įsijojame miltus ir lėtai įmaišome juos į tešlą gumine mentele arba šaukštu (ne plaktuvu!). Miltus maišome trumpai, svarbu, kad neliktų gumulėlių ir miltai įsimaišytų į tešlą, bet nereikia jos permaišyti. 

Ant kepimo formos dugno (aš naudojau 26 cm x 17 cm kepimo formą aukštesniais kraštais) patiesiame kepimo popieriaus lapą, supilame tešlą, išlyginame paviršių ir kepame apie 20 min., kol biskvitas įgauną švelniai auksinę spalvą. Tada išimame biskvitą iš orkaitės, apverčiame ant kepimo grotelių, atsargiai nuimame kepimo popierių ir paliekame visiškai atvėsti.

Sirupas. Sirupo ingredientus sumaišome viename indelyje. Maišome, kol cukrus ištirpsta ir paliekame sirupą visiškai atvėsti. Atvėsusį biskvitą dedame atgal į švarią kepimo formą (kurioje kepėte). Šaukštu ar konditeriniu teptuku sirupą tolygiai užpilame ant biskvito, paliekame kelias minutes įsigerti.

Braškinis grietinėlės sluoksnis. Grietinėlę suplakame viename dubenyje su milteliniu cukrum ir vanilės ekstraktu. Plakame, kol grietinėlė sutirštėja ir nebekrenta nuo plaktuvo šluotelių. Tik neperplakite grietinėlės, kad nesušoktų į gumulėlius. Pirmame žingsnelyje sumaišyta želė jau turėtų būti šiek tiek sutirštėjusi, ją lėtai įmaišome į grietinėlės masę. Braškinį grietinėlės kremą supilame ant biskvito, išlyginame paviršių, įspaudžiame braškes ir dedame į šaldytuvą 1 valandai.

Viršutinis želės sluoksnis. Viename indelyje želę sumaišome su 0,5 stiklinės verdančio vandens, maišome, kol želė visiškai ištirpsta. Tada įpilame ¼ stiklinės šalto vandens ir paliekame visiškai atvėsti, kol stingsta grietinėlės sluoksnis. Po to šaukštu lėtai pilame želę ant pyrago viršaus ir dedame pyragą atgal į šaldytuvą stingti 1-1,5 valandos, kol želė visiškai sustings. Skanaus!

„Lithuanian in the USA“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.