Skrudinti riešutai su sėklomis tiks ir pusryčiams, ir užkandžiui

Šie skrudinti riešutai, vadinamoji granola, tiks netoleruojantiems glitimo, taip pat visiškai atsisakiusiems miltų ar kruopų. Tačiau tekstūra ir maistingumu granola yra nuostabi dėl skirtingų riešutų, kokosų drožlių ir sėklų.

 Riešutų granola.<br>Nuotr. iš „Magic Mint“.
 Riešutų granola.<br>Nuotr. iš „Magic Mint“.
 Riešutų granola.<br>Nuotr. iš „Magic Mint“.
 Riešutų granola.<br>Nuotr. iš „Magic Mint“.
 Riešutų granola.<br>Nuotr. iš „Magic Mint“.
 Riešutų granola.<br>Nuotr. iš „Magic Mint“.
 Natalija Kurganovė.<br>Nuotr. iš „Magic Mint“.
 Natalija Kurganovė.<br>Nuotr. iš „Magic Mint“.
Daugiau nuotraukų (4)

Natalija Kurganovė, tinklaraščio „Magic Mint“ autorė

Jul 29, 2020, 9:14 AM, atnaujinta Jul 26, 2021, 8:48 AM

Tiesa, vertėtų nepamiršti, kad riešutais labai piktnaudžiauti nereikėtų, nors man labai sunku sustoti juos triauškinti.

Šią granolą valgau ne tik pusryčiams, bet ir kaip užkandį – man ji primena tuos nuodėminguosius karamelizuotus riešutėlius. Tik šie mažiau nuodėmingi, tad sąžinė visai rami slapta traukiant dar vieną saujelę iš stalčiaus.

Receptas itin tinkamas improvizuoti, tad galima dėti tai, ką mėgstate. Arba tiesiog sunaudokite visus riešutų ar sėklų likučius: tiks migdolai, lazdynų, graikiniai riešutai, pekaninės karijos, sezamai, sėmenys, ispaninių šalavijų sėklos, aguonos, kokosų drožlės, kokosų miltai, malti sėmenys ir pan.

Aš mėgstu granolą šiek tiek pagardinti druska ir cinamonu. Druska puikiai subalansuoja saldumą – renkuosi druskos dribsnius, kad jaustųsi ryškūs sūrūs trupinukai.

Iškepusią granolą palieku atvėsti, tuo metu galima susipjaustyti džiovintus vaisius, jeigu norėsite juos naudoti, ar susismulkinti šokoladą. Man su riešutais labai tinka figos, džiovinti juodieji serbentai, bet drąsiai fantazuokite ir naudokite, ką norite: mangus, abrikosus, razinas, spanguoles, obuoliukus ir t.t. Be to, nepamirškite liofilizuotų uogų!

Taip pat galima įdėti riešutų sviesto.

Riešutus visada kelis kartus perplaunu po tekančiu vandeniu, palieku vandenyje su soda, po to vėl perplaunu po tekančiu vandeniu ir gerai nusausinu.

Skrudinti riešutai su sėklomis (riešutų granola)

Reikės:

  • 200–250 g riešutų (aš naudojau graikinius, braziliškus ir pistacijas)
  • 75–100 g kokosų drožlių
  • kelių valgomųjų šaukštų kanapių sėklų
  • kelių valgomųjų šaukštų sėmenų (be to, naudojau maltus sėmenis)
  • 120 ml datulių sirupo
  • 2 v. š. kokosų aliejaus
  • 2 v. š. skystesnio riešutų sviesto (nebūtinai)
  • žiupsnelio druskos
  • 1 a. š. cinamono

Kaip gaminti

Riešutus susmulkinkite kaip norite.

Sumaišykite visus ingredientus dubenyje, paskirstykite vienodu sluoksniu ant sviestiniu popieriumi išklotos skardos.

Pašaukite į iki 160 laipsnių įkaitintą orkaitę ir skrudinkite 20 minučių, praverkite dureles, pavartykite ir pakėlę temperatūrą iki 170 laipsnių kepkite dar 5–7 minutes.

Ištraukus granola bus minkšta, bet sukepusi. Vėstant ji vis kietės, tad kartais pamaišykite šaukštu, kad nesuliptų į vieną didelį luitą.

Skanaukite kaip patinka: su jogurtu, pienu, berkite ant košės ar valgykite kaip užkandį.

„Magic Mint“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.