3 lengvi ir gaivūs jogurtiniai desertai: nuo pyrago iki ledų

Jogurtą vieni žmonės įvardija kaip mėgstamiausią pusryčių maistą, o kiti renkasi jį lengvai vakarienei, tačiau šis pieno produktas puikiai tinka ir gardiems desertams.

Graikiško jogurto pyragas su šilauogėmis.<br>„Freepik“ nuotr.
Graikiško jogurto pyragas su šilauogėmis.<br>„Freepik“ nuotr.
Sojų jogurto ledai su avietėmis.<br>„Needpik“ nuotr.
Sojų jogurto ledai su avietėmis.<br>„Needpik“ nuotr.
Desertinė pica su vaisiais ir islandišku jogurtu.<br>„Flickr“ nuotr.
Desertinė pica su vaisiais ir islandišku jogurtu.<br>„Flickr“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 19, 2020, 10:20 AM

Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pristato 3 jogurtų rūšis, iš kurių galėsite pasigaminti sveikus ir gaivius desertus.

Graikiškas jogurtas

Graikiškas jogurtas ypatingas tuo, kad specialaus filtravimo metu iš jo pašalinamos išrūgos. Be jų jogurtas tampa liesesnis ir mažiau saldus.

Pasak V.Juodkazienės, šios rūšies jogurte yra nemažai kalcio, jodo, baltymų ir probiotikų, kurie gerina žarnyno veiklą.

„Dėl kreminės konsistencijos graikiškas jogurtas puikiai tinka įvairiems kepiniams, nes gali ilgiau nei įprastas jogurtas išbūti aukštesnėje temperatūroje. Iš jo pagamintas kremas desertus papildys natūraliu rūgštumu ir suteiks jiems purumo“, – pasakoja V.Juodkazienė.

Graikiško jogurto pyragas su šilauogėmis

Reikės:

  • 1 kg graikiško jogurto
  • 5 kiaušinių
  • 200 g šilauogių
  • 200 g sausainių
  • 200 g skysto medaus
  • 80 g sviesto
  • 2 žaliųjų citrinų
  • 3 v. š. kukurūzų krakmolo
  • 2 a. š. vanilinio cukraus
  • druskos

Paruošimas

Sausainius lengvai sutrinkite elektriniu trintuvu. Trupinius pagardinkite 2 valgomaisiais šaukštais medaus ir žiupsneliu druskos. Sviestą šiek tiek pakaitinkite, užpilkite ant sausainių ir gerai išmaišykite. Masę sudėkite į kepimo indą ir kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių, kol pagrindas šiek tiek apskrus.

Jogurtą supilkite į didelį indą su likusiu medumi ir cukrumi. Suberkite krakmolą ir viską gerai išmaišykite. Kremą pagardinkite sutarkuota citrinos žievele. Kitame inde išplakite kiaušinius ir įmaišykite į kremą. Šia mase padenkite torto pagrindą ir kepkite iki 130 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių. Pyrago įdaras turi būti kreminės tekstūros. Atidžiai stebėkite, nes kepimo trukmė gali nežymiai skirtis nelygu orkaitė.

Patiekite papuošę šilauogėmis.

Islandiškas jogurtas

Islandiškas jogurtas savo konsistencija šiek tiek primena graikišką, tačiau pasižymi kitokiomis savybėmis. Šiame pieno produkte yra 2–3 kartus daugiau baltymų nei įprastame jogurte, todėl jis greičiau suteikia sotumo jausmą.

„Islandiškas jogurtas įvairiuose desertuose pradėtas naudoti ne taip ir seniai. Jis ypač patiks tiems, kurie virtuvėje mėgsta eksperimentuoti, ieškoti naujų skonių ir vienus produktus pakeisti kitais“, – sako maisto ekspertė.

Desertinė pica su vaisiais ir islandišku jogurtu

Reikės:

  • 150 g islandiško jogurto
  • 100 g avižinių dribsnių
  • 50 g gervuogių
  • 50 g braškių
  • 50 g kivių
  • 3 v. š. kokosų drožlių
  • 1 v. š. riešutų sviesto
  • 1 banano
  • 2 v. š. skysto medaus

Paruošimas

Jogurtą, dribsnius, kokoso drožles, pusę banano ir riešutų sviestą gerai išmaišykite. Ant kepimo popieriumi padengtos skardos suformuokite picos padą ir kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių, kol padas šiek tiek apskrus.

Padui iškepus, apšlakstykite jį medumi ir jogurtu, ant viršaus sudėkite gervuoges, supjaustytas braškes, kivius ir banano griežinėlius.

Sojų jogurtas

Sojų jogurtas yra gaminamas iš negyvūninės kilmės pieno, todėl šį produktą dažnai renkasi veganai ar netoleruojantys laktozės. Sojų jogurtas yra gaminamas sojų pieną fermentuojant specialiomis bakterijomis. Jis būna natūralaus, įvairių vaisių, uogų, vanilės ar kitokio skonio.

Pasak V.Juodkazienės, nors sojų jogurtas dažnai valgomas pusryčiams ar vakarienei, jis gali tapti ir puikia desertų ar kitų patiekalų dalimi.

Sojų jogurto ledai su avietėmis

Reikės:

  • 400 g sojų jogurto
  • 150 g aviečių
  • 2 v. š. agavų sirupo
  • 1 v. š. citrinos sulčių

Paruošimas

Jogurtą sumaišykite su citrinos sultimis ir sirupu. Avietes perpjaukite perpus ir sudėkite į jogurto masę. Gautą mišinį supilkite į ledų formeles ir dėkite į šaldiklį. Laikykite 4 valandas, vėliau ištraukite ir leiskite kelias minutes atitirpti kambario temperatūroje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar jau aiškūs „Eurovizijos“ favoritai?