Prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pristato 3 jogurtų rūšis, iš kurių galėsite pasigaminti sveikus ir gaivius desertus.
Graikiškas jogurtas
Graikiškas jogurtas ypatingas tuo, kad specialaus filtravimo metu iš jo pašalinamos išrūgos. Be jų jogurtas tampa liesesnis ir mažiau saldus.
Pasak V.Juodkazienės, šios rūšies jogurte yra nemažai kalcio, jodo, baltymų ir probiotikų, kurie gerina žarnyno veiklą.
„Dėl kreminės konsistencijos graikiškas jogurtas puikiai tinka įvairiems kepiniams, nes gali ilgiau nei įprastas jogurtas išbūti aukštesnėje temperatūroje. Iš jo pagamintas kremas desertus papildys natūraliu rūgštumu ir suteiks jiems purumo“, – pasakoja V.Juodkazienė.
Graikiško jogurto pyragas su šilauogėmis
Reikės:
- 1 kg graikiško jogurto
- 5 kiaušinių
- 200 g šilauogių
- 200 g sausainių
- 200 g skysto medaus
- 80 g sviesto
- 2 žaliųjų citrinų
- 3 v. š. kukurūzų krakmolo
- 2 a. š. vanilinio cukraus
- druskos
Paruošimas
Sausainius lengvai sutrinkite elektriniu trintuvu. Trupinius pagardinkite 2 valgomaisiais šaukštais medaus ir žiupsneliu druskos. Sviestą šiek tiek pakaitinkite, užpilkite ant sausainių ir gerai išmaišykite. Masę sudėkite į kepimo indą ir kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 10 minučių, kol pagrindas šiek tiek apskrus.
Jogurtą supilkite į didelį indą su likusiu medumi ir cukrumi. Suberkite krakmolą ir viską gerai išmaišykite. Kremą pagardinkite sutarkuota citrinos žievele. Kitame inde išplakite kiaušinius ir įmaišykite į kremą. Šia mase padenkite torto pagrindą ir kepkite iki 130 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 50 minučių. Pyrago įdaras turi būti kreminės tekstūros. Atidžiai stebėkite, nes kepimo trukmė gali nežymiai skirtis nelygu orkaitė.
Patiekite papuošę šilauogėmis.
Islandiškas jogurtas
Islandiškas jogurtas savo konsistencija šiek tiek primena graikišką, tačiau pasižymi kitokiomis savybėmis. Šiame pieno produkte yra 2–3 kartus daugiau baltymų nei įprastame jogurte, todėl jis greičiau suteikia sotumo jausmą.
„Islandiškas jogurtas įvairiuose desertuose pradėtas naudoti ne taip ir seniai. Jis ypač patiks tiems, kurie virtuvėje mėgsta eksperimentuoti, ieškoti naujų skonių ir vienus produktus pakeisti kitais“, – sako maisto ekspertė.
Desertinė pica su vaisiais ir islandišku jogurtu
Reikės:
- 150 g islandiško jogurto
- 100 g avižinių dribsnių
- 50 g gervuogių
- 50 g braškių
- 50 g kivių
- 3 v. š. kokosų drožlių
- 1 v. š. riešutų sviesto
- 1 banano
- 2 v. š. skysto medaus
Paruošimas
Jogurtą, dribsnius, kokoso drožles, pusę banano ir riešutų sviestą gerai išmaišykite. Ant kepimo popieriumi padengtos skardos suformuokite picos padą ir kepkite 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių, kol padas šiek tiek apskrus.
Padui iškepus, apšlakstykite jį medumi ir jogurtu, ant viršaus sudėkite gervuoges, supjaustytas braškes, kivius ir banano griežinėlius.
Sojų jogurtas
Sojų jogurtas yra gaminamas iš negyvūninės kilmės pieno, todėl šį produktą dažnai renkasi veganai ar netoleruojantys laktozės. Sojų jogurtas yra gaminamas sojų pieną fermentuojant specialiomis bakterijomis. Jis būna natūralaus, įvairių vaisių, uogų, vanilės ar kitokio skonio.
Pasak V.Juodkazienės, nors sojų jogurtas dažnai valgomas pusryčiams ar vakarienei, jis gali tapti ir puikia desertų ar kitų patiekalų dalimi.
Sojų jogurto ledai su avietėmis
Reikės:
- 400 g sojų jogurto
- 150 g aviečių
- 2 v. š. agavų sirupo
- 1 v. š. citrinos sulčių
Paruošimas
Jogurtą sumaišykite su citrinos sultimis ir sirupu. Avietes perpjaukite perpus ir sudėkite į jogurto masę. Gautą mišinį supilkite į ledų formeles ir dėkite į šaldiklį. Laikykite 4 valandas, vėliau ištraukite ir leiskite kelias minutes atitirpti kambario temperatūroje.