„Vasara yra puikus metas eksperimentuoti, degustuoti ir atrasti mėgstamiausią grilio patiekalą. Atsibodus šašlykams, dešrelėms ar kitiems mėsos kepsniams, galima išmėginti ir nemėsiškus, tačiau ne mažiau sočius grilio patiekalus“, – sako prekybos tinklo Maisto gamybos departamento direktorė B.Baratinskaitė.
Ji siūlo išbandyti 3 lengvai ant grotelių paruošiamus patiekalus.
Kepti „Portabella“ grybai, įdaryti sūriu
Reikės:
- „Portabella“ grybų,
- alyvuogių aliejaus,
- sūrio,
- druskos ir pipirų,
- citrinos žievelės,
- mėgstamų prieskoninių žolelių.
Grybus gerai nuplaukite, pašalinkite kotą ir popieriniu rankšluosčiu švelniai nuvalykite nešvarumus. Grybus gausiai apšlakstykite alyvuogių aliejumi.
Iš pradžių ant grotelių dėkite kepti kepurėle į apačią. Apkepus vienai pusei, apverskite ir į grybo kepurėlę įdėkite mėgstamo sūrio, pavyzdžiui, fetos, mocarelos ar mėlynojo pelėsinio sūrio.
Pagardinkite pipirais, užtarkuokite citrinos žievelės ir apibarstykite mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis.
„Portabella“ grybai – tai unikalaus skonio rudieji pievagrybiai. Jie išsiskiria savo didele, plokščia ir į skėtį panašia kepure.
Šie grybai puikiai tinka kepti, o jų didelė ir plokščia kepurė – įdaryti. Grilyje keptas „portabella“ grybas su feta, mocarela ar mėlynuoju pelėsiniu sūriu yra tikras delikatesas!“ – patikino B.Baratinskaitė.
Keptas kamambero (camembert) sūris
Reikės:
- kamambero sūrio,
- česnakų,
- mėgstamų prieskoninių žolelių,
- aliejaus,
- prancūziško batono.
Viršutinę kamambero sūrio dalį atsargiai įpjaukite bent keliose vietose. Į įpjovas dėkite smulkinto česnako gabalėlius, pagardinkite mėgstamomis prieskoninėmis žolelėmis. Apšlakstykite aliejumi ir suvyniokite į foliją. Ant grotelių kepkite apie 15-20 minučių.
„Keptą kamamberą patiekite su skurdintais prancūziško batono gabalėliais – ant jų tepkite karšto sūrio. Kartu labai tinka saldi juodųjų serbentų ar agrastų uogienė“, – pažymėjo B.Baratinskaitė.
Keptų daržovių salotos
Reikės:
- baklažano,
- po 2 raudonas, žalias ir geltonas paprikas,
- alyvuogių aliejaus,
- pipirų ir druskos,
- česnako,
- mėgstamų prieskoninių žolelių,
- citrinos.
Baklažaną supjaustykite išilgai į 3-4 dalis, aptepkite alyvuogių aliejumi ir padėkite ant karštų grotelių. Skrudinkite kiekvieną pusę po 3-5 minutes, kol baklažanas patamsės ir suminkštės.
Taip pat ant grotelių sudėkite ir paprikas. Kepkite, kol kas jos pradės skrusti (gali net ir apdegti) ir minkštėti. Nuo keptų paprikų nulupkite odelę ir išimkite sėklas.
Skrudintus baklažanus ir paprikas supjaustykite panašaus dydžio gabalėliais.
Padažą paruoškite iš 2-3 šaukštų alyvuogių aliejaus, citrinos sulčių ir smulkinto česnako. Sumaišykite su keptomis daržovėmis ir smulkintomis prieskoninėmis žolelėmis. Pagardinkite druska ir pipirais.
„Tai skanios, aromatingos ir sočios salotos, kurias galite valgyti ir vienas, ir kaip garnyrą prie keptos žuvies ar mėsos kepsnių“, – sako maisto gamybos ekspertė.