„Tokią mišrainę kasmet ruošiu jau daug metų. Man, kaip šeimininkei, patinka tai, kad tikslaus recepto galima nesilaikyti – jeigu neturiu kažkokių daržovių, galima jų nedėti, o kitų dėti daugiau. Tad kas kartą mišrainės skonis gali skirtis.
O šeimai ji labai patinka – kad ir kiek pagaminčiau, iki pavasario niekada nelieka“, – rašo Irena.
Šią mišrainę tinka valgyti vieną, kaip garnyrą prie kiaušinių ar mėsos patiekalų, dėti jos į sriubą ar troškinius.
Dalijamės receptu, atsiųstu konkursui „Lietuviškų gėrybių fiesta“. „Proporcijas galite keisti, nurodau tik apytikslius kiekius“, – pridūrė recepto autorė.
Daržovių mišrainė žiemai
Reikės:
- 3 kg pomidorų;
- 2 kg saldžiųjų paprikų;
- 2 kg morkų;
- 1 kg svogūnų;
- 1-3 cukinijų (nelygu dydis);
- 1-5 aitriųjų paprikų (nelygu kaip aštriai mėgstate);
- 4-5 česnakų galvų;
- lauro lapų;
- kvepiančiųjų pipirų;
- druskos;
- šiek tiek cukraus (nebūtinai);
- 100 ml aliejaus.
Puikiai tinka ir šparaginės pupelės, patisonai, baklažanai.
Kaip gaminti
Pomidorus trumpam pamerkite į verdantį vandenį ir nulupkite odelę. Supjaustykite.
Daržoves nuvalykite ir supjaustykite. Morkas ir česnakų skilteles – riekelėmis, svogūnus – pusžiedžiais, paprikas – juostelėmis, aitriąsias paprikas sukapokite.
Jei naudosite šparagines pupeles, jas apvirkite ir supjaustykite. Baklažanus supjaustykite kubeliais ir pirmiau pakepinkite aliejuje.
Dideliame puode įkaitinkite aliejų ir suverskite morkas su svogūnais, pakepinkite. Suverskite visas likusias daržoves ir pakaitinkite maišydami. Berkite prieskonius, druską, cukrų.
Ragaukite, ar ko netrūksta.
„Atvėsusi mišrainė bus kiek kitokio skonio, tad ragauju šaukštą ar du įdėjusi į indelį ir atvėsinusi. Pakaitinkite keliolika minučių, bet saugokite, kad daržovės visai nesutižtų. Supilstykite į švarius stiklainėlius. Laikykite vėsioje vietoje. Skanaus!“ – palinkėjo Irena.