4 receptai netoleruojantiems glitimo: nuo bandelių iki deserto

Pusryčių bandelės be glitimo

Kristina Pozingytė<br>Asmeninis albumas
Kristina Pozingytė<br>Asmeninis albumas
Kristina Pozingytė<br>Asmeninis albumas
Kristina Pozingytė<br>Asmeninis albumas
Pusryčių bandelės be glitimo
Pusryčių bandelės be glitimo
Bolivinių balandų salotos
Bolivinių balandų salotos
Kokosiniai keksiukai
Kokosiniai keksiukai
Rozmarinų salotos su vištiena
Rozmarinų salotos su vištiena
Daugiau nuotraukų (6)

Kristina Pozingytė, sveikos gyvensenos žinovė

Sep 8, 2020, 9:15 AM

Sužinojusi, kad netoleruoju glitimo, pradėjau eksperimentuoti ir ieškoti skaniausios duonos recepto. Juk be duonos sunkiai įsivaizduojame savo gyvenimą. Iš šio tešlos mišinio galite formuoti tiek bandelės, tiek kepaliuko formos kepinius.

Ingredientai:

  • 6 kiaušiniai
  • 50 g cukraus
  • 12 g sausų mielių
  • 8 g druskos
  • 250 ml vandens
  • 100 g bulvių krakmolo
  • 360 g ryžių arba grikių miltų
  • 20 g ksantano dervos

Gaminame

Kiaušinius išplakite su cukrumi ir mielėmis, supilkite šiltą vandenį. Miltus sumaišykite su krakmolu ir ksantano derva, supilkite suplaktą masę ir išmaišykite.

Palikite pusvalandžiui kambario temperatūroje. Perminkykite. Rankas pamirkykite alyvuogių aliejuje ir formuokite norimo dydžio bandeles.

Dėkite į orkaitę ir pašildykite 40 laipsnių temperatūroje 30–60 min. Kai gaminys padidėja maždaug 4–6 kartus, kepkite 10 min. 200 laipsnių ir 15 min. 175 laipsnių temperatūroje. Orkaitės nedarinėkite ir karštų gaminių nė pirštu nelieskite. Kantriai išlaukę – mėgaukitės.

Bolivinių balandų salotos

Ingredientai:

  • 1 stiklinė bolivinių balandų
  • 2 stiklinės daržovių arba vištienos sultinio
  • 1 stiklinė žaliųjų žirnelių (naudoju šaldytus)
  • 1 nedidelis raudonasis svogūnas
  • 1/2 geltonos saldžiosios paprikos
  • 1/3 stiklinės smulkiai sukapotų žalumynų: petražolių, bazilikų, kalendrų
  • 2 šaukštai smulkiai sukapotų svogūnų laiškų
  • 2 šaukštai smulkiai sukapotų peletrūnų lapelių
  • 1/2 stiklinės sutrupinto fetos sūrio
  • 1/2 stiklinės granatų sėklų

Padažui:

  • 1/4 stiklinės šviežiai spaustų apelsinų sulčių
  • 2 šaukštai šviežiai spaustų citrinų sulčių
  • 1/2 šaukšto rudojo cukraus arba skysto medaus
  • 1/2 šaukštelio druskos
  • žiupsnelis juodųjų pipirų
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus

Gaminame

Balandų sėklas gerai nuplaukite šaltu vandeniu ir nusausinkite. Į verdantį daržovių ar vištienos sultinį sudėkite sėklas, sumažinę ugnį iki minimumo uždenkite dangtį ir troškinkite 15 minučių, kol nebeliks skysčio. Išvirusios sėklos turi būti minkštos, bet ne ištižusios. Suberkite jas į dubenį ir pakedenę šakute palikite atvėsti.

Kitame dubenyje užvirinkite 2–3 stiklines vandens ir suberkite žirnelius. Pavirkite 2–3 minutes ir iškart nuplaukite po šaltu vandeniu. Tuomet palikite atvėsti.

Raudonąjį svogūną ir papriką supjaustykite mažais kubeliais.

Nedideliame inde sumaišykite visus padažo ingredientus.

Dideliame dubenyje sumaišykite virtas balandų sėklas, žirnelius, svogūną, papriką, sukapotus žalumynus, svogūnų laiškus ir peletrūnų lapus, atsargiai įmaišykite sutrupintą fetą ir granatų sėklas. Prieš patiekdami dar kartą gerai išmaišykite padažą ir užpilkite jį ant salotų.

Kokosiniai keksiukai

Ir kaipgi be deserto?! Paprastai žmonėms žodis „dieta“ asocijuojasi su lieknėjimui skirtu maistu. Tačiau begliutenė dieta visiškai to nereiškia! Netoleruojantys kviečių, miežių ir rugių gali valgyti kaloringus saldumynus ir mėgautis saldžiu gyvenimu. Esu nepataisoma smaližė ir dažnai kepu pyragus bei kitokius skanumynus. Vienu mėgstamiausių šios vasaros receptų dalijuosi su jumis.

Ingredientai:

  • 150 g kokosų miltų
  • 150 g ryžių miltų
  • 150 g rudojo cukraus
  • 3 v. š. kokosų aliejaus
  • 6 kiaušinių
  • 10 g kepimo miltelių be gliuteno
  • 250 ml riebaus kokosų kremo
  • 1 a. š. miltelinio cukraus 

Gaminame

Išlydykite kokosų aliejų, atšaldykite iki kambario temperatūros. Suberkite cukrų, įmuškite kiaušinius ir gerai išmaišykite. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir berdami į kiaušinių masę maišykite.

Supilkite tešlą į popierines keksiukų formeles ir kepkite iki 185 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 25 minutes.

Gaminame kokosų kremą.

Svarbu pasirinkti riebų kokosų kremą ir būtinai per naktį palaikyti šaldytuve. Sudėkite šaltą kremą į dubenį, jeigu norisi saldžiau, įdėkite miltelinio cukraus ir plakite plaktuvu, kol išeis purios grietinėlės masė. Ja aptepkite keksiukus ir skanaukite!

Rozmarinų salotos su vištiena

Skanių salotų paslaptis – geras padažas ir prieskoniai. O smagiausia tai, kad salotos skatina eksperimentuoti! Nelygu metų laikas, galite bandyti vis naujus ingredientus ir juos pagardinti mėgstamu padažu. Man skaniausias – medaus ir garstyčių padažas. Salotų lėkštė niekada nebūna nuobodi – ji visada spalvinga, tikra vitaminų bomba!

Ingredientai:

  • 1 vištos krūtinėlė
  • 6 griežinėliai šaltai rūkytos šoninės
  • 200 g romaninių salotų
  • 80 g gražgarsčių
  • 1 avokadas
  • 5 vyšniniai pomidoriukai
  • 1 raudonasis svogūnas
  • sauja šviežių rozmarinų ir čiobrelių
  • 150 ml alyvuogių aliejaus
  • 1 arbatinis šaukštelis vyno acto
  • 1 valgomasis šaukštas Dižono garstyčių (tik pirma įsitikiname, ar ten nėra glitimo ar jo pėdsakų)
  • 1 valgomasis šaukštas medaus
  • žiupsnelis druskos ir pipirų
  • šlakelis citrinos sulčių (pagal skonį)

Gaminame

Dieną prieš gaminant pamarinuojame vištieną.

Vištieną supjaustome griežinėliais. Įberiame druskos, pipirų, šviežius čiobrelius ir rozmarinus (atsargiai – šis prieskonis yra labai sodrus ir juo lengvai galima užgožti patiekalo skonį).

Vištieną kepame 20 min. iki 180 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje. Svarbu mėsos neperkepti, kad ji neperdžiūtų (griežinėliais supjaustytos vištos vidinė temperatūra turi būti iki 74 laipsnių). Tokiu atveju labai praverčia mėsos termometras.

Labai gerai nuplauname ir išdžioviname visas salotas.

Pomidoriukus supjaustome skiltelėmis, raudonąjį svogūną – griežinėliais, avokadą pailgais griežinėliais.

Salotas, pomidoriukus, svogūną ir avokadą išmaišome.

Įkaitintoje orkaitėje apkepame šoninės gabaliukus apie 5 min., kol apskrus.

Pasiruošiame padažą. Medų sumaišome su garstyčiomis, aliejumi ir vyno actu. Pagal skonį įpilame citrinos sulčių, įberiame druskos ir pipirų. Ragaujame. Vyno acto geriau nepadauginti!

Ant paruoštų salotų sudedame vištienos ir šoninės gabaliukus. Užpilame paruoštu padažu.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2023 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.