Ir nors daugelyje receptų morkos tiesiog įtarkuojamos į pyrago tešlą, man visgi labiausiai patinka dėti morkų tarkius, likusius nuo sulčių spaudimo.
Ir tegu neišgąsdina ilgas produktų sąrašas – pyragui reikia labai daug prieskonių, riešutų, džiovintų vaisių. Tik dėl jų jis gaunasi toks sodrus, drėgnas ir kvepiantis šventėmis. O dar ta apelsininė glazūra...
Tobulas morkų pyragas
Reikės:
- 200 g morkų tarkių
- 200 ml bekvapio aliejaus
- 200 g miltų
- 200 g rudojo cukraus
- 4 kiaušinių
- 70–80 g razinų (galima keisti džiovintomis spanguolėmis ar vyšniomis)
- 70-80 g žemės riešutų (be luobelės)
- 1 apelsino
- 1 šaukštelio sodos
- 1 šaukštelio cinamono
- žiupsnio tarkuoto muskato riešuto
- žiupsnio malto kardamono
Kaip gaminti
Kiaušinius įmušu į gilų indą, elektriniu plaktuvu išsuku iki baltų putų, tuomet sulėtinu greitį iki minimaliausio ir po truputį beriu cukrų, plaku iki pilnai ištirpsta.
Toliau jau viską maišau šaukštu. Vis pamaišant sudedu morkų tarkius, pilu aliejų, beriu cinamoną, sodą, smulkia tarka įtarkuoju oranžinę žievės dalį (patį apelsiną atidedu šonan).
Razinas nedideliame indelyje užberiu šaukšteliu miltų ir sumaišau, taip paruoštos razinos tolygiai pasiskirstys tešloje, nenuguldamos į dugną. Jei naudoju žemės riešutus, juos užpilu verdančiu vandeniu ir palieku brinkti apie 10 minučių.
Po truputį beriu miltus, įmaišius paskutinius, sudedu razinas. Kelis kartus pasuku šaukštu ir tešlą pilu į apvalią ar kvadratinę kepimo formą. Naudoju silikoninę, tad niekuo netepu ar neiškloju.
Kepu 40-50 minučių 180 C kepimo režimu iš viršaus ir apačios.
Kol iškepęs pyragas vėsta, pasiruošiu glajų.
Jam reikia:
- 200 g miltelinio cukraus
- 1 apelsino sulčių
Išspaudžiu apelsino sultis ir jas sumaišau su milteliniu cukrum. Kadangi apelsinai būna įvairaus dydžio ir sultingumo, gali prireikti ir daugiau, rezerve geriausia turėti 2 vaisius.
Apteptą glajumi pyragą laikau šaldytuve, šaltas jis žymiai skanesnis.