Kriaušių ir slyvų pagardai: 2 receptai, kad rudens dovanos džiugintų ir žiemą

Šviežias rudens derlius suteikia puikią progą improvizuoti ir išbandyti naujus receptus.

 Kriaušių čatnis.<br> 123rf nuotr.
 Kriaušių čatnis.<br> 123rf nuotr.
 Slyvų čatnis.<br> 123rf nuotr.
 Slyvų čatnis.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Oct 9, 2020, 9:32 AM

Virtos vaisių uogienės ir daržovių pagardai gali nuskraidinti ne tik į vaikystės prisiminimus, bet ir perkelti už tūkstančių kilometrų – atskleisti neįprastą tolimos šalies skonį.

Vienas iš tokių egzotiškų skonių yra čatnis – pagardas, kurį galima pasigaminti iš lietuviškų rudens gėrybių.

„Čatnis yra tradicinis indiškas patiekalas, primenantis tirštą, saldoką pikantiško skonio uogienę. Vaisių čatnių mėgėjai šį produktą derina prie sūrio ir mėsos patiekalų, tepa ant duonos arba skrebučio, o aštresni čatniai tinka prie ryžių, paukštienos, keptų daržovių“, – sako prekybos tinklo „Maxima“ Maisto gamybos departamento vadovė Brigita Baratinskaitė. 

Prekybos tinkle didžiausio populiarumo šiemet sulaukia svogūnų čatnis su aviečių sirupu. Antras pagal populiarumą yra mangų ir imbierų, trečias – figų čatnis. Iš viso tinklo asortimente šiuo metu yra devynių skirtingų rūšių čatniai.

Pasak maisto gamybos ekspertės B.Baratinskaitės, čatnį galima pasigaminti ne tik iš egzotinių vaisių – šiam gardumynui puikiai tinka ir lietuviškos gėrybės.

Ji siūlo išbandyti du rinktinius čatnio receptus.

Pikantiškas slyvų čatnis

Reikės: 

Kaip gaminti 

Gaminimo procesas nėra sudėtingas. „Perpjaukite slyvas per pusę ir išimkite kauliukus. Nulupkite ir stambiai supjaustykite svogūnus. Sudėkite slyvas ir svogūnus į didelę nerūdijančio plieno arba emaliuotą keptuvę (arba puodą) su razinomis, cukrumi, aitriosiomis paprikomis, druska, garstyčių sėklomis, actu ir cinamono lazdele. 

Užvirkite, sumažinkite ugnį ir palikite apie 1 valandą troškintis, kartkartėmis maišydami, kad neprisviltų. 

Galiausiai supilkite į švarius sterilizuotus stiklainius ir uždarykite. Šis čatnis puikiai derės prie kietojo čederio sūrio ar kalakutienos“, – teigia B.Baratinskaitė ir primena, kad ragauti čatnį reiktų tada, kai jis atvėsta.

Kriaušių ir imbierų čatnis

Reikės: 

Kaip gaminti 

„Į didelę keptuvę įpilkite rudojo cukraus, acto, cinamono, muskato, įdėkite šafrano ir kaitinkite ant silpnos ugnies. Užvirkite, tada suberkite imbierą ir svogūną.

Viską sumaišykite ir leiskite pravėsti, kol skysčio sumažės maždaug perpus“, – atskleidžia B.Baratinskaitė.

Tuomet įdėkite razinų bei kriaušių ir toliau virkite, kol susidarys norima konsistencija. Leiskite čatniui visiškai atvėsti keptuvėje. Kai atvės, supilkite į stiklainius ir sandariai uždarykite.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?