3 skanėstų iš moliūgo receptai: gaivūs saldainiai, purūs vafliai ir kvapnus pyragas

Artėjant Helovinui tėveliai iš dėžių pradeda traukti specialius kostiumus savo atžaloms ir kartu su jais iš moliūgų skaptuoti įvairaus dydžio ir formų žibintus.

 Moliūginiai skanėstai.<br> 123rf nuotr.
 Moliūginiai skanėstai.<br> 123rf nuotr.
 Moliūgų pyragas.<br> 123rf nuotr.
 Moliūgų pyragas.<br> 123rf nuotr.
 Moliūgų saldainiai.<br> 123rf nuotr.
 Moliūgų saldainiai.<br> 123rf nuotr.
 Moliūginiai vafliai.<br> 123rf nuotr.
 Moliūginiai vafliai.<br> 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 27, 2020, 2:22 PM, atnaujinta Oct 27, 2020, 2:23 PM

Vilma Juodkazienė, prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė, sako, kad turbūt ne vienas esame susidūrę su tuo, kai pasigaminus visus tradicinius patiekalus – uogienes, daržovių troškinius, sriubas – vienas moliūgas taip ir lieka nepanaudotas.

Maisto ekspertė siūlo neskubėti jo atiduoti kitiems šeimos nariams ar kaimynams, o panaudoti desertui, kuriuo pradžiuginsite visus.

„Virtuvėje dažnai besisukančiam žmogui jau seniai žinoma, kad daržovės nebėra vien tradicinių patiekalų su mėsa ar žuvimi ingredientas. Jų panaudojimo galimybės yra gerokai platesnės.

Moliūgas taip pat ne išimtis – ši daržovė puikiai įkomponuojama į pusryčių meniu, pavyzdžiui, ruošiant omletą, košę ar sveikuolišką kokteilį, o taip pat gaminant saldžius gaminius“, – pasakoja maisto žinovė.

Anot V.Juodkazienės, artėjanti Helovino šventė yra puikus metas išbandyti moliūgus gaminant desertus.

Ji siūlo kartu su atžalomis pagaminti pyragą, saldainius, taip parodant vaikams, kad gaminimas namie gali būti malonumas. Galiausiai visi kartu galėsite mėgautis sveikesne saldumynų alternatyva ir be didelių pastangų padidinsite suvartojamų daržovių kiekį.

Namie pagaminti saldainiai, pyragas, vafliai – ar kada bandėte juos paruošti iš  moliūgų? Jei atsakėte ne, V.Juodkazienė rekomenduoja ilgai nedelsti ir pažada, kad gailėsis tie, kas neišbandys nė vieno iš pasiūlytų receptų.

Moliūginiai saldainiai

Reikės:

  • 1 kg moliūgo
  • 250 g rudojo cukraus
  • 1 vnt. citrinos
  • 1 vnt. mažo apelsino.

Paruošimas

Gabaliukais supjaustytą moliūgą užberkite cukrumi ir palaikykite per naktį. Atsiradus sultims moliūgus išgriebkite, o į cukraus sirupą įtarkuokite citrinų ir apelsinų žieveles, įspauskite vaisių sultis. Užvirintą karštą sirupą užpilkite ant moliūgų. Palikite pastovėti kambario temperatūroje apie 16 valandų. Praėjus nurodytam laikui viską su sirupu ir moliūgo gabalėliais virkite kaip uogienę. Stebėkite, kad moliūgai neištižtų.

Po to moliūgų gabaliukus išimkite ir džiovinkite orkaitėje 70 laipsnių temperatūroje, kol jie bus norimos tekstūros.

Pyragas su moliūgu ir cinamonu

Reikės:

  • 500 g moliūgo
  • 250 g speltų miltų
  • 150 g rudojo cukraus
  • 3 vnt. kiaušinių
  • 150 g sviesto
  • 100 g riešutų
  • 1 v. š. citrinų sulčių
  • 3 a. š. kepimo miltelių
  • 2 a. š. cinamono
  • 1 a. š. vanilinio cukraus

Paruošimas

Kiaušinius kartu su cukrumi gerai išplakite, vėliau įdėkite sviestą ir plakite iki vientisos masės. Tuo metu moliūgą smulkiai sutarkuokite, apšlakstykite citrina, apibarstykite cinamonu. Viską įmaišykite į kiaušinių masę. Pamažu berkite miltus su kepimo milteliais, galiausiai įmaišykite smulkintus riešutus. Viską gerai sumaišykite ir gautą masę dėkite į kepimo popieriumi išklotą formą. 170 C įkaitintoje orkaitėje kepkite 60 min., kol paviršius gražiai paruduos.

Puriausi vafliai su moliūgu

Reikės:

  • 1 stiklinės speltų miltų
  • 1 stiklinės moliūgų tyrės
  • 1 stiklinės pieno
  • 2 kiaušinių
  • 40 g tirpinto sviesto
  • 3 v. š. rudojo cukraus
  • 1 a. š. kepimo miltelių
  • 1 a. š. cinamono
  • 1 a. š. imbiero
  • tarkuoto ar malto muskato (pagal skonį)

Paruošimas

Miltus, cukrų, krakmolą ir prieskonius išmaišykite, gerai persijokite. Tuo metu atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų, pastaruosius išplakite iki standžių putų, o trynius, pieną, moliūgo tyrę gerai išplakite šakute. Į gautą masę pilkite sviestą, suberkite sausus ingredientus ir išmaišykite. Maišykite tol, kol neliks sausų miltų, sudėkite išplaktus baltymus ir viską dar kartą permaišykite. Kepkite įkaitintoje vaflinėje, patiekite su agavų, klevų sirupu, šaldytomis ar šviežiomis uogomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.