Išbandykite kai ką naujo: 3 baltosios mišrainės receptai, kurie nustebins netikėtu skoniu

Tradicinis lietuviškas šventinis stalas neįsivaizduojamas be sočios baltos mišrainės, kurią kiekviena šeima dažnai papildo žiupsneliu interpretacijos. Nors didžiosios žiemos šventės šiemet bus kitokios dėl įsigaliojusių karantino sugriežtinimų, žinomos šalies maisto tinklaraštininkės skatina susikurti kuklesnę šeimos šventę su gardžiomis vaišėmis.

 Tradicinis lietuviškas šventinis stalas neįsivaizduojamas be sočios baltos mišrainės.<br> 123rf nuotr.
 Tradicinis lietuviškas šventinis stalas neįsivaizduojamas be sočios baltos mišrainės.<br> 123rf nuotr.
 Tradicinis lietuviškas šventinis stalas neįsivaizduojamas be sočios baltos mišrainės.<br> 123rf nuotr.
 Tradicinis lietuviškas šventinis stalas neįsivaizduojamas be sočios baltos mišrainės.<br> 123rf nuotr.
 „Saulėtos virtuvės“ baltoji mišrainė.
 „Saulėtos virtuvės“ baltoji mišrainė.
Indrės Trusovės baltoji mišrainė.
Indrės Trusovės baltoji mišrainė.
„Ant medinės lentelės“ baltoji mišrainė.
„Ant medinės lentelės“ baltoji mišrainė.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

2020-12-16 12:36

Norinčius sujungti tradicijas su modernumu jos kviečia išbandyti keletą skirtingų baltos mišrainės receptų.

Baltoji mišrainė lietuviams visuomet asocijuodavosi su svarbia proga, kada išskirtiniam susibūrimui su artimaisiais ar draugais stalas nuklojamas įvairiais šventiškais patiekalais. Tradicinėmis baltos mišrainės recepto sudedamosiomis dalimis dažniausiai išlieka virtos bulvės ir morkos, marinuoti agurkai, virti kiaušiniai, žirneliai ir majonezas.

Tačiau skirtingos šeimos dažnai patobulina patiekalą ir kitais pamėgtais ingredientais.

Šio patiekalo improvizacijomis dalijasi ir žinomos šalies maisto tinklaraštininkės, savo sekėjus nuolat stebinančios išskirtiniais receptais: tinklaraščio „Saulėta virtuvė“ autorė Asta Černė, Indrė Trusovė bei „Ant medinės lentelės“ autorė Kristina Pišniukaitė Šimkienė.

Moterys pasiūlė tris gurmaniškas baltos mišrainės interpretacijas, kuriose kai kurie tradiciniai ingredientai keičiami galbūt neįprastais, tačiau nepaprastais produktais.

Po „Saulėtos virtuvės“ slapyvardžiu besislepianti Asta Černė klasikinę baltą mišrainę pagamino su keptomis traškiomis bulvėmis ir morkomis, ridikėliais, žaliaisiais žirneliais bei vištiena. Ji taip pat majonezo pagrindu pagamino pikantišką padažą su keliais priedais.

Kristina Pišniukaitė Šimkienė, geriau žinoma, kaip „Ant medinės lentelės“ autorė, baltos mišrainės receptą patobulino jį papildydama čederio sūriu, ridikėliais, skrudinta šonine bei mangų skonio majonezu.

Anot jos, šiame patiekale žaliųjų žirnelių gaivą papildo ryškesni skoniai, tad mišrainė – verta maisto mylėtojų pasitikėjimo.

Indrė Trusovė taip pat gurmaniškai improvizavo tradicinei baltajai mišrainei suteikdama šiek tiek modernumo. Jos kurtas patiekalas stebina tokiais ingredientais, kaip putpelių kiaušiniai, cukinija, špinatai.

Pasak maisto tinklaraštininkės, nors jos vyras ir dukrelė visuomet Kalėdoms pageidauja tradicinės baltos mišrainės, šį kartą ant stalo puikuosis kitoks – modernesnis patiekalas.

„Saulėtos virtuvės“ baltoji mišrainė

Reikalingi produktai

Vištienai:

  • 300 g vištos krūtinėlės,
  • 2 valg. š. alyvuogių aliejaus,
  • 2 česnako skiltelių,
  • 1 arb. š. druskos,
  • 1 arb. š. šviežiai grūstų juodųjų pipirų,
  • 1 arb. š. maltos rūkytos paprikos,
  • 1 arb. š. džiovintų rozmarinų,
  • 1 arb. š. džiovintų čiobrelių.

Keptoms daržovėms:

  • 500 g mažų bulvyčių,
  • 2 morkų,
  • 3 valg. š. alyvuogių aliejaus,
  • 5 česnako skiltelių,
  • 1 valg. š. šviežių ar džiovintų kapotų čiobrelių,
  • 1 valg. š. šviežių ar džiovintų kapotų rozmarinų,
  • žiupsnio druskos,
  • žiupsnio šviežiai grūstų juodųjų pipirų.

Mišrainei:

  • ¼ raudonojo svogūno,
  • 5-7 ridikėlių,
  • 200 g žaliųjų žirnelių (šaldytų).

Padažui:

  • ½ stiklinės (125 ml) „Daumantų“ pusriebio majonezo su krapais,
  • ½ stiklinės (125 ml) natūralaus jogurto,
  • ½ žaliosios citrinos sulčių,
  • 2 arb. š. garstyčių,
  • žiupsnio druskos,
  • žiupsnio grūstų juodųjų pipirų.

Gaminimas

Paruoškite vištieną. Orkaitę įkaitinkite iki 200 C temperatūros. Vištieną nusausinkite. Apšlakstykite alyvuogių aliejumi ir iš visų pusių įtrinkite smulkiai kapotais česnakais bei prieskoniais: druska, pipirais, rūkyta paprika, džiovintomis žolelėmis. Palikite pailsėti, kol paruošite daržoves.

Paruoškite keptas daržoves. Morkytes nuskuskite, supjaustykite griežinėliais. Bulves nuplaukite ir gerai nušveiskite, perpjaukite į keturias dalis (skilteles). Suberkite daržoves į dubenį, apšlakstykite alyvuogių aliejumi. Suberkite smulkiai kapotas česnako skilteles, prieskoniu ir gerai išmaišykite, kad visos bulvių skiltelės pasidengtų aliejaus ir prieskonių mišiniu. Suberkite daržoves į kepimo skardą šalia vištienos.

Kepkite vištieną ir daržoves įkaitintoje orkaitėje apie 20-25 minutes, kol daržovės bus minkštos, o vištiena – iškepusi (jos vidinė temperatūra turi pasiekti 72 C). Atvėsinkite.

Į lėkštes paskirstykite keptas bulvytes ir morkas, keptą kubeliais ar juostelėmis supjaustytą vištieną, žaliuosius žirnelius ir ridikėlius. Apiberkite smulkiai kapotais raudonaisiais svogūnais.

Padažui sumaišykite visus ingredientus. Dosniai apšlakstykite daržoves ir vištieną, ir patiekite.

„Ant medinės lentelės“ baltoji mišrainė

Reikės:

  • 400 g šaldytų žirnelių,
  • 100 g ridikėlių,
  • 2 kiaušinių,
  • 150 g čederio sūrio,
  • 150 g šaltai rūkytos šoninės,
  • 3 v. š. gurmaniško „Mango Majo“ majonezo,
  • 2 valg. š. graikiško jogurto,
  • 1/2 arb. š. česnako miltelių,
  • druskos, pipirų.

Gaminimas

Keptuvėje paskrudinkite šoninę, kietai išvirkite kiaušinius, supjaustykite ridikėlius, kubeliais supjaustykite virtus kiaušinius ir sūrį. Viską sudėkite į dubenį, išmaišykite su majonezu, jogurtu ir prieskoniais.

Indrės Trusovės baltoji mišrainė

Reikės:

  • 8 putpelių kiaušinių,
  • 2 didelių bulvių,
  • 2 morkų,
  • delno dydžio cukinijos,
  • 200 g konservuotų žirnelių,
  • 2 didelių raugintų agurkų,
  • saujos špinatų,
  • 2 valg. š. „Daumantų“ ekologiško majonezo,
  • žiupsnio druskos, juodųjų pipirų.

Gaminimas

Bulves ir morkas išvirkite su lupena. Atvėsinus nulupkite ir supjaustykite mažais kubeliais. Cukiniją supjaustykite ir virkite garuose arba galima tiesiog apvirti.

Putpelių kiaušinius išvirkite, sukapokite. Špinatus nuplikykite karštu vandeniu, smulkiai supjaustykite. Raugintus agurkus supjaustykite kubeliais.

Viską sumaišykite kartu su ekologišku majonezu, pagardinkite druska ir pipirais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.