Svarbu paminėti, kad morkų lapai taip pat yra labai naudingi: juose gausu seleno, kuris stabdo vėžinių ląstelių susidarymą. Morkų lapus galite dėti į salotas, sriubas, netgi virti arbatą,“ – pasakoja UAB „Augma“ rinkodaros skyriaus vadovė Monika Kubiliūtė.
Įdomus faktas: ar žinojote, kad yra ne tik oranžinių, bet ir geltonų, baltų, raudonų ir violetinių morkų?
„Šiais metais Lietuvoje turėjome tikrai gerą morkų derlių, o rudenį vartotojai neišpirko visų vietinių morkų kiekių, tad iki dabar prekybos centruose galima rasti lietuviškų morkų už tikrai gerą kainą.
Palyginimui – praeitais metais tokiu laikotarpiu parduotuvių lentynose jau buvo sunkiau rasti lietuviškų morkų, vietoj jų klientams teko pirkti lenkiškas.
Stebėdami pasaulines tendencijas matome, kad daugelis vartotojų stengiasi pirkti savo šalies vietinę produkciją, nuo to neatsilieka ir lietuviai. Tad kol dar prekybos centruose galima rasti lietuviškų morkų, verta pasinaudoti šia proga ir paremti vietinius augintojus,“ – pasakoja M.Kubiliūtė.
Korėjietiškos morkų salotos
Reikės:
- 500 g morkų
- 4–5 skiltelių česnako
- pusės svogūno
- 80 ml saulėgrąžų aliejaus
- 2 valg. š. obuolių acto
- 1/3 arbat. š. maltų kalendrų
- 1 arbat. š. aitriosios paprikos
- žiupsnelio cukraus ir druskos
Gaminimas:
Nuskusti ir šiaudeliais supjaustyti morkas. Sumaišyti druską, cukrų, maltą aitriąją papriką ir maltą kalendrą. Šį pasigamintą mišinį gerai išmaišyti su morkomis, išspausti česnako skilteles ir užpilti obuolių acto.
Aliejuje pakepinti svogūną (perpjautą į kelias dalis), kad aliejus įgautų gerą skonį, svogūną išimti ir karštu aliejumi užpilti morkas, jas greitai išmaišyti ir, kai atvės, padėti į šaldytuvą.
Salotos skaniausios, kai per naktį pabūna šaldytuve ir spėja pilnai atvėsti. Skanaus!