Karamelizuotų svogūnų pagardas patiks net patiems išrankiausiems

Apie mėlynųjų (rausvųjų) svogūnų pagardą esu rašiusi, tačiau visad kirbėjo – o kodėl gi nepabandžius tokio saldžiai aštraus gardėsio pagaminti iš geltonųjų svogūnų? Ką gi, teko paplušėti, išbandyti įvairius gamybos būdus, kol radau tą aukso vidurį, kurio ieškojau.

 Karamelizuotų svogūnų pagardas.<br>„Kūmutės virtuvė“ nuotr.
 Karamelizuotų svogūnų pagardas.<br>„Kūmutės virtuvė“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė“

Jan 14, 2021, 10:04 AM, atnaujinta Jan 8, 2023, 12:39 PM

Kad jums netektų sugadinti produktų, dalinuosi idėja ir gerąja patirtimi.

Pirmiausias ir svarbiausias faktorius, lemiantis pagardo kokybę, yra pjaustymo būdas. Jei mėlynuosius svogūnus raginau supjaustyti kombaino pjaustykle, tai geltonuosius primygtinai rekomenduoju pjaustyti peiliu ir ne kuo ploniau, bet atvirkščiai – ne itin plonai, 3-4 mm storio pusžiedžiais. Labai plonai pjaustyti svogūnai sukrenta į košę, o pjaustant stambiau išlieka daržovės tekstūra, yra ką su malonumu pakramtyti.

Pagardo skonis pavergiantis, ir nors mano receptoriams saldumas ne itin patinka, yra didelė atsvara – sūrumas, aštrumas ir obuolių acto rūgštis. Laikantis receptūros viskas puikiai dera.

Produktai ir proporcijos:

  • 1 kg geltonųjų svogūnų
  • 1 šaukštas be kaupo rupios druskos
  • 200 g rudojo cukraus (renkuosi nerafinuotą)
  • 100 ml obuolių acto
  • 100 ml tyro aliejaus (tinkamo kepimui, naudoju saulėgrąžų)
  • 1/2 šaukštelio aitriųjų paprikų dribsnių (arba miltelių)
  • 1/2 šaukštelio džiovintų čiobrelių
  • 1/2 šaukštelio džiovintų rozmarinų

Kaip gaminti

Svogūnus nulupu ir supjaustau pusžiedžiais.

Įkaitinu keptuvę, pilu aliejų ir jam įkaitus, suberiu svogūnus. Nemažinant kaitros kepu apie 4-5 minutes, tuomet suberiu cukrų. Mentele maišau, kol cukrus visiškai ištirpsta, tuomet iki minimaliausios sumažinu kaitrą. Vis pamaišau, stebiu procesą. Iki karamelizavimosi pradžios gali praeiti ir 10-15 minučių.

Kai jau akivaizdžiai kyla cukraus burbuliukai, o svogūnai tampa skaidrūs, beriu druską, prieskonius ir nuo keptuvės jau nesitraukiu. Maišau lėtai, stebėdama virsmus, ir kai masė pradeda gerokai tirštėti (trunka apie 15-20 minučių nuo pirmojo etapo), supilu obuolių actą ir troškinu dar apie 10 minučių.

Karštą pagardą sukrečiu į švarius stiklainius, užsuku hermetiniais dangteliais ir palieku iki visiškai atvėsta. Laikau šaltai – šaldytuve.

Karamelizuoti svogūnai tinka beveik visur, man labiausiai – su keptais burokėliais, virtais kiaušiniais, virta kalakutienos ar vištienos krūtinėle, marinuota ar sūdyta silke, karšto rūkymo skumbre.

„Kūmutės virtuvė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.