Aromatingas daržovių sultinys: iš to, kas dažniausiai keliauja į šiukšlinę

Daržovių sriuba ar daržovių sultinys turbūt pažįstami kiekvienam. Tačiau ypatingai sodrų ir aromatingą sultinį galima pagaminti ir iš to, ką dažniausiai lengva ranka metame į šiukšlinę (ar kompostinę).

 Daržovių likučių sultinys.<br> „Kūmutės virtuvė“ nuotr.
 Daržovių likučių sultinys.<br> „Kūmutės virtuvė“ nuotr.
 Daržovių likučių sultinys.<br> „Kūmutės virtuvė“ nuotr.
 Daržovių likučių sultinys.<br> „Kūmutės virtuvė“ nuotr.
 Daržovių likučių sultinys.<br> „Kūmutės virtuvė“ nuotr.
 Daržovių likučių sultinys.<br> „Kūmutės virtuvė“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

„Kūmutės virtuvė“

Jan 19, 2021, 9:56 AM, atnaujinta Jan 17, 2022, 2:43 PM

Pirmiausiai labai svarbu atskirti sąvokas kas yra „maisto likučiai“ ir kas yra „maisto atliekos“. Jei likučius galime sunaudoti patiekalų ar ruošinių gamybai, tai maisto atliekos neturėtų papulti į mūsų racioną. Toks pats skirtumas yra ir sąvokose „suvytusi“ ir „pradėjusi vysti“ morka. Net ir ilgai verdamam sultiniu netiks jau suvytę daržovės.

Taip pat turime atminti, kad tokiam koncentruotam maistui reikia naudoti kuo ekologiškesnes daržoves, tačiau kai kurių daržovių likučiai visiškai netinka ne tik dėl žievėje kaupiamų nitratų, bet ir dėl skonio.

Tam, kad pradėję vysti ar lupamos daržovės būtų tinkamai laikomos, įsitaisiau atskirą dėžutę šaldiklyje, joje kaupiu likučius, o dėžutei pilnai užsipildžius iškarto verdu sultinį. Jį, beje, taip pat galima užšaldyti vėlesniam laikui, tačiau mūsų namuose nėra dienos be sriubos, todėl sultinys sunaudojamas kaipmat.

Ir dar vienas svarbus momentas. Jei jums visgi norisi mėsiško sultinio, į tą patį puodą galima dėti raudoną mėsą ar kaulėtas jos dalis, viskas puikiai susiporuos ir gausite nuostabaus aromato bazę sriubai.

Tai kas gi tinka sultiniui?

Geltonųjų ir ypač mėlynųjų svogūnų lukštai. Pastarieji sultiniui suteikia ypatingą spalvą, o geltonieji – intensyvesnį kvapą.

Moliūgų žievės

Morkų žievės

Žalioji, dažniausiai nevartojama, porų dalis

Petražolių šaknų, salierų gumbų bei pastarnokų žievės

Kalafiorų, brokolių kotai

Pradėję vysti kopūsto lapai

Apvytę prieskoninės žolelės

O kas netinka sultinio gamybai?

Bulvių žievės

Burokų žievės

Kopūsto kotas

Saldžiųjų paprikų likučiai

Pomidorų, agurkų likučiai

Ridikai, ridikėliai

Gaminimas

Sultinį gaminu 4,5l puode. Į jį sudedu šaldytus daržovių likučius ir užpilu 3 litrais vandens, tikslių proporcijų paisyti nebūtina, bet skaičiuoju daugmaž 1/3 tūrio daržovių ir 2/3 tūrio vandens.

Kaičiu puodą, palaukiu kol užvirs, tuomet iki minimalios sumažinu kaitrą, puodą pridengiu dangčiu ir palieku kunkuliuoti 25-30 minučių. Tuomet sultinį nukošiu, beriu porą šaukštelių druskos, šaukštelį džiovintų prieskoninių žolelių (labai tinka bazilikai, dašiai, raudonėliai arba pirktiniai viduržemio jūros ar persilado prieskonių mišiniai) ir gerai sumaišau.

Jei ruošiuosi naudoti vėliau, sultinį supilu į patogią tarą ir laikau šaldytuve.

Naudoju kaip sultinį, kai norisi ko nors prie kibino. Žiemą, sužvarbus išgeriant stiklinaitę, norint sušilti. Ir kaip bazę chašlamos, soliankos, burokėlių, pomidorų, svogūnų sriuboms.

„Kūmutės virtuvė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.