Burnoje tirpstantys sausainiai su majonezu: senas geras, ne kartą išbandytas receptas

Taip taip, į šių sausainių tešlą tikrai dedamas majonezas. Manyčiau, kad receptas gimė iš deficito, kai majonezo tūli piliečiai galėdavo įsigyti tik per didžiąsias šventes ir rinkimus, ir imdavo tiek, kiek leisdavo nusipirkti, o paskui, atsivalgę mišrainių ir virtų kiaušinių, sukdavo galvą, kur dėti likučius.

Trapūs sausainiai su majonezu.<br>„Kūmutės virtuvė“ nuotr.
Trapūs sausainiai su majonezu.<br>„Kūmutės virtuvė“ nuotr.
Trapūs sausainiai su majonezu.<br>„Kūmutės virtuvė“ nuotr.
Trapūs sausainiai su majonezu.<br>„Kūmutės virtuvė“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė“

Jan 31, 2021, 4:45 PM, atnaujinta Jan 30, 2023, 1:02 PM

Idėja tikrai puiki, geras majonezas yra gaminamas iš kiaušinių ir aliejaus, tad viskas logiška.

Dabar, kai nuo majonezo pasiūlos prekybos centruose sukasi galva, kepiniams reiktų rinktis patį paprasčiausią, klasikinį, be jokių priedų arba pasigaminti jo patiems.

Tešlos gamybai nereikalinga jokia buitinė technika, viskas labai paprasta ir greita.

Iš nurodyto kiekio iškepu dvi skardas labai kvapnių ir itin trapių, burnoje tirpstančių sausainių.

Trapūs sausainiai su majonezu

Tešlai reikės:

  • 500 g kvietinių miltų
  • 200 ml majonezo
  • 180 g sviesto
  • 120 g rudojo cukraus + 2 šaukšteliai pabarstymui 
  • 1 kiaušinio
  • 0,5 šaukštelio kepimo miltelių (galima keisti soda)
  • 0,5 šaukštelio vanilinio cukraus 

Kaip gaminti

Geriausia naudoti kambario temperatūros sviestą, bet jei norisi gaminti skubiai, sviestą tiesiog išlydau ant mažos kaitros.

Į ištirpintą ir atvėsintą sviestą suberiu rudąjį ir vanilinį cukrų, maišau, kol ištirpsta. Įmušu kiaušinį, sudedu majonezą ir neskubant maišau šluotele, kol masė tampa vienalytė.

Miltus ir kepimo miltelius sudedu į sietą ir persijoju tiesiai į tešlą. Maišau, kol masė atšoka nuo sienelių, tuomet suminkau. Tešla būnai labai maloni, nelimpanti prie rankų.

Indą su tešla dedu į šaldytuvą, bent pusvalandžiui, kad sviestas truputėlį sustingtų.

Kai tešla atvėsta, atgnybiu ir formuoju nedidelio graikinio riešuto dydžio rutuliuką. Jį dedu ant silikoniniu kilimėliu išklotos skardos ir bulvių grūstuve ar tiesiog šakute suploju į blyną, padarydama griovelius, į kuriuos beriu truputį cukraus.

Iki 180 laipsnių įkaitinu orkaitę, skardą su sausainiais dedu į orkaitės vidurį ir kepu apie 17 minučių.

Valgome su kava ar arbata, yra mėgstančių ir pieno stiklinaitę įsipilti.

„Kūmutės virtuvė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.