Idėja tikrai puiki, geras majonezas yra gaminamas iš kiaušinių ir aliejaus, tad viskas logiška.
Dabar, kai nuo majonezo pasiūlos prekybos centruose sukasi galva, kepiniams reiktų rinktis patį paprasčiausią, klasikinį, be jokių priedų arba pasigaminti jo patiems.
Tešlos gamybai nereikalinga jokia buitinė technika, viskas labai paprasta ir greita.
Iš nurodyto kiekio iškepu dvi skardas labai kvapnių ir itin trapių, burnoje tirpstančių sausainių.
Trapūs sausainiai su majonezu
Tešlai reikės:
- 500 g kvietinių miltų
- 200 ml majonezo
- 180 g sviesto
- 120 g rudojo cukraus + 2 šaukšteliai pabarstymui
- 1 kiaušinio
- 0,5 šaukštelio kepimo miltelių (galima keisti soda)
- 0,5 šaukštelio vanilinio cukraus
Kaip gaminti
Geriausia naudoti kambario temperatūros sviestą, bet jei norisi gaminti skubiai, sviestą tiesiog išlydau ant mažos kaitros.
Į ištirpintą ir atvėsintą sviestą suberiu rudąjį ir vanilinį cukrų, maišau, kol ištirpsta. Įmušu kiaušinį, sudedu majonezą ir neskubant maišau šluotele, kol masė tampa vienalytė.
Miltus ir kepimo miltelius sudedu į sietą ir persijoju tiesiai į tešlą. Maišau, kol masė atšoka nuo sienelių, tuomet suminkau. Tešla būnai labai maloni, nelimpanti prie rankų.
Indą su tešla dedu į šaldytuvą, bent pusvalandžiui, kad sviestas truputėlį sustingtų.
Kai tešla atvėsta, atgnybiu ir formuoju nedidelio graikinio riešuto dydžio rutuliuką. Jį dedu ant silikoniniu kilimėliu išklotos skardos ir bulvių grūstuve ar tiesiog šakute suploju į blyną, padarydama griovelius, į kuriuos beriu truputį cukraus.
Iki 180 laipsnių įkaitinu orkaitę, skardą su sausainiais dedu į orkaitės vidurį ir kepu apie 17 minučių.
Valgome su kava ar arbata, yra mėgstančių ir pieno stiklinaitę įsipilti.