Keptuvėje kepta jogurtinė duona: skonis pranoko lūkesčius

Puikus, jeigu net ne fantastiškas receptas tiems, kurie neturi orkaitės. Kai pradėjau kepti šią duoną, abi namų orkaitės ilsisi. 

Keptuvėje kepta jogurtinė duona.<br>„Kūmutės virtuvė“ nuotr.
Keptuvėje kepta jogurtinė duona.<br>„Kūmutės virtuvė“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė“

Feb 9, 2021, 8:02 AM, atnaujinta Feb 6, 2023, 10:45 AM

Viskas skamba keistai, bet tik tol, kol patys nepabandysite. Ir labai raginu, nes ši duona skoniu lenkia visas ragautas kvietines duonas, kaip sakė valgę, ji sotesnė, intensyvesnio skonio.

Gaminti paprasta, nes naudojamos sausos mielės, ne raugas. Visiškai nereikia minkyti. Receptas iš serijos „viens-du“, tereikia sumaišyti produktus, o visus kitus darbus nudirba laikas ir... keptuvė. Ji, žinoma, turėtų būti tokia, kurioje neprisvyla ir kepami blynai, t.y. lygaus dugno, be įbrėžimų. 

Aš kepu akmens masės keptuvėje, esu kepusi ir ketaus, ir netgi stiklinėje kepimo formoje. Kadangi kepama itin mažoje kaitroje, stiklo trūkio baimintis neverta. Maniškės yra 28 cm diametro.

Smulkiai aprašysiu gaminimo eigą, kad nereiktų naudoti daug indų ir kad viskas tikrai pavyktų 100 procentų.

Vienam kepalui reikės:

  • 420 g kvietinių miltų (550D)
  • 150 g graikiško jogurto (9-10%)
  • 150 ml vandens
  • 7 g sausų mielių
  • 1 šaukštelio druskos
  • aliejaus kepti
  • žiupsnio kmynų ar judros sėklų (nebūtinai)

Kaip gaminti 

Miltus įsijoju į gilų dubenį, beriu druską.

Jogurtą ir šiltą (apie 35-40 C) vandenį supilu į litrinį matavimo indą, tai patogu ir dėl matavimo, ir dėl makalavimo. Neturint tokio, puikiai tinka didesnis stiklainis ar puodelis. Ilgu šaukštu maišau, kol jogurtas susimaišo su vandeniu ir suberiu mieles. Lėtai maišau iki mielės ištirpsta ir aktyvuojasi, skystis tampa drumstas.

Supilu gautą masę į miltus, mentele gerai sumaišau, vis kabindama nuo dugno, kad neliktų miltų. Tešla gaunasi lipni, tiršta.

Indą pridengiu virtuviniu rankšluosčiu ir palieku bent pusvalandžiui (geriausia 1 val.) pakilti. Kitaip nei gaminant kitas duonas, tešlos daugiau neliečiu, nemaišau, todėl ir svarbus kruopštumas sumaišant produktus.

Keptuvę ar kepimo indą konditeriniu šepetėliu gausiai patepu saulėgrąžų ar sezamų aliejumi, dažniausiai sunaudoju 2 šaukštus.

Tešlą tiesiai iš indo dedu į keptuvę, tai patogiausia daryti lėtai pilant, silikonine mentele atkabinant tešlą nuo šonų ir dugno. Išlyginu paviršių ir palieku dar keliolikai minučių, kad tešla pati pasklistų formoje.

Jungiu minimaliausią įmanomą kaitrą, mano viryklė dujinė, jei kepsite ant elektrinės, naudokite 1-2 kaitros lygį.

Keptuvę dengiu dangčiu (būtinai!), laikmatyje nustatau 50 minučių, tiek kepu vieną pusę. Praėjus šiam laikui, duoną dviem mentelėmis apverčiu ir kepu 17 minučių. Išjungiu kaitrą, duoną perkeliu ant medinės lentelės.

Valgome šiltą ir atvėsusią. Duoną laikau popieriniame maišelyje, kad tilptų, apskritimą supjaustau į 4 dalis.

„Kūmutės virtuvė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.