3 kokteilių receptai taps tikra atgaiva po žiemos išsekusiam organizmui

Nuovargis, mieguistumas ir silpnumas – pirmieji požymiai, kad žiemos išalintam žmogaus organizmui trūksta energijos ir vitaminų. Dažniau nei kiti su nusilpusio imuniteto problemomis susiduria nuolat stresines situacijas patiriantys žmonės, kurie taip pat neretai pamiršta poilsį bei sveikos mitybos principus. 

Kažkada dietiniu užkandžiu laikyti kokteiliai dabar yra vertinami nebe už mažesnį kalorijų skaičių, bet už mūsų organizmui suteikiamą svarbiausių vitaminų gausą.<br>123rf nuotr.
Kažkada dietiniu užkandžiu laikyti kokteiliai dabar yra vertinami nebe už mažesnį kalorijų skaičių, bet už mūsų organizmui suteikiamą svarbiausių vitaminų gausą.<br>123rf nuotr.
Žaliasis glotnutis
Žaliasis glotnutis
Žaliasis kokteilis arba glotnutis.<br>123rf nuotr.
Žaliasis kokteilis arba glotnutis.<br>123rf nuotr.
Šokoladinis kokteilis.<br>„123rf.com“ nuotr.
Šokoladinis kokteilis.<br>„123rf.com“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Mar 9, 2021, 9:28 AM

Šiuo metu yra būtina į savo mitybą įtraukti kuo daugiau skirtingų vitaminų turinčių produktų, o pradžiai puikiai tiks vaisių ir daržovių glotnučiai.

Vaisiai ir daržovės – pavasarinė vitaminų bomba

„Maximos“ maisto gamybos ekspertė Brigita Baratinskaitė teigia, jog nors žiemą jaučiamas didesnis poreikis šiltiems daržovių patiekalams, tokiems kaip sriubos ar troškiniai, artėjant pavasariui klientai į savaitės valgiaraštį turėtų įtraukti daugiau salotų patiekalų bei vaisių ir daržovių kokteilių.

„Šiandien galima pastebėti teisingai besiformuojantį požiūrį į vaisių ir daržovių glotnučių naudą žmogaus organizmui. Kažkada dietiniu užkandžiu laikyti kokteiliai dabar yra vertinami nebe už mažesnį kalorijų skaičių, bet už mūsų organizmui suteikiamą svarbiausių vitaminų gausą. Glotnučių receptai mums leidžia žaisti skoniais pagardinant kokteilius skirtingais vaisiais, daržovėmis, riešutų sviestu, graikišku jogurtu, špinatais ar avižiniais dribsniais“, – pasakoja B.Baratinskaitė.

Maisto gamybos ekspertė dalijasi vaisių ir daržovių glotnučių receptais.

Sotusis bananų kokteilis

Reikės: 

  • 2 prinokusių bananų (su rudais taškeliais), 
  • 2 datulių, 
  • 2 šaukštų viso grūdo avižinių dribsnių, 
  • 1 šaukšto mėgstamo riešutų sviesto, 
  • 200 ml augalinio pieno. 

Visus ingredientus sudėkite į trintuvą ir gerai sutrinkite iki vientisos masės.

„Jeigu žiemą apleidote savo sveikatą, jau ankstyvą pavasarį kūnas gali pasiųsti signalus apie išnaudotus vitaminų rezervus. Todėl geriau nelaukti pirmųjų nusilpimo ar nuovargio simptomų ir kuo anksčiau pradėti ieškoti didele maistine verte pasižyminčių užkandžių arba šiuo atveju – glotnučių. Nebijokite žaisti su turimais ingredientais, pagardinkite koktelius datulėmis, viso grūdo avižiniais dribsniais bei mėgstamos rūšies riešutų sviestu“, – pasakoja B.Baratinskaitė. 

Žaliasis kokteilis – pagalba semiantis energijos

Reikės: 

  • 3 didelių saujų špinatų, 
  • 2 saliero stiebų, 
  • 250 g ananaso, 
  • 200 g graikiško jogurto, 
  • pusės skardinės kokosų pieno.

Visus ingredientus sudėkite į trintuvą ir viską gerai sutrinkite. 

„Turbūt dažniausia asociacija kalbant apie sveikuoliškus glotnučius – žalios spalvos kokteilis. Toks požiūris susiformavo ne veltui – į šios spalvos kokteilius beveik visada įeina špinatai, kurių skonis nepastebimas, o juose esantys vitaminai praturtina mūsų organizmus naudingiausiais vitaminais. Be to, špinatai pasižymi itin stipriomis priešvėžinėmis savybėmis. 

Tuo metu kita šio kokteilio paslaptis – graikinis jogurtas, kuris turi dvigubai daugiau mūsų kūno raumenims reikalingų baltymų nei paprastas jogurtas. Taip pat jis gerina mūsų žarnyno veiklą ir skatina medžiagų apykaitą“, – sako maisto ekspertė.

Šokoladinis kokteilis

Reikės: 

  • 1 banano, 
  • 1 didelio šaukšto kakavos, 
  • 200 ml augalinio pieno, 
  • 100 g šilauogių, 
  • 2 saujų špinatų, 
  • 1 šaukšto mėgstamo riešutų sviesto, 
  • pusės skardinės kokosų pieno.
  • Visus ingredientus sudėkite į trintuvą ir viską gerai sutrinkite. 

„Nusilpusio imuniteto per vieną dieną nesustiprinsite, tačiau kuo anksčiau į savo dienos valgiaraštį įtrauksite maistingus vaisių ir daržovių glotnučius, tuo greičiau galėsite džiaugtis sugrįžusia sveikata, kuri už rūpestį jus apdovanos ne tik gera savijauta, bet ir atsigavusia jūsų oda ir plaukais. 

Eksperimentuokite su įvairiais ingredientais – taip kokteiliai nebus nuobodūs nei jums, nei jūsų gomuriui. O svarbiausia, jog visus šiuos kokteilius dėl malonaus skonio pamėgs ne tik suaugusieji, bet ir vaikai, kuriems šiuo pandemijos laikotarpiu vitaminai yra ypatingai svarbūs“, – dalijasi patarimais B.Baratinskaitė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.