Citrininė tarta namuose paskleis pavasario aromatą

Indrė G. šventėms siūlo išsikepti šį dailų ir gardų citrininį pyragą – vadinamąją tartą. Dalijamės jos receptu.

Citrininė tarta.<br> Skaitytojos nuotr.
Citrininė tarta.<br> Skaitytojos nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 18, 2021, 10:56 AM, atnaujinta Mar 17, 2023, 8:49 AM

Citrininė tarta

Reikalingi produktai

Tešlai:

  • 250 g miltų
  • 70 g miltelinio cukraus
  • 125 g šalto sviesto
  • 2 kiaušinių tryniai

Įdarui:

  • 5 kiaušiniai
  • 140 g smulkaus cukraus
  • 150 ml plakamosios grietinėlės
  • 100 ml citrinos sulčių
  • 2 v. š. nutarkuotos citrinos žievelės

Kaip gaminti 

Tešla: sumaišom miltus su cukraus pudra, įberiam žiupsnelį druskos. Ant miltų sutarkuojam šaltą sviestą ir pirštais sutrinam su miltais, kol visas sviestas susimaišys su miltais ir gausis trupiniukai. Įmaišom kiaušinių trynius ir užminkom tešlą – jei gaunasi šiek tiek per kieta, įpilam 1-2 šaukštus šalto vandens. Suformuojam iš tešlos rutulį, ją šiek tiek paplojam, suvyniojam į maistinę plėvelę ir padedam į šaldytuvą 30 min.

Ant miltuoto paviršiaus iškočiojam kokių 3 mm storio tešlos apskritimą ir išklojam juo 23 cm kepimo formą (su išimamu dugnu). Tešlą pirštais lengvai paspaudom prie kepimo formos dugno ir sienelių, nulyginam pakraščiukus ir su šakute subadom tešlą. Vėl įdedam į šaldytuvą 30 min.

Orkaitę įkaitinam iki 160 C. Kepimo indą uždengiam folija, ant jos supilam džiovintas pupų (arba ryžius, arba kažko kito kieto) ir kepam 10 min. Nuimam foliją su pupom ir dar pakepam tartos pagrindą 20 min. 

Kol kepa tartos pagrindas, pasidarome įdarą – sumaišome kiaušinius, cukrų, grietinėlę ir citrinos sultis. Kadangi plakant susidaro putų, perkošiam skystį per sietelį, tada įmaišom citrinos žievelę.

Kai tartos pagrindas apkepa, supilam į jį įdarą ir dar kepam 30 min. Leidžiame tartai atvėsti formoje, tada išimame iš jos ir galim valgyti tokią arba dar palaikyti šaldytuve ir tada mėgautis vėsesne tarta. Galima papuošti įvairiom uogom, pabarstyti cukraus pudra ir pan. 

Kadangi lieka 2 baltymai, galima išsikepti morengų, kuriais paskui papuošim tartą. Pasigaminti juos paprasta – baltymus išplakam iki standžių putų, tada beriam po 1 v. š. cukraus (iš viso reikia 100 g cukraus), plakam, kol susimaišo ir taip plakam viską, kol baltymai gaunasi tvirti, glotnūs ir šiek tiek blizgūs. Jei turite konditerinį maišą ar švirkštą, morengus formuojam juo, o jei ne, tiesiog pasiimam tvirtesnį plastikinį maišelį, pasirenkam vieną kampą, kurį vėliau nukirpsim, tada sukrečiam į maišelį baltymus, nukerpam nedidelį maišelio kampelį ir spaudžiam morengus ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos. 

Kepam iki 100 C įkaitintoj orkaitėj apie 1 val. Paragaujam – turi gautis traškūs išorėj ir minkštučiai viduj.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.