Esu bandžiusi visus variantus, ir mano pasirinkimas – žali. Šaltibarščiuose jie puikiai dažo kefyrą ir maloniai traška valgant. Barščių ar burokėlių sriuboje žali burokėliai taip pat dažo smagiau nei virti, neperverda.
Bet marinuoti burokėliai kaip garnyras ar užkandis mūsų namuose labai mėgstami. Kartais jų įmaišau į raugintus kopūstus, dedu į salotas, ant sumuštinių ar vienakąsnių.
O marinuoti burokėlius namuose pradėjau tada, kai gavau iš ūkininko maišą dovanų. Mūsų rūsys šakniavaisių laikymui netinkamas, tad teko sukti galvą.
Dalį sutarkavau ir sudėjau į šaldiklį, dalį užraugiau o likusį pusmaišį nulupau, sudėjau į stiklainius ir užpyliau mėgstamiausių agurkų marinatu.
Tad jeigu turite bevystančių burokėlių, tai puikus būdas išgelbėti daržoves.
Marinatui reikia:
- 1 litro vandens
- 1 šaukšto be kaupo rupios druskos
- 3 šaukštų be kaupo cukraus
- 150 ml obuolių acto (jei naudosite acto rūgštį, jos pakaks ir 100 ml)
- lauro lapo
- 2-3 nemaltų pipirų
- žiupsnelio džiovintų čiobrelių
- žiupsnelio kmynų
Kaip gaminti
Burokėlius nulupu, supjaustau šiaudeliais ir sudedu į išplautą ir iškaitintą stiklainį.
Į puodą supilu vandenį, kaičiu ugnį, vandeniui užvirus, suberiu druską, cukrų, prieskonius, verdu kol druska ir cukrus ištirpsta ir skystis užverda. Tuomet supilu actą, išmaišau ir tučtuojau pilu ant burokėlių.
Stiklainius užsuku hermetiškais dangteliais, sustatau ant virtuvinio rankšluosčio aukštyn kojomis, dengiu kitu rankšluosčiu ir palieku iki visiškai atvėsta.
Marinuoti burokėliai puikiausiai laikosi net kambario temperatūroje.