Rabarbarų trupiniuotis: pyragas, be kurio pavasaris neįsivaizduojamas

Koks gi pavasaris be rabarbarų? Vienas laukiamiausių kepinių visad būna rūgštusis, traškusis trupiniuotis. Ir galiausiai ištobulinau receptūrą, suderinau produktus taip, kad būtų lengva prisiminti proporcijas. 

 Rabarbarų trupiniuotis.<br> „Kūmutės virtuvė“ nuotr.
 Rabarbarų trupiniuotis.<br> „Kūmutės virtuvė“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė“

May 9, 2021, 1:12 PM, atnaujinta May 11, 2023, 6:12 PM

Nurodyto kiekio užteks iškepti nediduką pyragą 16 cm formoje. Jei jūsų turima forma ar norai didesni – tiesiog dvigubinkite ingredientus.

Esu aprašiusi ne vieną rabarbarų pyrago receptą, o šių metų atradimas – mažų paslapčių iš kiekvieno jų sujungimas į vieną receptą. Pagaliau trupiniuotis toks, kokį su malonumu valgau pati ir vaišinu svečius. Saikingai saldus, su malonia rūgštele, traškančiais migdolais ir avižiniais dribsniais, malonia kardamono nata.

Prisiminti bus lengva įsidėmint skaičių 60. 

Nedideliam pyragui pasiruošiu:

  • 60 g migdolų riešutų (arba migdolų miltų)
  • 60 g avižinių dribsnių 
  • 60 g kvietinių (speltų) miltų
  • 60 g sviesto
  • 60 g baltojo cukraus
  • 1 kiaušinį (jis irgi sveria apie 60 g)

Įdarui reikės: 

  • 6 nedidelių rabarbarų kotų
  • 1 šaukštelio malto kardamono
  • 1 šaukštelio malto cinamono

Apibarstyti reikės:

  • 60 g rudojo cukraus

Kaip gaminti 

Tešlai paruošti naudoju virtuvinio kombaino S formos peilius, su jais viskas vyksta itin sparčiai. 

Migdolus sumalu iki rupių miltų, suberiu baltąjį cukrų, įmušu kiaušinį, dedu kambario temperatūros sviestą ir vėl jungiu kombainą, po truputį beriu miltus. Vos tik produktai susijungia, suberiu avižinius dribsnius ir dar kelias sekundes pasuku peilius.

Jei gaminu be buitinės technikos, naudoju migdolų miltus. Juos suberiu į gilų indą, stambia trintuve įtarkuoju šaltą sviestą, įmušu kiaušinį, beriu baltąjį cukrų ir mentele maišau, kol cukrus nebegirgžda. Suberiu miltus ir dribsnius ir kruopščiai sumaišau.

Paruoštą tešlą kelioms valandoms dedu į šaldytuvą.

Prieš pat kepant pyragą nulupu ir stambiais griežinėliais supjaustau rabarbarų kotus. Juos sumaišau su kardamonu ir cinamonu.

Į formos dugną paspausdama, kad neliktų oro tarpų, sudedu 2/3 tešlos, ant jos lygiu sluoksniu paskleidžiu rabarbarų įdarą, o likusį 1/3 tešlos suplėšau mažais gabaliukais ir juos nespausdama suberiu ant įdaro.

Pyragą apibarstau ruduoju cukrumi ir formą dedu į orkaitės vidurį. Jungiu 180 laipsnių temperatūrą kepimo režimu viršus-apačia. Kepu 40 minučių.

Iškepusį pyragą atvėsinu ir bent kelioms valandos komandiruoju į šaldytuvą.

Tiekdama norintiems apibarstau pyragą milteliniu cukrumi.

„Kūmutės virtuvė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Speciali „Nauja diena“ G. Kirkilui atminti