Atostogomis alsuojantis tortas „Piña Colada“ nustebins gaivumu ir lengvumu

Vienas gimtadienis ir daug tortų – taip miesto šventę jau trečius metus pasitinka Druskininkų kurortas. 227-ajam miesto gimtadieniui šį savaitgalį tortus keps kurorte veikiančios kavinės, kepyklėlės, restoranai.

 Neringos Glebovės pagamintas „Piña Colada“ tortas. <br> Pranešimo nuotr. 
 Neringos Glebovės pagamintas „Piña Colada“ tortas. <br> Pranešimo nuotr. 
 Neringos Glebovės pagamintas „Piña Colada“ tortas. <br> Pranešimo nuotr. 
 Neringos Glebovės pagamintas „Piña Colada“ tortas. <br> Pranešimo nuotr. 
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 16, 2021, 10:07 AM

Tai jau padarė tortų entuziastai iš visos Lietuvos, kuriuos subūrė prieš du metus kurorte startavęs Tortų turnyras.

Viena jų – kulinarinės studijos „Du Mėnuliai“ įkūrėja Neringa Glebovė, turnyro konkurse prisistatanti su gaiviu, lengvu, atostogomis alsuojančiu putėsiniu tortu „Piña Colada“.

Reikalingi ingredientai (18 cm skersmens formai)

Kokosiniam „dacquoise“ biskvitui (16 cm):

  • 65 g baltymų
  • 42 g cukraus
  • 28 g kokosų drožlių
  • 28 g migdolų miltų
  • 17 g miltų (variantui be glitimo – kukurūzų krakmolo)

Ananasų „compoté“ (16 cm):

  • 195 g šviežio ananaso
  • 20 g cukraus
  • 2 g pektino NH

Citrinų putėsiams (16 cm):

  • 50 g citrinų sulčių
  • 20 g cukraus
  • 5 g kukurūzų krakmolo
  • 17 g želatinos masės
  • 92 g plakamos grietinėlės

Kokosiniams putėsiams (18 cm):

  • 200 g kokosų pieno
  • 50 g cukraus
  • 2 trynių
  • 8 g kukurūzų krakmolo
  • 50 g želatinos masės
  • 180 g plakamos grietinėlės 

Kaip gaminti

Iškepame kokosinį „dacquoise“ biskvitą. 

Orkaitę įkaitiname iki 170°C. Baltymus kartu su cukrumi išplakame iki standžių putų. Miltus, kokosų drožles ir migdolų miltus sumaišome ir įmaišome į baltymus. Biskvito tešlą supilame į kepimo indą ir kepame apie 15 min.

Gaminame ananasų „compoté“.

Ananasą supjaustome nedideliais (2-3 mm) kubeliais ir sudedame į nedidelį prikaistuvį. Cukrų sumaišome su pektinu NH. Ananasą pakaitiname ir į jį įmaišome srovele pilamą cukrų. Užviriname, paverdame apie 1 min., nukaičiame ir supilame į formą. Užšaldome.

Gaminame citrinos putėsius.

Grietinėlę išplakame iki švelnių putų. Citrinos sultis, cukrų ir kukurūzų krakmolą sumaišome prikaistuvyje ir pakaitiname maišant iki užvirimo. Į citrinų sultis įmaišome želatinos masę, išmaišome trintuvu ir atvėsiname iki 30°C. Įmaišome grietinėlę. Supilame ant ananasų „compoté“. Užšaldome.

Gaminame kokosinius putėsius.

Iš kokosų pieno, trynių, cukraus ir kukurūzų krakmolo išverdame plikytą kremą. Įmaišome želatinos masę, išmaišome trintuvu ir atvėsiname iki 30°C. Grietinėlę išplakame iki švelnių putų, įmaišome į pravėsusį kremą.

Surenkame tortą

Į formą pilame pusę kokoso putėsių, įdedame užšaldytą ananasų compoté su citrinų putėsiais, supilame likusius kokosų putėsius ir įdedame biskvitą. Užšaldome.

Tortą galima dekoruoti veidrodine glazūra, veliūru arba niekuo nedengti. Prieš valgant tortą, reikia bent 6 val. atšildyti šaldytuve.

Tortų turnyro nugalėtoją šiais metais rinks socialinio tinklo „Facebook“ dalyviai – jie savo balsą už labiausiai patikusį tortą ir jo autorių gali atiduoti iki šio savaitgalio „Tortų turnyro“ paskyroje.

Dalyvius taip pat vertins profesionali komisija, kurio nariais sutiko tapti pirmojo Tortų turnyro nugalėtojas Andrius Zubernis, nuostabius desertus kurianti verslininkė, „Liu Patty“ desertinės įkūrėja, tinklaraštininkė Liucina Rimgailė, maisto tinklaraštininkė, kulinarijos knygų ir publikacijų autorė, konditerinės studijos „Baker street“ Vilniuje šeimininkė Elżbieta Monkiewicz, desertų studijos „Baker street“ įkūrėja Klaipėdoje ir Vilniuje, 2016 m. Kulinarinės olimpiados IKA/Culinary Olympics komandos nugalėtojos narė Valerija Livanova bei šventės „100 tortų Lietuvai“ ir Tortų turnyro iniciatorė, kulinarinių knygų ir tinklaraščio „Sezoninė virtuvė“ autorė Renata Ničajienė.

Pirmos vietos laimėtojui atiteks galingas, 1600 vatų variklio ir 45000 apsisukimų per minutę, trintuvas „Bosch VitaBoost“. Prizas laukia ir vieno iš šį savaitgalį tortus Druskininkuose ragausiančių miesto gyventojų ar svečių.

Specialiai gimtadieniui tortus keps prancūziška kepyklėlė „Boulangerie“, kavinė „Laurea“, į geriausių ne tik Druskininkuose, bet ir visoje Lietuvoje restoranų sąrašus ne kartą įtraukti „Velvetti“ ir „Toli toli“, vos prieš mėnesį duris atvėręs restoranas „Tomoko“, pirmasis naminius mėsainius Druskininkuose pasiūlęs restoranas „The House“, midijomis garsėjanti kavinė-restoranas „Bagira“, viešbučio „De Lita“ ir sanatorijos „Upa“ restoranai, „Eglės sanatorijoje“ veikiantis „Žalias sodas“ bei „Druskininkų sveikatinimo ir poilsio centro AQUA“ restoranas.

Visos šio vietos sužymėtos ir lengvai atrandamos, vadovaujantis virtualiu gimtadienio žemėlapiu. Šiose vietose šventinio torto gabalėlis kainuos po 3 eurus. Juos ragausiantys miesto gyventojai ir svečiai galės ne tik mėgautis įvairiausiais skoniais, bet ir dalyvauti žaidime. Įkėlę torto nuotrauką į soc. tinklą „Facebook“ bei pažymėję ją grotažymėmis #druskininkugimtadienis, #tortuturnyras ir #pirmikartai, jo dalyviai galės laimėti 100 eurų vertės kavos gamintojos „Paulig“ dovaną.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.