2 paprasti ir elegantiški užkandžiai, kuriais galėsite mėgautis gamtoje

Lietuvoje prasidėję karščiai skatina laiką leisti gamtoje, todėl dabar – puikus metas susiplanuoti iškylą. Juolab, kad birželio 18-ąją švenčiama Tarptautinė pikniko diena. Prekybininkai pastebėjo, kad artėjant savaitgaliui gyventojai perka daugiau vaisių, daržovių bei piknikui tinkamų produktų ir gaiviųjų gėrimų.

Neatsiejama pikniko dalis – skanus maistas, kuriuo patogu mėgautis gamtoje.
Neatsiejama pikniko dalis – skanus maistas, kuriuo patogu mėgautis gamtoje.
Neatsiejama pikniko dalis – skanus maistas, kuriuo patogu mėgautis gamtoje.
Neatsiejama pikniko dalis – skanus maistas, kuriuo patogu mėgautis gamtoje.
Neatsiejama pikniko dalis – skanus maistas, kuriuo patogu mėgautis gamtoje.
Neatsiejama pikniko dalis – skanus maistas, kuriuo patogu mėgautis gamtoje.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jun 18, 2021, 9:39 AM, atnaujinta Jun 12, 2023, 9:14 AM

„Šiltuoju metų laiku valgyti po atviru dangumi tikrai populiaru. Pastebime, kad prieš savaitgalį padidėja įvairių patogiai valgyti paruoštų produktų pardavimai.

Pirkėjai krepšelius papildo išskirtinio skonio vytintais kumpiais, iš kurių populiariausi nuo seno Europoje vertinami Parmos ir Serano kumpiai, taip pat į krepšelius patenka ir įvairiausi sūriai, užkandžiai. Iš vaisių populiariausi yra arbūzai, tačiau gyventojai perka ir trešnes, persikus, nektarinus. Karštomis dienomis šokteli ir gaiviųjų gėrimų pardavimai“, – teigia Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė.

Neatsiejamas nuo maisto

Thierry Lauvray, prekybos tinklo „Iki“ konditerijos ekspertas, pasakoja, kad piknikų kilmė – prancūziška. Anot jo, neatsiejama pikniko dalis – skanus maistas, kuriuo patogu mėgautis gamtoje.

Tradicinius prancūziškus pikniko užkandžius sudaro sūriai, tokie kaip bri, kamamberas, pelėsinis, taip pat prancūziškas batonas, krekeriai, įvairios vytintos sumuštiniams tinkančios mėsos, vaisiai ar uogos. Taip pat į piknikui skirtą užkandžių krepšį reikėtų įsidėti ir įvairiausių desertų, kruasanų, salotų ar sumuštinių.

„Subalansuotam skoniui piknikui tinkamų užkandžių krepšyje turi atsidurti kuo įvairesnių skonių produktai: jame būtinai turi būti kas nors sūraus, pavyzdžiui, sūris, vytintos mėsos, alyvuogės, gaivaus – vynuogės ar šilauogės. Taip pat reikia nepamiršti ir saldaus pasirinkimo – tam puikiai tinka įvairūs nedideli porcijomis išdalyti desertai, kuriais patogu mėgautis gamtoje“, – pasakoja konditerijos ekspertas.

Žinoma, dar viena neatsiejama gardaus pikniko dalis – gaivūs gėrimai. Pasak eksperto, į pikniko krepšelį patogu įsidėti įvairius vaisvandenius, sultis ar sparčiai populiarėjančią fermentuotą arbatą – kombučią, kuri atgaivins kaitrią vasaros dieną.

Kadangi valgome akimis, T.Lauvray siūlo iškylai skirtus užkandžius gražiai paserviruoti: tam tiks ir dailios staltiesėlės, servetėlės. Patogiau ir tvariau naudoti ne vienkartines, bet iš namų pasiimtas lėkšteles, derinti spalvotus indus ir stiklines.

Atsirado Prancūzijoje

Pasak eksperto, pats žodis „piknikas“ yra kilęs kilęs iš prancūzų kalbos žodžio „pique-nique“. Tiesa, pirmieji piknikai, kurių pradžia apibrėžiama apie 1600 metus Prancūzijoje, vyko uždarose patalpose ir buvo vertinami kaip kilmingųjų užsimėmimas. Vėlesniais amžiais tokios iškylos persikėlė į lauką. Piknikas tapo įprastu po Prancūzijos revoliucijos, kai paprastiems žmonėms buvo suteikta galimybė lankytis karališkuose parkuose.

Pirmą kartą anglų kalba pavartotas žodis piknikas pasirodė lordo Chesterfieldo laiške 1748 m., kuris buvo siejamas su kortų žaidimais, gėrimais ir pokalbiais. Tačiau istorikai sutinka, kad šis žodis taip pat reiškė ir mėgavimąsi elegantišku maistu ne namuose – mat anksčiau lauke daugiausiai valgydavo nuo medžioklės bandantys atsikvėpti medžiotojai ar ūkininkai, kurie lauke ilsėdavosi po žemės ūkio darbų.

Dar vėliau piknikus pamėgo ir amerikiečiai. Būtent pastarieji ištobulino iškylos formatą į tai, kaip jis atrodo šiandien.

T.Lauvray dalijasi ir keliais Tarptautinei pikniko dienai tinkančiais kruasano receptais, kurie praturtins jūsų iškylai skirto krepšelio turinį.

Kruasanai su kumpiu

Reikės:

  • kruasanų
  • tepamo sūrelio ar mėgstamos užtepėlės
  • mėgstamo kumpio
  • bri sūrio
  • salotų

Paruošimas

Pirmiausia reikėtų įpjauti kruasanus, tuomet jų vidų patepti tepamu sūreliu ar užtepėle, tuomet į jį sudėti kumpį, sūrį ir salotų lapus.

Kruasanai su pomidorais ir mocarela

Reikės:

  • kruasanų
  • mocarelos
  • pomidorų
  • salotų

Paruošimas

Pirmiausia reikėtų įpjauti kruasanus, tuomet į jų vidų sudėti griežinėliais supjaustytą mocarelą, pomidorus ir salotų lapus. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: G. Nausėda Seimo komisijos reikalauja įrodymų