Gaivios vištienos ir vynuogių salotos ilgai ant stalo neužsigulės

Naujo derliaus vynuogės jau pasiekė parduotuvių lentynas. Dėl gaivaus ir lengvo skonio šios uogos itin populiarios šiltąjį sezoną. Vaida Budrienė, prekybos centro „Iki“ komunikacijos vadovė, sako, kad tiek žaliosios, tiek mėlynos vynuogės pirkėjų yra mėgstamos, o jų pardavimų pikas pasiekiamas rugpjūtį.

 Salotos su vynuogėmis ir vištiena.<br> 123rf nuotr.
 Salotos su vynuogėmis ir vištiena.<br> 123rf nuotr.
Vynuogės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Vynuogės.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jun 29, 2021, 5:38 PM, atnaujinta Jun 26, 2023, 10:04 AM

„Vynuogės – tikrai populiarus ir pirkėjų mėgstamas vasaros produktas. Parduotuves jau pasiekė iš Italijos atgabentos šviežio derliaus žaliosios ir mėlynosios vynuogių. Taip pat prekybvietes netrukus pasieks ir vynuogės iš Egipto, Brazilijos, Čilės. Vienos populiariausių yra žaliosios vynuogės 'Victoria', o po jų rikiuojasi mėlynosios 'Black Magic' vynuogės“, – teigia V.Budrienė.

Ir desertuose, ir pikantiškuose patiekaluose

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad vynuogės – labai universalus produktas. Dėl lengvo ir gaivaus skonio jos mėgstamos tiek suaugusiųjų, tiek vaikų. Anot J.Sabaitienės, vynuogės skiriasi ne tik spalva, bet ir skoninėmis savybėmis. Mėlynosios vynuogės kiek saldesnės. Tuo tarpu žaliosios vynuogės turi daugiau rūgštelės, todėl puikiai tinka paskaninti įvairius saldžius patiekalus.

„Vynuogės dažnai puošia įvairiausias užkandžių lentas ar vaisių dubenis, tačiau jas įtraukti į racioną galima ne tik valgant kaip užkandį. Vynuoges galima naudoti ruošiant įvairiausius vaisių koktelius, glotnučius arba salotas, šaldytos vynuogės gali tapti gaiviu užkandžiu karštą vasaros dieną. Iš jų galima gaminti ir itin paprastai paruošiamus sorbetus, be to, vynuogės dera ir su mėsos patiekalais, pavyzdžiui, salotose su vištiena“, – pasakoja J.Sabaitienė.

Ekspertė sako, kad šios uogos – puikus desertų ingredientas: jos konditerijos gaminiams suteikia ne tik natūralaus saldumo, bet ir gaivumo, todėl naudojamos kaip įvairiausių tartalečių, morenginio deserto „Pavlovos“ pagardas.

Vynuogininkystė sena kaip civilizacija

Vynuogių kekę dažniausiai sudaro nuo 15 iki 300 uogų. Jos gali būti raudonos, juodos, tamsiai mėlynos, geltonos, žalios, oranžinės ar rausvos spalvos. Kaip pasakoja J.Sabaitienė, vynuogių auginimo kultūra, arba vynuogininkystė, tikriausiai yra tokia pati sena kaip civilizacija. Archeologiniai duomenys rodo, kad žmonės pradėjo auginti vynuoges dar neolito epochoje.

Purpurinių vynuogių auginimas užfiksuotas ir Senovės Egipto hieroglifuose, istorija liudija, kad vynuogininkystė buvo populiari Senovės Graikijoje bei Romoje. Vėliau vynuogių auginimas išplito ir kituose Europos regionuose, Šiaurės Afrikoje, o galiausiai ir Šiaurės Amerikoje.

Šiuo metu pasaulyje kasmet užauginama 72 milijonai tonų vynuogių: didžiausios šių uogų augintojos yra Italija, Prancūzija ir Jungtinės Amerikos Valstijos.

J.Sabaitienė pasakoja, kad vynuogės, kaip ir daugelis uogų, yra puikus skaidulų ir antioksidantų šaltinis. Be to, vynuogės mažina ir cholesterolio kiekį organizme, reguliuoja kraujo spaudimą. Kadangi vynuoges daugiausiai sudaro vanduo – jos organizmą aprūpina ir karštu oru reikalingais skysčiais – puodelyje vynuogių yra daugiau nei 121 g vandens.

Vynuogių vartojimas gerina regėjimą ir padeda apsisaugoti nuo tokių ligų kaip katarakta ar glaukoma. Vynuogėse taip pat yra vitaminų B ir A. Be to, šių uogų valgymas gražina ir odos būklę.

J.Sabaitienė siūlo ir kelis receptus, kuriuose išradingai panaudosite vynuoges.

Salotos su vynuogėmis ir vištiena

Reikės:

  • keptos susmulkintos vištienos
  • 1 puodelio susmulkintų salierų
  • 1 puodelio per pusę perpjautų raudonųjų vynuogių be sėklų
  • 1/2 puodelio džiovintų spanguolių
  • 1/2 puodelio skrudintų ir susmulkintų pekano riešutų
  • 1 puodelio graikiško jogurto
  • 1/2 šaukštelio druskos
  • 1/2 šaukštelio maltų juodųjų pipirų

Gaminimas

Į didelį dubenį kartu su salierais, vynuogėmis, džiovintomis spanguolėmis, smulkintais pekano riešutais suberkite supjaustytą vištieną. Tuomet visus ingredientus apipikite graikišku jogurtu, pagardinkite druska, pipirais ir viską išmaišykite.

Vynuogių sorbetas

Reikės:

  • 3 puodelių žalių vynuogių
  • 2 šaukštų cukraus arba medaus
  • 1 šaukštelio smulkiai sutarkuotos citrinos žievelės
  • 1 šaukštelio citrinos sulčių

Gaminimas

Pirmiausia nuskabykite vynuoges nuo kekės ir jas užšaldykite. Tuomet į trintuvą sudėkite šaldytas vynuoges, jas sutrinkite iki vientisos masės, įberkite cukraus arba įdėkite medaus, suberkite citrinos žievelę ir įlašinkite citrinos sultis. Dar kartą viską sutrinkite. Sorbetą sudėliokite į gražius indelius ir mėgaukitės. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl darbo imigrantai svarbūs Lietuvos ekonomikai?