Alfas Ivanauskas patarė, kaip surengti įspūdingą iškylą ir pasidalijo dviem receptais

Išleidęs naują knygą „Alfas vienas namuose. Išragauti vasarą“ virtuvės šefas Alfas Ivanauskas (36 m.) siūlo įvairiausių netikėtų idėjų, kaip iškylą padaryti nekasdienišką ir unikalią. Norite, kad ji taptų jūsų šeimos ar draugų iškilmėmis?

A.Ivanauskas.<br>asmeninis albumas
A.Ivanauskas.<br>asmeninis albumas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 9, 2021, 11:34 AM

Pateikiame keletą patarimų, kaip tai padaryti.

Šiais metais pažiūrėkite į iškylą kūrybiškai ir pagaminkite ką nors naujo. Jei anksčiau visada gamindavote šaltibarščius, raginu paruošti ką nors naujo ir dar nematyto, kas nustebins tiek jus, tiek aplinkinius ar šeimos narius. Pavyzdžiui, jei nuolat kepdavote šašlykus, pabandykite šiais metais padaryti kepsnių vakarą. Taip visus nustebinsite ir kartu atrasite dar nebandytų receptų. Vieną idėją jums pateikiu ir aš.

Jeigu anksčiau gėrimus pirkdavote, šį kartą pabandykite limonado pasigaminti patys. Jums reikės tik virinto vandens su cinamonu ir gvazdikėliais, mineralinio vandens bei ledukų. Viską sumaišę turėsite gardų naminį limonadą, kuris nustelbs visus pirktinius gėrimus.

Vasaros išvykoms puikiai tinka įvairiausios uogos, arbūzai ar melionai. Šiemet pabandykite juos derinti ir ragauti su skirtingais prieskoniniais augalais: šalavijais, rozmarinais, mėtomis, bazilikais, nes visi jie puikiai dera su vaisiais, tik reikia atrasti jums patinkantį derinį. Juk jei būtume neragavę agurkų su medumi, irgi negalvotume, kad tai puikus derinys.

Jei iškyloms naudodavote tik šviežias daržoves, nepamirškite šią vasarą, kad sūdymas ir fermentacija yra nuostabūs dalykai. Per kelias dienas ar vos naktį galite paruošti įdomių derinių ir papildyti grilio patiekalų skonį, nes prie jų puikiai tiks visi marinuoti ir rauginti produktai. Žinoma, nepamirškite ir šviežių daržovių, bet juk taip gera, kai gali rinktis – į lėkštę guldyti šviežią ar raugintą agurkėlį.

Lengvai keptų cukinijų ir pasukų sriuba su upėtakių ikrais ir rūkyta lašiša

Reikės (3–4 asmenims):

  • 40 g šaltai rūkytos lašišos filė su oda
  • 1 ryšulėlio bazilikų
  • 1 nedidelės citrinos
  • 2 vidutinių cukinijų
  • 4–5 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • žiupsnelio citrinos žievelės
  • 1 šaukštelio miso pastos
  • 0,5 l raugintų pasukų
  • 1 vidutinės bulvės su lupena
  • 1–2 kiaušinių
  • 2 šaukštelių upėtakių ikrų
  • 1 šakelės krapų
  • žiupsnelio druskos ir juodųjų pipirų

Šaltai rūkytą lašišos filė su oda supjaustykite plonais griežinėliais. Atsidėkite kelis bazilikų lapelius, iš citrinos išspauskite sultis. Cukinijas perpjaukite išilgai per pusę, įtrinkite aliejumi ir lengvai apkepkite grilyje iš pjūvio pusės, o tada atvėsinkite.

Cukinijas supjaustykite ir kartu su miso pasta, raugintomis pasukomis, bazilikais, druska, pipirais ir citrinos sultimis sutrinkite iki vientisos masės. Trindami palengva pilkite ir įmaišykite 2–3 šaukštus alyvuogių aliejaus bei tarkuotos citrinos žievelės.

Bulves ir kiaušinius atskirai išvirkite, atvėsinkite. Kiaušinius supjaustykite į 4 dalis. Bulves nulupkite, įtrinkite druska, pipirais, aliejumi, apkepkite grilyje iš visų pusių ir supjaustykite kąsnio dydžio dalimis.

Gautą cukinijų sriubą pilkite į dubenį, dėkite keptas bulves, pjaustytą lašišą, upėtakių ikrus, bazilikų lapelius, krapus, pašlakstykite alyvuogių aliejumi ir patiekite.

Vietnamietiškas jautienos kepsnys su brokolių ir kalafiorų salotomis

Reikės (2 asmenims):

  • 4–6 skiltelių česnako
  • 1 gabaliuko imbiero
  • 1 ryšulėlio kalendrų
  • 1 vidutinės aitriosios paprikos
  • 200 g brokolių
  • 200 g kalafiorų
  • 100 g mėlynojo svogūno
  • 2 šaukštų medaus
  • 2 šaukštų rudojo cukraus
  • 6 šaukštų ryžių acto
  • 6 šaukštų žemės riešutų aliejaus
  • 200 ml žuvies padažo
  • 1 cinamono lazdelės
  • 2 žvaigždinių anyžių
  • 1 vidutinės žaliosios citrinos
  • 2 sausai brandintų jautienos antrekoto didkepsnių „Rib eye“
  • 10–12 cukrinių žirnelių
  • žiupsnelio druskos

Česnaką, imbierą, kalendras ir aitriąsias paprikas susmulkinkite. Brokolius ir kalafiorus supjaustykite vienodo dydžio dalimis, svogūną – plonais pusžiedžiais.

Į dubenį dėkite medų, česnaką, imbierą, aitriąsias paprikas, rudąjį cukrų, ryžių actą, žemės riešutų aliejų, žuvies padažą, cinamono lazdelę, anyžių, įspauskite žaliosios citrinos sulčių, įtarkuokite žievelės ir viską gerai išmaišykite.

Gautą padažą padalykite per pusę. Pusę padažo užpilkite ant sausai brandintų jautienos antrekoto didkepsnių „Rib eye“ ir marinuokite mažiausiai 30 min. Likusią pusę padažo pasilikite salotoms.

Brokolius, kalafiorus ir cukrinius žirnelius apvirkite verdančiame sūdytame vandenyje 1 min. ir sudėkite į ledinį vandenį. Daržovėms atvėsus jas nusausinkite popieriniu rankšluosčiu, sudėkite į dubenį, dėkite svogūnus, pilkite likusį padažą, berkite druskos, pipirų ir viską gerai permaišykite.

Marinuotus kambario temperatūros jautienos didkepsnius įtrinkite druska ir kepkite įkaitintame grilyje po 2–4 min. iš kiekvienos pusės tiek, nelygu kaip iškepusios mėsos norite.

Kepimas:

  • su krauju, žalia (angl. „rare“). Paspaudus mėsa minkšta, tvirtumas – kaip iškilimas po nykščiu sujungus nykštį ir smilių. Perpjovus raudonai melsvos spalvos, matuojant vidaus temperatūrą – 52–53 laipsniai.
  • vidutiniškai žalia (angl. „medium rare“). Paspaudus mėsa šiek tiek spyruokliuoja, tvirtumas – kaip iškilimas po nykščiu sujungus nykštį ir vidurinį pirštą. Perpjovus raudonos spalvos, vidaus temperatūra – 60 laipsnių.
  • vidutiniškai iškepta (angl. „medium“). Paspaudus mėsa spyruokliuoja, tvirtumas – kaip iškilimas po nykščiu sujungus nykštį ir bevardį pirštą. Perpjovus rožinės spalvos, temperatūra – 65 laipsniai.
  • gerai iškepta (angl. „well done“). Paspaudus kepsnys tvirtas – kaip iškilimas po nykščiu sujungus nykštį ir mažylį. Perpjovus rusvas, temperatūra – 70 laipsnių.

Keptus jautienos didkepsnius patiekite su kalafiorų ir brokolių salotomis.

 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.