Tuno padažas: užkandėlė, kurios paragavę visi liko sužavėti

Itališkas patiekalas „vitello tonnato“ labai populiarus savo gimtinėje, o mūsuose jo esu radusi tik keliuose itališkuose restoranuose. Apie gaminančius namie irgi retokai teko girdėti, galbūt todėl, kad mes retokai valgome veršieną.

Tuno padažas.<br>„Kūmutės virtuvė“ nuotr.
Tuno padažas.<br>„Kūmutės virtuvė“ nuotr.
Tuno padažas.<br>„Kūmutės virtuvė“ nuotr.
Tuno padažas.<br>„Kūmutės virtuvė“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė“

Jul 10, 2021, 1:31 PM, atnaujinta Jul 10, 2021, 1:31 PM

Patiekalas yra gaminamas iš labai plonai pjaustyto virto veršienos kumpio ir ypatingo padažo, kurį italai lig šiol tobulina. Kelias idėjas pasiskolinau iš šio recepto, bet kaip visad, supaprastinau ir pakeičiau kelis ingredientus, tad tai jau ne „vitello tonnato“ padažas, bet patikėkite – visi, ragavę manojo varianto su daržovėmis, traškučiais, duona, kepta žuvimi ar net pica, buvo sužavėti.

Originaliame recepte kiaušiniai plakami su aliejumi, ir visi žinome, ką gauname maišant šiuos produktus, todėl iš karto renkuosi pagamintą majonezą – naminį ar pirktinį – nesvarbu.

Majonezą skiedžiu tirštu jogurtu, taip atsiranda maloni rūgštelė ir nebereikia naudoti citrinos sulčių. Nededu ančiuvių, retas juos mėgsta. Tad iš originalo lieka tunas ir kaparėliai.

Mano paprastasis variantas pagaminamas be jokios buitinės technikos, tiesiog sumaišant produktus inde – vasarą tegyvuoja laisvė nuo indaplovių.

Padažas šaldytuve sandariame inde puikiai laikosi iki savaitės,  puikiai atlaiko ilgesnes keliones ir yra tiesiog nepamainomas visų vakarėlių maistas.

Iš nurodyto produktų kiekio pagaminu apie pusę litro padažo.

Reikės:

  • 1 skardinės tuno savo sultyse (185 g)
  • 150 ml majonezo
  • 150 ml graikiško jogurto (9-10 proc. riebumo)
  • 1 šaukšto kaparėlių
  • citrinos ar žaliosios citrinos žievelės
  • druskos, maltų citrinpipirių

Tuną rinkitės būtinai savo sultyse, naudojant konservus aliejuje gaunasi nevientisa tekstūra.  Ir ne veltui nurodžiau jogurto riebumą – su liesesniu irgi būna pokštų, ir beje, labai įdomu, kodėl, bet riebiausi ir skaniausi graikiški jogurtai yra patys pigiausi. Kaparėliai irgi tiks pigiausi, t.y. smulkiausi, visų jų skonis tas pats.

Majonezą ir jogurtą sudedu į gilų indą ir intensyviai maišau, kol pasidaro vientisa masė. Tuno skardinę atidarau ir prilaikydama dangtelį, nupilu skysčius. Žuvį sudedu į majonezo ir jogurto masę, beriu nukoštus kaparėlius, smulkia tarka įtarkuoju žaliosios arba įprastos citrinos žievelės, tai suteikia pikantiško skonio. Beriu pipirus ir gerai sumaišau. Paragauju, jei trūksta druskos, pasūdau.

Padažą laikau šaldytuve, tiekiu būtinai šaltą. Mums skaniausiais su morkų, agurkų šiaudeliais, salotų mišiniu ir... virtu kiaulienos kumpiu.

„Kūmutės virtuvė“

Spauskite mygtuką „VISI KOMENTARAI“ ir reikškite savo nuomonę.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2022 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.