Išbandykite kai ką naujo: kokosų piene virta žuvis su kariu

Dėl pandemijos savo noru Kambodžoje įstrigusi grafikos dizainerė, kūrybininkė, kulinarinių knygų autorė Greta Dičiūnaitė (30 m.) apie grįžimą į namus kol kas negalvoja – mėgaujasi tolimos šalies egzotišku grožiu, naujomis pažintimis.

Žuvis, virta kokosų piene su kariu<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Žuvis, virta kokosų piene su kariu<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Žuvis, virta kokosų piene su kariu<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Žuvis, virta kokosų piene su kariu<br>Nuotr. iš asmeninio albumo.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Jul 15, 2021, 9:52 AM

Kupiškyje užaugusi G.Dičiūnaitė nuo vaikystės buvo linkusi į kūrybą, persikėlusi gyventi į Vilnių studijavo grafinį dizainą Vilniaus dailės akademijoje. Laisvalaikiu fotografuodavo žmones, savo gamintus valgius – juos kėlė į maisto tinklalapį.

Tai nuvedė ir į rašytojos kelią – ji išleido dvi receptų knygas „Supergreitai paruošiami patiekalai“ ir „Vegetariniai valgiai“. Daugiau apie Gretą skaitykite čia.

Šiuo metu Kambodžoje laiką leidžianti lietuvė artimiau pažino ir šios šalies patiekalus. Jų receptais pasidalijo ir su „Lietuvos ryto“ skaitytojais.

Pateikiame vieną iš jų.

Žuvis, virta kokosų piene su kariu („Amok“)

Tai vienas populiariausių patiekalų Kambodžoje. Tradiciškai toks karis dedamas į bananų lapų dubenėlius ir garinamas garuose. Jame esantis kiaušinis paverčia patiekalą pudingu.

Tokią tradicinę versiją rasti nėra lengva, daugelyje vietų patiekalas ruošiamas kaip padažas. Aš taip pat gaminu jį nevisiškai tradiciškai, bet kiaušinio nepamirštu, jis suteikia įdomią tekstūrą ir papildo skonį.

Vienas pagrindinių prieskonių čia yra vėlyvųjų citrinmedžių milteliai, kurie labai aromatingi, tačiau Lietuvoje jų gauti gali būti sudėtinga, todėl galima naudoti žaliųjų citrinų žievelę.

Reikės:

  • 500 g baltos žuvies filė
  • saujos juostelėmis pjaustyto baltojo kopūsto
  • 2 šaukštų žuvies padažo
  • 2 a. š. cukraus
  • 1 skardinės labai riebaus kokosų pieno
  • 1 kiaušinio

Pastai reikės:

  • 2 citrinžolių stiebų (be išorinių lapų)
  • 1 šaukštelio ciberžolių
  • 4 skiltelių česnako
  • 2 šalotinių svogūnų
  • 1 žaliosios citrinos žievelės
  • truputį aitriosios paprikos (pasta neturi būti labai aštri)

Visus produktus, skirtus pastai, sutrinkite iki vientisos masės smulkintuvu arba rankine prieskonių trintuve. Žuvies filė supjaustykite 1,5 cm gabalėliais. Kiaušinį išplakite atskirame dubenėlyje.

Pasigamintą pastą dėkite į įkaitintą keptuvę su šlakeliu aliejaus ir kepkite minutę. Įmaišykite žuvies padažą ir cukrų. Supilkite kokosų pieną, sudėkite kopūstus ir viską išmaišykite. Sudėkite žuvį ir troškinkite apie 8 minutes, kol ji išvirs. Paragaukite, ar netrūksta druskos. Galiausiai lengva srovele supilkite plaktą kiaušinį ir palengva viską išmaišykite nesuardydami žuvies gabalėlių. Patiekite su mėgstamais ryžiais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.