Slyvų sezono pradžiai – 3 receptai: nuo padažo kiaulienai iki trupiniuočio su obuoliais

Parduotuves pasiekė pirmosios šviežio derliaus slyvos. Šie išskirtinio skonio vaisiai – itin universalūs. Jie puikiai tinka desertams, salotoms, dera prie mėsos ar baltos žuvies patiekalų. Iš jų gaminami įvairiausi džemai ar čatniai, verdami kompotai.

Slyvos puikiai tinka desertams, salotoms, dera prie mėsos ar baltos žuvies patiekalų. Iš jų gaminami įvairiausi džemai ar čatniai, verdami kompotai. <br>123rf nuotr.
Slyvos puikiai tinka desertams, salotoms, dera prie mėsos ar baltos žuvies patiekalų. Iš jų gaminami įvairiausi džemai ar čatniai, verdami kompotai. <br>123rf nuotr.
Trupiniuotis su slyvomis.<br>123rf nuotr.
Trupiniuotis su slyvomis.<br>123rf nuotr.
Slyvos.<br>D.Umbraso nuotr.
Slyvos.<br>D.Umbraso nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Jul 20, 2021, 1:51 PM

„Slyvos – mūsų šalyje mėgstamas ir laukiamas vaisius. Savo pirkėjams jau nuo pat sezono pradžios siūlome ką tik sunokusių, šiuo metu skaniausių ir saldžiausių 'Black diamond' ir 'Black Splandor' bei 'Lepotica' veislės slyvų. Nors jau vasarai įpusėjus užtikrinamas platus šių vaisių pasirinkimas, vis dėlto daugiausia jų parduodama rugsėjo mėnesį“, – teigia Vaida Budrienė, „Iki“ komunikacijos vadovė.

Pasak jos, netrukus parduotuves pasieks ir vengriškos, ypatingomis skonio savybėmis pasižyminčios „Top first“ rūšies slyvos. Tuo metu 'Black diamond' slyvoms būdinga tamsiai raudona, beveik juoda spalva, jos puikiai tinka kepti grilyje arba orkaitėje.

'Black Splandor' – taip pat ypač tamsios, mėlynos spalvos slyvos, pasižyminčios išskirtinai švelniu skoniu.

'Lepotica' rūšies slyvos vadinamos desertinėmis, todėl ši veislė puikiai įvairiems konditerijos gaminiams ruošti.

Pasižymi antioksidantų gausa

Slyvos – vienas seniausių pasaulio vaisių. Manoma, kad jos egzistavo dar neolito laikais. Šiuo metu slyvos auginamos visuose pasaulio žemynuose, išskyrus Antarktidą. Šie vaisiai – nedideli, slyvos paprastai užauga nuo 2,5 iki 7,5 centimetrų. Priklausomai nuo rūšies, slyvos gali būti nuo melsvai juodos iki raudonos, violetinės, žalios ar geltonos spalvos. Daugiausia slyvų užauginama Kinijoje, antroje vietoje rikiuojasi Rumunija, trečioje – Serbija.

Kinų mitologijoje slyvų medis buvo itin reikšmingas. Šis augalas kinų kultūroje yra siejamas su išmintimi.

Jolanta Sabaitienė, prekybos tinklo „Iki“ vaisių ir daržovių ekspertė, sako, kad slyvos, kaip ir kiti kaulavaisiai, pasižymi didele antioksidantų gausa. Šie vaisiai puikiai tinka ir tiems, kurie skundžiasi sutrikusiu virškinimu. Reguliarus slyvų vartojimas reguliuoja cukraus kiekį kraujyje ir padeda sumažinti riziką susirgti diabetu. Kadangi šiuose vaisiuose randama nemažai vitamino K, kalio, magnio bei fosforo – jų vartojimas stiprina kaulų sveikatą.

Ypač dera su mėsos patiekalais

Slyvos pasižymi tuo, kad jose itin mažai kalorijų. 100 gramų slyvų yra vos 46 kalorijos. Be to, slyvos vartoti itin tinkamos ir karštomis dienomis, jos organizme palaiko skysčių balansą, mat net 87 proc. slyvų sudaro vanduo.

Slyvos itin plačiai naudojamos ir kulinarijoje: iš jų gaminamos sultys, kompotai. Šie vaisiai puikiai tinka pyragams, keksiukams, tartaletėms gaminti, taip pat iš jų gaminami gaivūs sorbetai. Slyvomis galima gardinti įvairiausius padažus, gaminti salsas, salotas, išskirtinio skonio pridėti plovams ar kitiems ryžių ar kuskuso patiekalams.

Be to, slyvos ypač tinka prie paukštienos ar kiaulienos, baltos žuvies patiekalų. Džiovintomis slyvomis populiaru įdaryti vištieną arba gaminti slyvomis įdarytus kiaulienos suktinukus. Iš slyvų verdami džemai, kurie puikiai tinka prie saldžių blynų, varškėčių ar vaflių, ir čatniai, kuriais gardinami sūriai ar mėsos patiekalai.

Pastaruoju metu sparčiai populiarėja ir grilyje keptos karamelizuotos slyvos, kurios dera ne tik su ledais, maskarponės sūriu ir plakta grietinėle, bet ir yra puikus garnyras kiaulienos arba paukštienos patiekalams. Kaip teigia ekspertė, kepti grilyje geriausia kietokas slyvas, kurios kepamos nesubyrės.

J.Sabaitienė siūlo daugiau slyvų įtraukti ir į kasdienį savo racioną ir siūlo tris nepaprastus patiekalus.

Kiaulienos kepsniai su slyvų ir svogūnų padažu

Reikės:

  • kiaulienos kepsnių
  • 1/2 puodelio raudonojo vyno acto
  • alyvuogių aliejaus
  • 4 plonai supjaustytų slyvų
  • 1/2 plonais griežinėliais supjaustyto raudonojo svogūno
  • 1 valgomojo šaukšto balzaminio acto
  • 2 šaukštų rudojo cukraus
  • žiupsnelio druskos
  • žiupsnelio šviežiai maltų juodųjų pipirų
  • 1 šaukštelio garstyčių
  • saujos gražgarsčių
  • kelių šakelių šviežių čiobrelių

Kaip gaminti

Kiaulienos kepsnius sudėkite į indą ir užpilkite juos puse puodelio raudonojo vyno acto. Tuomet ant vidutinės ugnies įkaitinkite didelę keptuvę. Į ją įpilkite šaukštą aliejaus. Sudėkite sujaustytus svogūnus, slyvas ir viską kelias minutes patroškinkite.

Po to ant slyvų ir svogūnų berkite kelis šaukštus cukraus, supilkite balzaminį actą. Viską dar kelias minutes patroškinkite, pagardinkite slyvas ir svogūnus druska ir pipirais ir palikite atvėsti.

Vėliau ant aukštos ugnies įkaitinkite švarią, lengvai aliejumi pateptą keptuvę. Kepsnius išimkite iš acto, pagardinkite juos druska bei pipirais ir kepkite ant aukštos ugnies po 4 minutes iš kiekvienos pusės. Iškepusią mėsą išimkite iš keptuvės ir leiskite jiems „pailsėti“.

Galiausiai nedideliame indelyje išplakite šaukštą raudonojo vyno acto su garstyčiomis, keliais šaukštais aliejaus ir druska bei pipirais. Paruoštą padažą užpilkite ant gražgarsčių ir viską išmaišykite. Paruoštas salotas dėkite į lėkštę, ant viršaus uždėkite kiaulienos kepsnį ir paruoštą slyvų ir svogūnų padažą. Papuoškite šviežiomis čiobrelių šakelėmis.

Obuolių ir slyvų trupiniuotis

Reikės:

  • kelių obuolių
  • 6 slyvų
  • gabalėlio sviesto
  • cinamono
  • puodelio miltų
  • pusės nedidelio puodelio cukraus
  • pusės nedidelio puodelio avižinių dribsnių

Kaip gaminti

Obuolius nulupkite ir supjaustykite skiltelėmis, iš slyvų pašalinkite kauliukus, supjaustykite ketvirčiais ir suberkite į sviestu išteptą kepimo indą, galite paskaninti cinamonu.

Minkštą kambario temperatūros sviestą trinkite pirštais su miltais ir cukrumi, kol susiformuos trupiniai. Gautus trupinius sumaišykite su avižiniais dribsniais, suberkite ant vaisių ir tolygiai paskirstykite.Pašaukite į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepkite apie 50 minučių arba kol trupiniuočio paviršius dailiai apskrus.

Keptos slyvos su medumi ir čiobreliais

Reikės:

  • 6 kietų pusiau perpautų slyvų
  • 2 arbatinių šaukštelių medaus
  • šlakelio alyvuogių aliejaus
  • žiupsnelio šviežių čiobrelių lapų
  • žiupsnelio druskos

Kaip gaminti

Iki vidutinės ugnies įkaitinkite grilį. Slyvas apšlakstykite medumi, aliejumi, pabarstykite čiobrelių lapeliais ir žiupsneliu druskos. Slyvas sudėkite ant įkaitinto grilio ir vartydami kelias minutes kepkite, kol gražiai karamelizuosis. Patiekite su ledais, jogurtu arba plakta grietinėle.  Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.