Dalijamės 5 lengvai paruošiamų ir nekaloringų, bet kvapnių ir gardžių užtepėlių ar pagardų receptais.
Kartu pasiruoškite lėkštę šviežių daržovių – pjaustytų morkų, agurkų, žiedinių kopūstų, salierų – ar visagrūdžių duoniukų, tortilijų ir užkrimskite nejausdami kaltės jausmo.
Varškės užtepėlė su rūkyta lašiša
Reikės:
- 120 g varškės arba rikotos
- 120 g neriebios grietinės
- 2 v. š. šviežių krapų
- 1 v. š. citrinos sulčių
- 120 g rūkytos lašišos, supjaustytos gabaliukais
- pusės nedidelio raudonojo svogūno
Viską sudėkite į maisto smulkintuvą ir sutrinkite.
Avokadų ir jogurto pagardas
Reikės:
- 3/4 puodelio graikinio jogurto
- 3 prinokusių avokadų
- 1 česnako skiltelės
- nedidelio pjaustyto raudonojo svogūno
- 3 v. š. kapotų kalendrų arba petražolių
- aitriosios paprikos pagal skonį
- 2 v. š. žaliosios citrinos sulčių
- žiuosnio maltų kuminų
- 1/2 a. š. druskos
Visus ingredientus sudėkite į maisto smulkintuvą ir sutrinkite.
Baklažanų pagardas „Baba ganoush“
Reikės:
- 1 didelio baklažano
- alyvuogių aliejaus
- 1/4 puodelio kedrinių pinijų, lengvai pakepintų sausoje keptuvėje
- 1/2 a. š. trinto česnako
- 3 v. š. citrinos sulčių
- 2 v. š. neriebaus majonezo
- 2 v. š. sezamų pastos (tahinio)
- 1 a. š. jūros druskos
- žiupsnelio kuminų sėklų, lengvai paskrudintų sausoje keptuvėje
- maltų juodųjų pipirų
- šviežių petražolių ar kalendrų patiekti
Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių.
Baklažaną subadykite šakute, dėkite ant aliejumi išteptos skardos ir kepkite apie 45 minutes, kol suminkštės. Iškepusį perpjaukite pusiau, išskobkite minkštimą ir leiskite atvėsti.
Į maisto smulkintuvą dėkite riešutus, kuminų sėklas, česnaką, susmulkinkite. Dėkite baklažanus, majonezą, sezamų pastą, druską, pipirus, supilkite citrinų sultis ir viską sutrinkite iki vienalytės masės.
Patiekdami apibarstykite žolelėmis, apšlakstykite aliejumi.
Kreminis česnakinis žolelių pagardas
Reikės:
- pusės puodelio neriebaus sūrio kremo arba varškės
- 1/4 puodelio kefyro ar pasukų
- 1 mažos česnako skiltelės
- 2 v. š. svogūnų laiškų
- 1 v. š. petražolių
- 1 a. š. tarkuotos citrinos žievelės
- 1/4 a. š. jūros druskos
- maltų juodųjų pipirų
Viską dėkite į maisto smulkintuvą ir sutrinkite iki vienalytės masės.
Špinatų ir fetos užtepėlė
Reikės:
- 200 g graikinio jogurto
- 70 g sutrupinto fetos sūrio
- 60 g minkšto kreminio sūrio
- 1 česnako skiltelės
- kelių saujų kapotų špinatų
- šviežių krapų
- juodųjų pipirų
Jogurtą, fetą, kreminį sūrį ir česnako skiltelę sutrinkite trintuvu, sudėkite į dubenį, įmaišykite kapotus špinatus, krapus ir pipirus.