3 receptai, kuriems prireiks voveraičių: abejingi neliks net patys išrankiausieji

Neseniai prasidėjęs voveraičių sezonas jau spėjo susidurti su iššūkiais – grybautojai ir supirkėjai rekordine temperatūra pasižymėjusį liepos mėnesį vadina katastrofišku. Visgi Vaida Budrienė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė sako, jog gamtai vis pažeriant staigmenų, parduotuvėse, šių lietuvių mėgstamų grybų tikrai nepritrūks.

Skrebučiai su voveraitėmis .
Skrebučiai su voveraitėmis .
Dėl kaitros šią vasarą voveraičių gausos dar nesulaukta.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dėl kaitros šią vasarą voveraičių gausos dar nesulaukta.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Dėl kaitros šią vasarą voveraičių gausos dar nesulaukta.<br>V.Balkūno nuotr.
Dėl kaitros šią vasarą voveraičių gausos dar nesulaukta.<br>V.Balkūno nuotr.
Voveraitės su grietinėlės padažu.
Voveraitės su grietinėlės padažu.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Jul 25, 2021, 11:02 AM, atnaujinta Jul 25, 2021, 11:02 AM

„Grybų paklausa išauga jau vasaros viduryje, o lietuviškos voveraitės kasmet yra itin laukiamos. Didžiausią pardavimų piką voveraitės pasiekia rugpjūčio mėnesį, kai išauga ir jų pasiūla“, – teigia V. Budrienė.

Pasak komunikacijos vadovės, pirmosios lietuviškos voveraitės pakuojamos į 200 g indelius. Prekybos tinkle, atsižvelgiant į pirmųjų lietuviškų grybų paklausą, siekiama pirkėjams pasiūlyti ir patrauklią kainą.

Grybams – katastrofiška vasara

Didžiausios Baltijos šalyse pievagrybių auginimu ir kitų grybų prekyba užsiimančios bei prekybos tinklui „Iki“ voveraites tiekiančios bendrovės „Baltic Champs“ pardavimų vadybininkas Gediminas Apčelauskas pasakoja, kad dėl kaitros šią vasarą voveraičių gausos dar nesulaukė.

„Ši vasara – ekstremali. Voveraičių turime tiek, kiek patys galime išsaugoti tam tikroje temperatūroje, nes spiginant saulei miške jos išdega. Tad kol kas  labai jaučiasi jų trūkumas“, – teigia G.Apčelauskas ir priduria, kad liepa, atsižvelgiant į voveraičių kiekį, nuostolinga.

„Per mėnesį tebuvome nusipirkę vieną ar dvi partijas šių grybų, nes jų dėl kaitros nebuvo. Žinoma, kai pasitaiko viena ar dvi lietingesnės dienos – jų vis atsiranda. Nedidelė dalis voveraičių auga ir drėgnesnėse miško vietose“, –  pasakoja G.Apčelauskas.

Ekspertas teigia, kad Širvintų rajone įsikūrusi įmonė daugiausiai voveraičių perka iš Švenčionių ir Varėnos rajono. Jų tiekiamos voveraitės – natūralūs, miške užaugę, tačiau kruopščiai atrinkti, aukščiausios kokybės grybai, todėl voveraičių derliaus gausumas ir pasiūla visiškai priklauso nuo oro.  

Šįmet, palyginus su praėjusiais metais, superkama tris kartus mažiau voveraičių. Tačiau prieš trejus-ketverius metus, kai buvo lietingesnės vasaros, joms augti buvo idealios sąlygos. Tuomet per sezoną buvo superkama 100-120 tonų voveraičių. Tačiau kaip bus šįmet – kol kas neaišku.

Skaniausios – paruoštos paprastai

Voveraitės – ne tik labai skanus, bet ir sveikas grybas. Jose gausu vitaminų ir mineralų. 55 gramuose šių grybų yra net penktadalis geležies dienos normos, todėl dažniau valgant voveraites, padėsite savo organizmui palaikyti gerą hemoglobino kiekį kraujyje.

Jose gausu beta karoteno, taip pat tokių mineralų, kaip geležis, manganas, kalis, varis. Voveraitėse taip pat galima rasti ir nemažai baltymų – ne veltui grybai yra vadinami augaline mėsa. Jos taip pat pasižymi antioksidaciniu poveikiu.

Gaminant voveraites ir norint išlaikyti jų traškumą, neleisti grybams sutrupėti, voveraites geriausia yra plauti vandenyje su druska.

Vienam kibirui reikalinga maždaug viena sauja druskos. Ši maistinė medžiaga padeda nuo voveraičių lengviau atlipti įvairiems iš miško parsineštiems lapeliams ir spygliams. Tačiau grybus reikėtų vos panardinti į vandenį ir tuoj pat ištraukti, šį veiksmą pakartojant kelis kartus. Taip voveraitės nespės sugerti daug skysčio, todėl išliks tvirtesnės ir traškesnės.

Voveraitės skaniausios, kai yra paruoštos kuo paprasčiau – geriausia jas gardinti paprasčiausia druska, pipirais ir krapais arba šviežiais čiobreliais. Pakepti ant sviesto ir patiekti su šviežiomis bulvėmis ir lengvai paraugtais agurkais.

Voveraitės puikiai tinka ir įvairiausioms daržovių sriuboms pagardinti. Svieste pakeptos voveraitės dedamos ir ant įvairių skrebučių ar patiekiamos per pusryčius su įvairiai ruoštais kiaušiniais.

Voveraites mėgstama naudoti ir gaminant įvairiausius grietinėlės padažus. Tokiu padažu dažnai gardinami vištienos kepsniai, bulviniai ar cukinijų blynai, kugelis.

Siūlome išbandyti ir  tris nepaprastus receptus su šiais vasariškais grybais.

Pomidorų salotos su voveraitėmis

Reikės (4 asm.):

  • 400 g voveraičių
  • 150 g vyšninių pomidorų
  • 100 g špinatų
  • trupučio citrinos sulčių
  • 1 v. š. alyvuogių aliejaus
  • 1 a. š. lydyto sviesto
  • druskos, pipirų, krapų

Kaip gaminti

Voveraites šiek tiek susmulkinkite. Į keptuvę įdėkite gabalėlį sviesto ir įkaitinkite. Sudėkite voveraites, pagardinkite jas druska ir pipirais. Kepkite tol, kol nebeliks skysčio. Iškeptas voveraites sumaišykite su špinatais ir pusiau perpjautais pomidorais. Pagardinkite citrinų sultimis, alyvuogių aliejumi, krapais ir gerai išmaišykite.

Voveraitės su grietinėlės padažu

Reikės (4 asm.):

  • 4 stiklinių voveraičių
  • 1 a. š. lydyto sviesto
  • pipirų, druskos, čiobrelių

Padažui reikės:

  • 400 ml grietinėlės
  • 1 svogūno
  • 2 v. š. miltų
  • druskos, pipirų

Kaip gaminti

Voveraites šiek tiek susmulkinkite. Į keptuvę įdėkite gabalėlį sviesto ir įkaitinkite. Tuomet sudėkite voveraites, pagardinkite druska, pipirais ir čiobreliais. Kepkite, kol nebeliks skysčio nuo voveraičių.

Kitoje keptuvėje ant silpnos ugnies apkepkite smulkiai supjaustytus svogūnus, supilkite grietinėlę, miltus ir viską gerai išmaišykite. Pagardinkite padažą druska ir pipirais. Patiekite ant voveraičių užpildami grietinėlės padažą kartu su bulvėmis ir raugintais agurkais.

Skrebučiai su voveraitėmis

Reikės:

  • 2 šaukštų alyvuogių aliejaus
  • kelių saujų šviežių voveraičių
  • 2 šaukštų acto
  • 1 šaukšto šviežiai spaustų citrinų sulčių
  • šlakelio daržovių sultinio
  • ½ arbatinio šaukštelio smulkiai supjaustytų šviežių rozmarinų
  • 1 arbatinio šaukštelio smulkiai supjaustytų šviežių čiobrelių
  • 1 valgomojo šaukšto smulkintų lapinių petražolių
  • 1 šaukšto sviesto
  • ¼ šaukštelio druskos
  • žiupsnelio šviežiai maltų pipirų
  • mėgstamos skrudintos duonos
  • žiupsnelio kietojo sūrio

Kaip gaminti

Įkaitinkite keptuvę ant vidutinės ugnies, įpilkite alyvuogių aliejaus. Tuomet į keptuvę sudėkite voveraites ir kelias minutes pakepkite. Tuomet įpilkite šlakelį acto ir citrinos sulčių ir dar kelias minutes patroškinkite.

Vėliau įpilkite sultinio, suberkite rozmariną, čiobrelius, petražoles ir sviestą, viską pagardinkite druska ir pipirais. Taip voveraites dar šiek tiek patroškinkite.

Galiausiai paruoštus grybus dėkite ant paskrudintos duonos ir apibarstykite smulkintu kietuoju sūriu.

Skanaus!

Spauskite mygtuką „VISI KOMENTARAI“ ir reikškite savo nuomonę.

UAB „Lrytas“,
Gedimino 12A, LT-01103, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus webmaster@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2021 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.