Traškios agurkų ir svogūnų salotos žiemai: receptas, kuris praverčia kasmet

Šias agurkų ir svogūnų salotas sovietiniais laikais gamindavo masiškai, netgi pramoniniu būdu, ir tiekdavo valgykloms ir restoranams. Vaikų mitybai buvo nerekomenduojamos dėl aštraus poskonio ir acto, tačiau namuose bobučių pagamintas salotas vaikystėje šlamšdavome pilna burna – man labai patikdavo svogūnų aitrumas ir saldžiarūgštis salotų skonis.

Agurkų ir svogūnų salotos žiemai.<br>„Kūmutės virtuvė“ nuotr.
Agurkų ir svogūnų salotos žiemai.<br>„Kūmutės virtuvė“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė“

Aug 2, 2021, 11:37 AM, atnaujinta Aug 1, 2023, 9:39 AM

Dabar man šios salotos labiausiai patinka dėl to, kad sunaudojami peraugę agurkai, netgi didieji „paršeliai“, tereikia juos teisingai paruošti. Šaltuoju metų laiku šias salotas tiekiu su grilio patiekalais, orkaitėje kepta mėsa ar paukščiu.

Skonis malonus, svogūnai ir agurkai dėl trumpo kaitinimo lieka traškūs, tarsi ką tik marinuoti. Važiuojant į svečius prigriebiu stiklainį kitą, salotos itin mėgstamos kompanijos vyrų.

Gaminant naudojama palyginti nedaug konservantų, tad tai puikus pasirinkimas vertinantiems sveikesnius produktus.

Klasikiniame recepte pagrindine nata groja krapai, pagaminu ir tokių, tačiau mums labiau patinka kalendros lapelių skonis, o jei jau kaukaziški kvapai stiklainyje, tai vienais metais dėjau ir sausos adžikos prieskonių. Ir kartoju kasmet, nes labai, labai geras atradimas. Jei nerastumėte šio prieskonių mišinio (retai užtinkamas prekybos centruose, dažniau randamas mugėse ar specializuotose parduotuvėse), galite naudoti grūstas aitriąsias paprikas ar jų miltelius, šviežias aitriąsias paprikas.

Taipogi supaprastinau gamybos būdą. Kadangi visiškai nedraugauju su sterilizacija, atradau žymiai lengvesnį būdą kaitinti gaminamas salotas, apie viską plačiau – gamybos aprašyme apačioje.

Proporcijos tokios, surašau ir gramais, ir „naminiais“ matavimo kiekiais, kaip kam patogiau.

  • 3 kg agurkų (sveriu jau paruoštus)
  • 1 kg svogūnų
  • 125 g cukraus (5 valgomieji šaukštai)
  • 90 g rupios druskos (3 valgomieji šaukštai)
  • 10 g sausos adžikos (1 nubrauktas šaukštas)
  • 150 ml 6% obuolių acto (3/4 stiklinės)
  • 120 ml tyro aliejaus (pusė stiklinės)
  • ryšulėlis kalendrų lapų

Agurkus kelioms valandoms užmerkiu kuo šaltesniame vandenyje. Po mirkymo vidutinio dydžio, nesmarkiai peraugusius agurkus supjaustau pusžiedžiais. „Paršeliams“ nulupu odą, išskobiu sėklas ir likusią mėsingą dalį taip pat pjaustau pusžiedžiais. Kaip ir svogūnus.

Paruoštas daržoves beriu į didelės talpos puodą. Sudedu cukrų, druską, supilu aliejų, actą ir galiausiai – smulkiai kapotus kalendrų lapelius. Atsargiai šaukštu pamaišau, uždengiu dangtį ir palieku 2-3 valandoms, karts nuo karto atidengiu dangtį ir vėl atsargiai pamaišau.

Pasiruošiu stiklainius, tinka absoliučiai bet kokios talpos, tačiau mano mėgstamiausi yra puslitriniai, atidarius tokį stiklainį salotas suvalgome net ir dviese per 4-5 dienas, tad išvengiu išmetimo.  Stiklainius išplaunu karštu vandeniu, sudedu ant grotelių orkaitėje, jungiu „vėjelio“ funkciją 80 C ir kaitinu apie 20 minučių. Dangtelius visada naudoju tik naujus, juos nuplikau verdančiu vandeniu ar perbraukiu spirite suvilgyta šluoste.

Praėjus numatytam laikui, puodą statau ant viryklės ir kaičiu didžiausią kaitrą.  Vis pamaišydama kaitinu, kol agurkai pradeda keisti spalvą – tai tas momentas, kai reikia išjungti ugnį, nes jei kaitinčiau ilgiau, agurkai ištižtų, taptų minkšti. Spalva keičiasi nebūtinai tuomet, kai puodo turinys pradeda kunkuliuoti, tad svarbu stebėti. Verta gaminti taip, o ne statant stiklainius į kitą puodą su vandeniu ir sterilizuojant 15 minučių.

Kuo skubiau sudedu salotas į stiklainius, užsuku dangtelius ir stiklainius, apverstus aukštyn kojomis ant pledo, uždengiu storesnio audinio rankšluosčiais ar nebedėvima pūkine striuke. Vieną tokią jau netgi vadinu „etatine konservante“.

Konservus sandėliuoju rūsy, tačiau salotos puikiai laikosi ir kambario temperatūroje. Atidarius ir iškart nesuvalgius, laikau šaldytuve.

„Kūmutės virtuvė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.