Greitai ir paprastai paruošiami traškūs agurkai saldžiarūgščiame marinate

Šiemet agurkai stebina derliumi, o ir auga turbo greičiu. Tik praleisk porą dienų ne namie – ir šiltnamyje, meistriškai pasislėpę po lapais, pūpso peraugę agurkai. Aš juos vadinu paršeliais.

Traškūs agurkų gabaliukai saldžiarūgščiame marinate.<br>„Kūmutės virtuvė“ nuotr.
Traškūs agurkų gabaliukai saldžiarūgščiame marinate.<br>„Kūmutės virtuvė“ nuotr.
Traškūs agurkų gabaliukai saldžiarūgščiame marinate.<br>„Kūmutės virtuvė“ nuotr.
Traškūs agurkų gabaliukai saldžiarūgščiame marinate.<br>„Kūmutės virtuvė“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė“

2021-08-04 10:23, atnaujinta 2023-08-01 09:37

Dalis jų keliauja vištaitėms ir agurkus itin pamėgusiam šuniui, tačiau prisipažinsiu – kartais netgi specialiai neskinu didesnių agurkų, auginu juos iki paršelio dydžio, nes labai jau pamėgome raugintas juostas.

O prieš kelerius metus, kai atradau patį greičiausią marinavimo būdą be jokių marinato nupylinėjimų ar sterilizacijos, ėmiau gaminti traškiuosius agurkų gabaliukus.

Didžiausią šių konservų gamybos laiko dalį užima sėklų pašalinimas ir supjaustymas, nieko sudėtingo, žinoma, čia nėra – žiūrint serialą ar filmą gamyba vyksta itin greitai.

Šiems konservams naudoju geltonuoti nepradėjusius, žalius, bet jau storapilvius agurkus. Jų žievė būna kieta, todėl agurkų gabaliukai lieka traškūs.

Agurkus pjaunu perpus, nedideliu šaukšteliu išskobiu sėklas, tuomet puseles supjaustau 1-2 cm storio griežinėliais.

Imu didesnį puodą, renkuosi platesnį. Iš karto verdu 3 litrus marinato, nes net ir tuomet, jei jo liks, kitą dieną jame vėl galima blanširuoti agurkus ir gaminti konservus. Tačiau proporciją, kad būtų aiškiau, aprašysiu vienam litrui vandens.

  • 1 litras vandens
  • 3 šaukštai cukraus (90 g)
  • 1 šaukštas rupios akmens druskos (30 g)
  • 1 šaukštas prieskonių marinavimui mišinio
  • 150 ml obuolių acto

Vandenį kaitinu iki užvirimo, beriu cukrų ir druską ir maišau, kol ištirpsta, o vanduo pradeda kunkuliuoti.

Supilu actą ir iškart į puodą dedu agurkų gabaliukus. Blanširuoju vis pamaišydama, kol agurkų oda pakeičia spalvą. Tuomet suberiu prieskonius, paverdu apie 1 minutę ir agurkus su visu skysčiu pilstau į paruoštus stiklainius. Juos užsuku, apverčiu ant pledo ir palieku iki visiškai atvėsta.

Šie konservai puikiai laikosi namų spintelėje. Atidarytą stiklainį jau vertėtų laikyti šaldytuve. O ir prieš valgant neprošal palaikyti šaldytuve, visgi gera taisyklė, kad maistas turi būti arba karštas, arba šaltas.

O kas yra recepte keliskart paminėtas blanširavimas? Lietuvių žodynas sako, kad: „Blanširuoti – (pranc. blanchir – nuplikyti, apvirinti) – apvirinti ar nuplikyti verdančiu vandeniu arba garais žuvis, vaisius, daržoves ir kt., juos konservuojant ir norint išlaikyti jų spalvą.“

„Kūmutės virtuvė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.