Savo sultyse keptos paprikos: maloniai nustebino skonis ir kvapas

Saldžiosios paprikos mūsų namuose ilgai buvo jaukinamos – nuo vaikystės jų nemėgau, tad ir namiškiams ar svečiams retai pasiūlydavau šios daržovės patiekalų ar konservų.

Savo sultyse keptos paprikos.<br>„Kūmutės virtuvė“ nuotr.
Savo sultyse keptos paprikos.<br>„Kūmutės virtuvė“ nuotr.
Savo sultyse keptos paprikos.<br>„Kūmutės virtuvė“ nuotr.
Savo sultyse keptos paprikos.<br>„Kūmutės virtuvė“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė“

Aug 16, 2021, 2:02 PM, atnaujinta Aug 17, 2023, 9:08 AM

Viskas apsivertė tuomet, kai smalsumo vedina pagaminau kelis stiklainius su medumi marinuotų paprikų, skonis labai patiko, tik, kaip visada, kliuvo didelis cukraus ir acto kiekis.

Ir štai šią vasarą su Estera susirašinėjome apie agurkų konservavimą, lyg tarp kitko Estera paklausė, ar gaminu keptas paprikas žiemai. Kadangi panašiai ruošiu pomidorus žiemai, nėriau į interneto platybes ieškoti, ar tai toks pats būdas.

Ir dideliam mano džiaugsmui atradau galybę aprašymų, patarimų, kuriuos iš karto išbandžiau. Degustuojant labai patiko tai, kad paprikos neturėjo ryškaus saldaus ar rūgštaus skonio, buvo kvapnios ir labai švelnios.

Ačiū Esterai už idėją!

Kaip šie konservai laikysis per žiemą, dar nežinia, tačiau lygiai taip pat gaminami pomidorai laikosi puikiai.

Recepto proporcijos ypač paprastos:

  • 1 kg saldžiųjų paprikų
  • 1 šaukštas rupios druskos (30 g)
  • 1–2 šaukštai kepti tinkamo aliejaus (naudojų saulėgrąžų)
  • 4 skiltelės česnako (nebūtinai)
  • 1 šaukštelis džiovintų žolelių (pagal skonį, bet irgi nebūtinai)

Paprikas kruopščiai nuplaunu, pjaunu perpus, išimu sėklas. Sudedu į skardą perpjauta dalimi į viršų, pabarstau druska, palaistau aliejumi. Renkuosi skardą aukštesniais borteliais, nes kepant skiriasi sultys, kurios bus reikalingos konservavimui.

Orkaitę įkaitinu iki 220 C, skardą dedu į vidurį ir kepu apie 20-25 minutes.

Kadangi paprikas reikia lupti, teko paieškoti, kaip tai padaryti greičiausiai, nes kepant odelės pačios neatsiskiria. Man labiausiai pasiteisino toks būdas: iškeptas paprikas tučtuojau sudedu į užsegamą plastikinį maišą (naudoju daugkartinį, išplaunamą) ir palieku iki daržovės visiškai atvėsta.

Skardoje ir maiše susidariusį skystį supilu į puodą.

Atvėsusias paprikas nulupu, didesnes dalis plėšiu per pusę. Viską sudedu į puodą su sultimis, jungiu kaitrą. Česnakus į masę įspaudžiu presu (galima ir tiesiog smulkiai supjaustyti), beriu prieskonius. Kaitinu iki masė užverda, vis pamaišant kaitinu dar 3–4 minutes.

Konservus skubiai pilstau į švarius stiklainius, užsuku hermetiniu dangteliu ir sudėjus ant darbastalio, uždengiu pledu.

Atvėsusius stiklainius nešu į rūsį. Atidarytą stiklainį laikau šaldytuve – dėl mažo konservantų kiekio konservai greitai rūgsta.

Šios paprikos labai tinka garnyrui, vienakąsniams ar sumuštiniams, tiesiog užkąsti.

„Kūmutės virtuvė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.