Korėjietiškos morkų salotos: išbandytas ir ne kartą pasiteisinęs receptas

Ar žinojote, kad tai ne korėjiečių receptas? Taip morkų salotos buvo pavadintos sovietiniais laikais, kai valgyklose reikėjo pamaitinti kuo pigiau ir sočiau. Tiesiog tarkuotos morkos netiko, majonezas tuomet buvo deficitas, tad kažkam šovė į galvą pasiskolinti iš korėjiečių ridikų salotų receptūrą morkoms ir taip atsirado šis daugelio labai pamėgtas receptas.

Korėjietiškos morkų salotos.<br>„Kūmutės virtuvė“ nuotr.
Korėjietiškos morkų salotos.<br>„Kūmutės virtuvė“ nuotr.
Korėjietiškos morkų salotos.<br>„Kūmutės virtuvė“ nuotr.
Korėjietiškos morkų salotos.<br>„Kūmutės virtuvė“ nuotr.
Korėjietiškos morkų salotos.<br>„Kūmutės virtuvė“ nuotr.
Korėjietiškos morkų salotos.<br>„Kūmutės virtuvė“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė“

Sep 2, 2021, 11:27 AM, atnaujinta Aug 28, 2023, 2:25 PM

Esu išbandžiusi ne vieną receptą iš interneto platybių, man labiausiai patikusį derinį šiandien ir aprašysiu. Labiausiai patiko svogūno apkepimas aliejuje, tai išties suteikia nepakartojamą poskonį.

Labai svarbus momentas – morkų pjaustymas, jos turėtų būti supjaustytos šiaudeliais (yra specialios pjaustyklės) ar sutarkuotos labai stambia tarka (tokias turi virtuviniai kombainai), tiesiog sutarkuotos burokine tarka neturės salotoms būdingo traškumo, tačiau iš bėdos tiks ir ji. Patys kantriausi gali morkas paversti šiaudeliais ir tiesiog peiliu.

Tokiu pačiu būdu galima ruošti ir burokėlius, tik siūlyčiau pradžioje pasigaminti pusę normos, ne visiems patinka žalio burokėlio skonis, juk išties retai šią daržovę valgome termiškai neapdorotą.

Ir galiausiai apie prieskonius. Aš perku jau paruoštą prieskonių mišinį, tad nereikia turėti penkių maišelių su reikalingais ingredientais.

Vienu ypu ruošiu kilogramą morkų, kadangi jas skutu ir nupjaustau galus, imu 1200g. Taip gaunu 1 kg jau paruoštų morkų. Mažiau gaminti neapsimoka, nes ir laiko, ir plaunamų indų prasme receptas ne itin greitas ar paprastas.

Proporcijos:

  • 1 kg paruoštų morkų
  • 8–10 skiltelių česnako
  • 1 šaukštas prieskonių mišinio (vietoj jo galima naudoti maltas kalendras ir aitriųjų paprikų miltelius)
  • 150 ml aukštai temperatūrai atsparaus aliejaus (naudoju saulėgrąžų)
  • 60 ml vyno arba ryžių acto (balto)
  • 40 g baltojo cukraus
  • 20 g rupios druskos
  • 0,5 svogūno
  • 1 šaukštas sezamų sėklų (nebūtinai)

Morkas sutarkuoju stambiais šiaudeliais ir sudedu į gilų indą.  Beriu druską, prieskonius, labai smulkiai supjaustytą česnaką ir cukrų, supilu actą ir dviem šaukštais vis keliant nuo dugno atsargiai maišau, lėtai, kad nelūžinėtų šiaudeliai.

Įkaitinu keptuvę, pilu aliejų ir dedu per pusę perpjautą svogūną. Lupti nereikia, lukšte yra gausu skonių ir spalvų. Kai jau svogūnas pradeda intensyviai čirškėti, vis pavartant keptuvę, kepu iki perpjauta svogūno pusė įgyja intensyvų geltoną atspalvį. Išjungiu kaitrą, svogūną išimu, jo nebereikės.

Morkų šiaudelius rankomis sukeliu į viršų, formuoju kūgį, taip aliejus prasiskverbia per didesnę tarkių dalį.

Nelaukiant kol aliejus atvės, pilu jį ant morkų, beriu sezamų sėklas ir iškarto sumaišau.  Palieku atvėsti, sudedu į uždaromą ar užsukamą indą ir dedu į šaldytuvą.

Šaltoje aplinkoje šios salotos puikiai laikosi iki 3 savaičių.

„Kūmutės virtuvė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.