Nugarinės kepsniai svogūnų ir pomidorų pastos patale: nereikės ilgai stovėti prie viryklės

Vieną gūdžią žiemos dieną į namus atkeliavo smarkiai per didelis kiekis svogūnų. Dovanų, tad atsisakyti buvo tiesiog nemandagu.

Nugarinės kepsniai su svogūnų ir pomidorų pastos garnyru.<br>„Kūmutės virtuvė“ nuotr.
Nugarinės kepsniai su svogūnų ir pomidorų pastos garnyru.<br>„Kūmutės virtuvė“ nuotr.
Nugarinės kepsniai su svogūnų ir pomidorų pastos garnyru.<br>„Kūmutės virtuvė“ nuotr.
Nugarinės kepsniai su svogūnų ir pomidorų pastos garnyru.<br>„Kūmutės virtuvė“ nuotr.
Nugarinės kepsniai su svogūnų ir pomidorų pastos garnyru.<br>„Kūmutės virtuvė“ nuotr.
Nugarinės kepsniai su svogūnų ir pomidorų pastos garnyru.<br>„Kūmutės virtuvė“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė“

Sep 11, 2021, 3:08 PM, atnaujinta Sep 13, 2023, 9:14 AM

Dalį jų užraugiau, dalį paverčiau karamelizuotais.  Ir tuomet prisiminiau apie žuvį su svogūnų garnyru. Turėdama daugiau daržovių ne kartą gaminau ruošinį, kuris pagreitina keptos žuvies ar silkės paruošimą. Ir kilo išganinga mintis, kad tai, kas tinka su kepta žuvimi, greičiausiai dera ir su kepta mėsa.

Kaip tik ruošiausi gaminti kiaulienos nugarinės kepsnius didesnei kompanijai. Ir tuomet jau mintys sukosi apie gamybos būdus. Kad nereikėtų ilgai stovėti prie viryklės ir kad mėsa liktų sultinga, sujungiau kepimą keptuvėje ir orkaitėje, o tai dar ir sutaupė labai daug laiko.

Dar vienas tąkart sumanytas atradimas – mėsos apkepimas pomidorų pastoje. Nugarinė savo spalva atrodė tarsi apkepta ant žarijų, o salstelėjęs pastos skonis puikiai suderėjo su aštriais prieskoniais.

Dabar svogūnų pataluose kepu ir paukštieną, ir žuvį, ruošiu ir vegetarišką variantą su Portobello grybais ar didesniais pievagrybiais. Svogūnai išties dera su viskuo.

Šiandien aprašysiu mėsišką variantą, tačiau proporcijos galioja ir paukštienai, ir žuviai. Variantui su grybais reikia kiek mažiau druskos.

Nugarinės kepsniai su svogūnų ir pomidorų pastos garnyru

6-7 porcijoms reikės:

  • 1 kg kiaulienos nugarinės su kaulu
  • 1,5 kg svogūnų
  • 3 šaukštų pomidorų pastos
  • 3-4 skiltelių česnako
  • 0,5 stiklinės sultinio (ar vandens)
  • 1 šaukšto džiovintų prieskonių mišinio
  • 1,5 šaukštelio druskos
  • žiupsnelio kmynų
  • aliejaus kepti

Pirmiausiai paruošiu mėsą, supjaustau nuotraukoje matomo dydžio gabalais, juos sudedu į dubenį, beriu 1 šaukštelį (be kaupo) druskos, 0,5 šaukšto prieskonių mišinio ir 1 šaukštą pomidorų pastos. Rankomis maišau, kol mėsa tolygiai pasidengia prieskoniais.

Svogūnus nulupu ir supjaustau žiedais ar pusžiedžiais, ne itin plonais.

Įkaitinu keptuvę, pilu aliejaus, jam įkaitus, sudedu svogūnus. Kepu vis pamaišydama, kol pradeda minkštėti. Tuomet beriu 0,5 šaukštelio druskos, 0,5 šaukšto prieskonių, 2 šaukštus pomidorų pastos, supilu sultinį ar karštą (!) vandenį ir, nemažindama kaitros, maišydama kepu apie 1–2 minutes.

Orkaitę įkaitinu 180 C, kaitinimo režimas – iš viršaus ir apačios.

Svogūnus sudedu į gilesnį kepimo indą ar skardą. Keptuvės nė neplaunu, ją grąžinu ant viryklės, pilu aliejaus ir į įkaitusį beriu nuluptas ir perpus perpjautas česnako skilteles. Joms apskrudus, išimu ir dedu likusią pomidorų pastą. Intensyviai maišau, kad susijungtų su aliejumi, tuomet dedu mėsą, apkepu iš abiejų pusių iki lengvo apskrudimo ir sudedu ant svogūnų.

Kepimo indą dedu į orkaitės vidurį ir kepu apie 20–25 minutes.

Šį patiekalą tiekiu karštą.

„Kūmutės virtuvė“

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.