Sotus ir maistingas užkandis su tortilijomis – lauknešėlis pietums į darbą ar mokyklą

Po atostogų sugrįžus į rutiną dažnam trūksta laiko pasirūpinti tinkama mityba bei sveikais ir sočiais užkandžiais. Koks sveikatai palankus užkandis tiktų skubantiems ir ką galime įdėti į vaikų priešpiečių ar pavakarių maisto dėžutes, dalijasi ekspertė, pateikdama greitai paruošiamų meksikietiškų kesadilijų receptą.

Kesadilijas galima valgyti tiek šaltas, tiek pašildytas.<br>123rf nuotr.
Kesadilijas galima valgyti tiek šaltas, tiek pašildytas.<br>123rf nuotr.
Kesadilijas galima valgyti tiek šaltas, tiek pašildytas.<br>123rf nuotr.
Kesadilijas galima valgyti tiek šaltas, tiek pašildytas.<br>123rf nuotr.
E. Gavelienė.<br>Pranešimo autorių nuotr,
E. Gavelienė.<br>Pranešimo autorių nuotr,
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 12, 2021, 7:27 PM

„Kalbėdami apie užkandžius, visuomet turėtume juos traktuoti kaip vieną iš dienos valgymų, kuris yra mažesnis nei pusryčiai, pietūs ar vakarienė, tačiau jį taip pat reikėtų valgyti tinkamu metu. Dažniausiai užkandžiavimo laiką galima įvardinti kaip priešpiečius, pavakarius arba naktipiečius.

Užkandžius reikėtų planuoti ir geriausia iš anksto juos pasigaminti namuose. Žinodami užkandžio sudėtį, būsime tikri ne tik dėl patiekalo šviežumo ir kokybės, bet ir dėl jo maistinės vertės“, – aiškina „Rimi“ sveikatai palankios mitybos konsultantė gydytoja dietologė dr. Edita Gavelienė.

Jos teigimu, skubantiems puikiai tiks namuose paruoštos kesadilijas: „Maistingumo prasme kesadilijos yra labai sotus užkandis, puikiai tinkantis vienam iš dienos valgymų ar tuomet, jei darbe neturime pakankamai laiko išeiti kažkur papietauti. Be to, tai geras pavakarių užkandis mokyklinio amžiaus vaikams ir paaugliams, iki vakarienės padėsiantis pasistiprinti ir gauti reikiamą energijos kiekį, kurio ypač pradeda trūkti antroje dienos pusėje.“

Kesadilijas galima valgyti tiek šaltas, tiek pašildytas, tačiau svarbu nepamiršti, kad termiškai apdorotą maistą rekomenduojama šildyti tik vieną kartą.

„Kiekvienas šildymas mažina vandenyje ir riebaluose tirpių vitaminų kiekį. Dėl to šildyti maistą reikėtų tik kartą“, – teigia gydytoja dietologė.

E.Gavelienė rekomenduoja gaminti kesadilijas iš viso grūdo tortilijų ir gardinti jas pasirinktais priedais.

„Viso grūdo tortilijoms kepti naudojami viso grūdo miltai, kuriuose nėra papildomų priedų. Jos gali puikiai pakeisti įprastus tortilijų lakštus ir daug geriau praturtinti mūsų mitybos racioną.

Kesadilijų įdarui rekomenduočiau rinktis norimus priedus – puikiai tiks daržovės, įvairių rūšių sūris, grybai ar vištiena. Bet jei norime šį patiekalą traškų ir skanų išlaikyti ilgiau, patartina naudoti mažiau padažų, dėl kurių tortilijos paplotėlis gali patižti.

Be to, vertėtų pasirinkti tinkamą tokių užkandžių transportavimo būdą – kesadilijas dėti į sandarias dėžutes ar indelius“, – patarimais dalijasi specialistė.

Išbandykite greitai paruošiamų meksikietiškų kesadilijų receptą, kuris puikiai tiks sotiems pietums darbe ar mokykloje.

Meksikietiškos kesadilijos

Reikalingi produktai (4 asm.):

  • 2 pakuotės tortilijų
  • 300 g čederio sūrio
  • 300 g aštraus pomidorų padažo
  • 500 g viščiukų broil. filė
  • 150 g svogūnų
  • 100 g pievagrybių
  • 75 g morkų
  • 2 vnt. saldžiųjų paprikų
  • šlakelis aliejaus

Kaip gaminti

Paruoškite kesadilijų įdarą. Į gerai įkaitintą keptuvę įpilkite aliejaus ir trumpai apkepkite susmulkintą svogūną kartu su tarkuota morka. Po to į tą pačią keptuvę dėkite nedideliais gabaliukais pjaustytą vištieną, šiaudeliais smulkintas saldžiąsias paprikas ir maišydami kepkite apie 15 min. Galiausiai į keptuvę suverskite pjaustytus pievagrybius, aštrų pomidorų padažą ir maišydami kepkite, iki grybai suminkštės.

Tortiliją sudrėkinkite suspausdami tarp šlapių delnų, kad nesulūžtų, ir ant viso blyno 1 cm storio sluoksniu berkite tarkuotą sūrį. Paskui pusę tortilijos ploto padenkite iškeptu įdaru ir atsargiai sulenkite. Prireiks 8 tortilijų.

Įkaitintas groteles arba rantytą keptuvę patepkite aliejumi, dėkite paruoštas kesadilijas ir leiskite dailiai apskrusti iš abiejų pusių. Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.