Cukinijų ir varškės pyragas, kurio labai greitai nelieka

O gal net ne pyragas, o visas tortas?

Cukinijų ir varškės pyragas.<br>„Kūmutės virtuvė“ nuotr.
Cukinijų ir varškės pyragas.<br>„Kūmutės virtuvė“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Renata Šniolienė, „Kūmutės virtuvė“

Oct 5, 2021, 12:22 PM, atnaujinta Oct 3, 2023, 10:29 AM

Šio pyrago kadaise paragavau pas Ingą ir kelis kartus, išsiklausinėjusi gamybos ypatumų, pagaminau namie ir ... pamiršau. Turbūt todėl, kad cukinijos man asmeniškai – labai sezoniška daržovė, prekybcentriai jų siūlo beveik ištisus metus, tačiau man gardi tik ta iš daržo, su žemės ir lietaus kvapais.

O šiemet vėl užgriuvę į svečius pas Ingą gavome po gabalėlį gardaus, gaivaus ir sotaus pyrago, tad grįžusi namolio pagaminau ir netgi spėjau nufotografuoti gabaliuką. Ir tą tik gudriai paslėpusi šaldytuve, labai jau šis patiekalas greitai dingsta iš lėkščių.

Pyragas skaniausiais šaltas, tad ilgiausia gamybos dalis ir yra laikas, kuomet atvėsta iškepti blynai ir jie susiporuoja su varškės pertepimu. Užtrunka ir cukinijos bei druskos chemija, labai svarbu, kad būtų nusunkta kiek įmanoma daugiau sulčių, kitaip kepami blynai plyš ir gadins nuotaiką.

Kepant daugumą saldžių pyragų visada rekomenduoju vadovautis nurodytomis proporcijomis, tačiau miltų ar druskos kiekį cukinijos blynams numatyti sudėtinga, viskas priklauso nuo tarkių drėgmės.  O ir palikti atpjautos cukinijos nevertėtų, geriau sunaudoti visą, iškepant daugiau blynų.

Pertepimui varškė yra maišoma su grietine arba majonezu, ar jų mišiniu. Man kilo mintis, kad graikiškas jogurtas irgi yra pakankamai tirštas, turi grietinės rūgštumo ir yra ne toks riebus, tad gaminu su juo.

Šiam pyragui naudojau 1300 g cukiniją, kurią pasvėriau prieš išimant sėklas ir nulupant žievę.

Blynams pasiruošiu:

  • 1 cukiniją
  • 1 šaukštelį druskos (apie 15 g)
  • 2 kiaušinius
  • 1 stiklinę kvietinių arba avižinių miltų (gali reikėti daugiau)
  • aliejaus kepimui

Pertepimui:

  • 3 pakelius varškės (apie 560 g)
  • 400 g graikiško jogurto
  • 5–6 česnako skilteles
  • 1 šaukštelį druskos (apie 15 g)
  • žiupsnelį džiovintų krapų

Cukiniją nulupu, pjaunu perpus, išimu sėklas. Į kriauklę dedu koštuvą ir į jį stambia trintuve sutarkuoju cukinijos puses. Koštuvą pakabinu, kad galėtų ištekėti skysčiai, į tarkius dedu druską, kruoščiai sumaišau ir palieku ramybėje bent 15 minučių. Karts nuo karto pamaišau, kad kuo daugiau skysčio ištekėtų lauk. Galiausiai ranka stipriai paspaudžiu, kol niekas nebevarva.

Kol cukinijos poruojasi su druska, pasiruošiu pertepimą. Tiesiog šakute gilesniame dubenyje sumaišau varškę su jogurtu. Česnako skilteles labai smulkiai supjaustau ar įspaudžiu presu. Pasūdau, pagardinu krapais, vėl kruopščiai sumaišau ir indą atidedu į šoną.

Giliame dubenyje suplaku kiaušinius ir druską, sukrečiu cukinijos tarkius, po truputį maišau ir šaukštą po šaukšto dedu miltus. Tešla turi gautis tiršta kaip grietinė.

Įkaitinu keptuvę, būtų geriausia, jei jos diametras atitiktų formą, kurioje sluoksniuosite pyragą.

Pilu truputį aliejaus, sudedu trečdalį tešlos, šaukštu išlyginu. Kepu kol gražiai apskrunda, tuomet blyną apverčiu. Tai patogiausia daryti keptuvės dangčio pagalba.

Iškeptą blyną dedu į formą, kurioje stingdysiu pyragą. Į keptuvę vėl pilu aliejaus, ir kartoju blyno kepimo procedūrą. Blyną formoje aptepu trečdaliu varškės masės. Ant jos dedu antrą blyną, vėl pertepu, trečią blyną ir paskutinę varškę.

Formą iš karto dedu į šaldytuvą, pasistengiu, kad ji ten pabūtų bent 4–5 valandas.

Pyragas šviežias išlieka iki 5 dienų.

„Kūmutės virtuvė“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.