Gardžiausi obuolių pyragai kepa namuose: V. Samavičiaus, H. Lyndo ir A. Ivanausko mėgstamiausi receptai

Ruduo kvepia rudeniu ir ką tik iš orkaitės ištrauktais obuolių pyragais. Jais kvepia kone visos kepyklėlės, jaukios miesto kavinukės bei restoranai.

Štai kokius obuolių pyragus sau ir artimiesiems kepa žinomi virtuvės šefai – H. Lyndo, A. Ivanauskas ir V. Samavičius.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Štai kokius obuolių pyragus sau ir artimiesiems kepa žinomi virtuvės šefai – H. Lyndo, A. Ivanauskas ir V. Samavičius.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Kreminis obuolių pyragas su grūdėtąja varške pagal Alfą Ivanauską.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Kreminis obuolių pyragas su grūdėtąja varške pagal Alfą Ivanauską.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Obuolių pyrago sluoksniuotas desertas pagal Vytautą Samavičių.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Obuolių pyrago sluoksniuotas desertas pagal Vytautą Samavičių.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Honoratos Lyndo obuolių pyrago interpretacija.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Honoratos Lyndo obuolių pyrago interpretacija.<br>Pranešimo autorių nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Oct 9, 2021, 4:42 PM

O mes pasmalsavome, kokius obuolių pyragus sau ir artimiesiems kepa žinomi virtuvės šefai. Paslaptimis ir receptais, kuriuos iki šiol žinojo tik jų namų orkaitės, sutiko pasidalinti vienų geriausių restoranų Lietuvoje – „Monai“ ir „MOMO grill“ – įkūrėjas ir vyriausiasis šefas Vytautas Samavičius, daugelio tarptautinių kulinarinių konkursų laureatė ir nugalėtoja, buvusi garsiausių Lietuvos restoranų virtuvės šefė, kulinarinių knygų bendraautorė Honorata Lyndo ir gurmanas, keliautojas, knygų bei kulinarinių laidų autorius Alfas Ivanauskas.

Obuolių pyrago sluoksniuotas desertas pagal Vytautą Samavičių

Kai norisi ir greitai, ir tobulai, ir netikėtai. Kepti obuoliai, vaniliniai sausainiai ir čiobrelio šakelė – šių ir dar kelių ingredientų pakanka tobulo skonio, šaukštu kabinamam sluoksniuotam desertui sukurti.

Pyragui reikės:

  • 2 obuolių
  • žiupsnelio druskos
  • 1 čiobrelio šakelės
  • 30 g alyvuogių aliejaus
  • 30 g migdolų riešutų
  • 100 ml virinto ir atvėsinto vandens
  • 20 g cukraus
  • 30 g sausainių trupinių (galima naudoti bet kokius vanilinius sausainius)

Kaip gaminti

Obuolius nuplaukite, nulupkite. Pabarstykite druska, čiobreliu ir užpilkite aliejumi, įsukite kiekvieną obuolį į foliją atskirai ir kepkite orkaiteje 180 laipsnių temperatūroje apie 10 min.

Keptus obuolius šaukštu nugramdykite nuo folijos.

Migdolus užpilkite karštu vandeniu ir palaikykite 1 val. Išbrinkus riešutams, juos užpilkite virintu vandeniu su cukrumi ir sutrinkite trintuvu, tada perkoškite per sietą.

Į apvalią formelę dėkite obuolius, berkite sausainių trupinius ir taip sluoksniuokite. Viską apliekite riešutų pienu ir puoškite obuolių griežinėliais.

Pyragą valgykite šaukštu.

Honoratos Lyndo obuolių pyrago interpretacija

Honorata Lyndo visada stebina kulinarinės klasikos interpretacijomis. Šis kartas – ne išimtis. Karamelizuotų obuolių ir trupinių sluoksniuotis, patiektas ledainėse su ledais, rizikuoja tapti ir jūsų šeimos favoritu. 

Obuolių pyrago interpretacija

Obuoliams reikės:

  • 2–3 rūgštesnių obuolių
  • 3 šaukštų cukraus
  • 1 vanilės ankšties
  • 2 šaukštų sviesto
  • šlakelio konjako ar brendžio

Trupiniams reikės:

  • 50 g rudojo cukraus
  • 40 g kvietinių miltų
  • 50 g migdolų miltų
  • 50 g sviesto
  • 1 apelsino žievelės

Patiekti reikės:

  • 200 g vanilinių ledų

Kaip gaminti

Obuolius nuplaukite, nulupkite, perpjaukite per pusę, pašalinkite sėklytes ir supjaustykite riekelėmis.

Į keptuvę suberkite cukrų ir kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol gausite gražią rudą spalvą. Dėkite vanilės ankštį, sviestą, kai jis susijungs su cukrumi, išdėliokite obuolius ir karamelizuokite iš visų pusių. Supilkite brendį ir viską išmaišykite.

Visus trupiniams skirtus ingredientus suberkite į smulkintuvą ir susmulkinkite.

Dėkite trupinius į skardą ant kepimo popieriaus ir kepkite 160 laipsnių temperatūroje apie 15 min. Karts nuo karto pamaišykite.

Geriausia patiekti ledainėje. Dėkite karamelizuotus obuolius, trupinius ir ledus. Skanaus!

Kreminis obuolių pyragas su grūdėtąja varške pagal Alfą Ivanauską

Alfo namų favoritas ypatingas tuo, kad yra itin kreminės konsistencijos, ypač raminamai veikiantis tuos, kurie jaudinasi, kad valgydami pyragus suvalgo daug tešlos. Šiame pyrage tešlos net nesijaučia!

Tešlai reikės:

  • 1 kg rūgščių obuolių
  • citrinos sulčių (obuoliams apšlakstyti)
  • 100 g miltų
  • 1½ šaukštelio kepimo miltelių
  • 100 g cukraus
  • 3 kiaušinių
  • 1 šaukšto vanilinio cukraus
  • 50 ml aliejaus
  • 100 ml kokosų pieno
  • 400 g grūdėtos varškės

Užpilui reikės:

  • 100 g cukraus
  • 2 kiaušinių
  • 100 g tirpinto sviesto

Kaip gaminti

Įkaitinkite orkaitę iki 180 laipsnių. 24 cm skersmens kepimo formą išklokite kepimo popieriumi.

Obuolius nulupkite, supjaustykite plonais griežinėliais. Apšlakstykite citrinos sultimis, palikite kelioms minutėms, po to nusausinkite popieriniu rankšluosčiu ir suberkite į formą.

Dideliame dubenyje sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cukrų, kitame išplakite kiaušinius, vanilinį cukrų, aliejų ir kokosų pieną. Grūdėtą varškę perplaukite vandeniu, tada gerai nusausinkite. Miltų, kiaušinių mases ir varškę sumaišykite kartu, supilkite į formą. Lengvai pakratykite.

Kepkite apie 30 min., kol paviršius pagels. Nedideliame dubenėlyje sumaišykite užpilui skirtus produktus ir gauta mase apipilkite pyragą. Kepkite dar 20 min.

Skanaus!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: kodėl iškrėsta Darbo partijos būstinė?
Gyvai
Gyvai: komentarai apie Vilniuje kilusį gaisrą ir situacijos suvaldymą