Šiame varškės pyrage yra slaptas ingredientas, kuris kiekvieną pyragą padarys kiek kitokį. Ant varškės uždedu kokio nors džemo, tirštos uogienės ar obuolienės. Šį kartą naudojau abrikosų džemą. Be šio ingrediento pyragas būtų gana nuobodaus skonio, kažko trūktų.
Šio pyrago tešlos nereikia minkyti ar kočioti. Tereikia pasigaminti trupinius, kuriuos užbersite ant kepimo formos ir pirštais suformuosite pagrindą.
Kokių ingredientų reikės norint pagaminti šį trupininį varškės pyragą?
Reikia naudoti ne birią varškę, bet labiau kreminę. Geriausia naudoti 9 proc. riebumo, bet galima bandyti ir su kitomis.
Obuolius geriau rinktis saldesnius – raudonos spalvos, prinokusius. Šis pyragas palyginti nėra saldus, todėl rūgštūs obuoliai čia nelabai tiktų.
Į varškės įdarą dėjau kelis šaukštus miltų. Mano naudojama varškė buvo ganėtinai minkšta. Jeigu varškė yra tvirtesnės tekstūros, tada galima miltų dėti tik šaukštą.
Keletas pastabų:
- pyragą reikia visiškai atvėsinti, o tik tada supjaustyti. Iškepęs jis būna minkštas, bet paskui sutvirtėja. Man asmeniškai šis trupininis varškės pyragas yra skaniausias tą pačią dieną;
- obuolius sumaišau su varške. Kepant jie šiek tiek suminkštėja, bet išlaiko formą;
- galima naudoti apvalią kepimo formą. Reikėtų rinktis 22 cm. skersmens.
Trupininis varškės pyragas su obuoliais
Paruošimo laikas – 15 min., gaminimo laikas – 55 min.
Ingredientai
Tešlai:
- 300 g (2 1/3 st.) kvietinių miltų
- 150 g šalto sviesto
- 50 g (4 v. š.) cukraus
- 1 kiaušinio, M dydžio
- 1 a. š. kepimo miltelių
- vanilinio cukraus
- žiupsnelio druskos
Įdarui:
- apie 600 g varškės (ne birios)
- 65 g (5 valg. š.) cukraus
- 2 kiaušinių, M dydžio
- 1–2 v. š. miltų
- 1/3 arbat. š. cinamono
- vanilinio cukraus
- 2 nedidelių obuolių, supjaustytų nedideliais kubeliais
- 4–5 v. š. pasirinkto džemo, uogienės ar obuolienės
Kaip gaminti
Į didelį indą suberti miltus, kepimo miltelius, druską, cukrų, vanilinį cukrų ir išmaišyti. Burokine tarka sutarkuoti sviestą. Rankomis ar šakute sutrinti iki nedidelių gabaliukų.
Mažame inde šakute išplakti kiaušinį. Supilti į tešlą. Rankomis ar šakute išmaišyti, o tada sutrinti tešlą iki nedidelių trupinių.
Varškę, 2 kiaušinius, cukrų, vanilinį cukrų, cinamoną, miltus ir išmaišyti iki vientisos masės. Suberti obuolius ir išmaišyti.
Kepimo formą (20×25 cm) iškloti kepimo popieriumi.
Suberti kiek daugiau nei 2/3 tešlos. Paspaudžiant rankomis ar stiklinės dugnu suformuoti pagrindą.
Sukrėsti varškės įdarą. Ant jo – į skirtingas vietas dėti džemo ir tolygiai išlyginti.
Užberti likusius trupinius. Kepti 180 laipsnių temp. apie 55–60 min.
Išimti iš formos, kai atvės.